TÉMA

Evropská směrnice

Reálná mzda zřejmě poroste. Chystá se i řešení nerovnosti v odměňování žen a mužů

Asi třetině zaměstnanců v Česku firmy nepomohly s vysokou inflací, nedostali navíc žádné peníze ani bonusy. Vyplývá to z průzkumu provedeného mezi zaměstnanci. Také kvůli tomu lidé častěji přemýšlejí o změně práce, v příštím půlroce to plánuje čtvrtina respondentů. Po dlouhodobém propadu reálných výdělků jsou ale teď ekonomové optimističtější. Předpokládají, že letos by reálné mzdy mohly stoupnout. Přichází i evropská směrnice, která si posvítí na nerovnost v odměňování žen a mužů.
19. 5. 2024|

Evropská směrnice počítá se třetinou žen ve vedení velkých firem. V Česku se to má týkat jen pěti společností

Alespoň se třetinou žen ve vedení velkých společností počítá návrh zákona, který je teď v připomínkovém řízení. Reaguje na loni vydanou evropskou směrnici, zavádí ji ale v minimálním rozsahu. Vztahovat se tak má pouze na pět firem v tuzemsku.
6. 2. 2024|

Lidé pracující na dohodu budou mít nárok na dovolenou, podle TOP 09 je firmy nezaměstnají

Pro lidi pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti začnou platit nová pravidla. Pokud si takto vydělávají delší dobu, měli by mít podle chystané novely zákoníku práce vycházející z evropské legislativy nárok na dovolenou. S tím ale nesouhlasí TOP 09 a obává se, že kvůli tomu zaměstnavatelé přestanou takto brigádníky zaměstnávat.
17. 3. 2023|