Vltavská filharmonie bude přístupná od střechy po hladinu řeky. Zvedne to cenu stavby

Události v regionech: Vltavská filharmonie (zdroj: ČT24)

Novou studii Vltavské filharmonie představilo ve čtvrtek dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG). Počítá se v ní s napojením k pražskému nábřeží i větším množstvím zeleně. Reagovali tím na připomínky k původnímu návrhu. Stavba se tak ale o několik miliard korun prodraží. V únoru by na základě studie měly začít projektové práce pro povolení stavby.

Zelenější náměstí, eskalátory až na střechu i lepší napojení na řeku a okolí. Architektonickou studii Vltavské filharmonie upravili autoři na základě připomínek města i veřejnosti. „Daleko víc pracujeme se zelení tak, aby to nebylo jenom náměstí a náměstí na střeše, ale aby to byl živý kus města,“ přiblížil vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie Martin Krupauer.

V kulturní centrum se tak má proměnit celé okolí stanice Vltavská, které je teď spojované hlavně s hustou dopravou a zanedbaným nábřežím. I to chtějí architekti zkultivovat a celý prostor lidem zpřístupnit od střechy filharmonie až po hladinu řeky.

„Symfonická báseň Vltava, jedna z nejikoničtějších symfonií české hudební kultury, je hudební interpretací toku řeky Vltavy, od pramene v horách přes českou kotlinu až do centra Prahy. A tato architektura svým způsobem ztělesňuje tu cestu. Od střechy až dolů, na okraj vodní hladiny,“ nastínil architekt a umělecký ředitel BIG Bjarke Ingels.

Celá budova tak bude přístupná zevnitř i zvenčí. Kromě tří koncertních sálů nabídne i městskou knihovnu, restauraci nebo výukové místnosti. „Budova nebude sloužit jen vystupujícím hudebníkům a publiku, ale také bude nepřetržitě k dispozici jakožto hudební centrum města,“ doplnil Ingels.

Odhad nákladů vzrostl o tři milardy korun

S úpravami ale stoupá i cena stavby. Předloni se výdaje na realizaci odhadovaly na bezmála deset miliard korun, teď se vyšplhaly na třináct miliard. „Část bude financovat Praha, částečně budeme potřebovat pomoc od státu, protože filharmonie má skutečně sloužit všem a předpokládáme i zájem soukromých investorů,“ uvedl náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Architekti teď zahájí projektové práce pro získání potřebných povolení. Samotná stavba by měla začít v roce 2027. Umělcům i veřejnosti se budova otevře o pět let později.