Koncertem vyvrcholila v Olomouci kampaň proti slučování filharmonie a divadla

Události v regionech: Koncert proti sloučení filharmonie a divadla (zdroj: ČT24)

Odboráři z olomoucké Moravské filharmonie a Moravského divadla zorganizovali protestní koncert proti slučování obou institucí. Město chce k tomuto kroku přistoupit především z ekonomických důvodů. Odmítá, že by filharmonie byla v ohrožení. Ve spojení se symfonickým orchestrem na jevišti letního kina vystoupili například Dagmar Pecková, Janek Ledecký nebo Jaroslav Hutka.

Koncertem vrcholila kampaň Zachraňte Moravskou filharmonii. Město chce sloučit filharmonii i divadlo do jedné instituce, podle analýzy by mohlo tímto krokem ušetřit až patnáct milionů korun ročně. Odbory i vedení filharmonie jsou ale zásadně proti. „Považuji za velmi rizikovou zejména dlouhodobou budoucnost a ztrátu autonomie filharmonie jako samostatné instituce,“ řekl ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

Podle ředitele filharmonie se totiž politické strany ve vedení města mění a to, co slíbí jedni, nemusí dodržet druzí. Město teď pracuje na zřizovací listině, ta by měla garantovat dlouhodobě udržitelné fungování. „Ve zřizovací listině bude garantováno zachování Moravské filharmonie, tedy symfonického orchestru, a bude garantováno zachování i divadelního orchestru. Vznikne garanční rada, orgán, který by měl dohlížet na naplňování zřizovací listiny,“ ujistil náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák (Piráti).

Město chce s odbory o detailech sloučení jednat, podle primátora města ale odbory filharmonie vyjednávat nechtějí, se sloučením zkrátka nesouhlasí. „Já jsem si samozřejmě pozval zástupce odborových organizací z obou institucí, cílem je, aby obě spolupracovaly, a ukázalo se, že zatímco jedna strana stolu, to znamená ta divadelní, má zájem komunikovat a přednášet své požadavky, tak ta druhá strana do toho vnáší osobní útoky,“ řekl primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).