TÉMA

Divadlo Komedie

Umělecký vrah Jack staví dům po Trierově filmu i v divadle Komedie

Pražské divadlo Komedie uvádí na scénu umělecky smýšlejícího sériového vraha. Inscenace „Jack staví dům“ je adaptací stejnojmenného snímku dánského filmaře Larse von Triera. Autoři dramatizace původní scénář upravili. Vznikla tragicko-komická inscenace o zločinu a trestu.
8. 3. 2023|

Ukrajinští divadelníci odehráli v Praze příběh z Donbasu. Někteří se z jeviště vrátí do války

V Česku poprvé od začátku války na Ukrajině hostovalo tamní divadlo. Kyjevský soubor Left Bank Theatre v pražském Divadle Komedie uvedl inscenaci Na špatné cestě. „Sílu jít na jeviště nacházíme v lidech, kteří zůstali na Ukrajině,“ říká jedna z hereček. Do obrany své vlasti se zapojili někteří členové divadla.
24. 6. 2022|

Rebelující puberťačka Antigona řeší svou nenormální rodinu

Mohl by to být námět latinskoamerické telenovely, ale je to stará antická tragédie. Královéhradecké divadlo Drak se spolu s pražským divadlem Komedie zamyslelo, jak inscenovat Sofokolova drama tak, aby při jeho sledování náctiletí nezívali. Antigonu jim přibližuje jako rebelující puberťačku s komplikovanými vztahy.
11. 6. 2022|

Hrstka ztroskotanců je nadějí lidstva. Vizi Kurta Vonneguta šíří Divadlo Komedie

V románu Galapágy řešil Kurt Vonnegut apokalyptickou budoucnost lidstva. Jeho groteskní vizi nově tlumočí stejnojmenná inscenace v pražském Divadle Komedie. Satirický pohled amerického spisovatele se v ní střetává s evoluční teorií Charlese Darwina.
17. 2. 2022|

Divadla hlásí nedostatek lidí v zákulisí. Odcházejí zvukaři, produkční i osvětlovači

V kulturních institucích je nedostatek technického a produkčního personálu, a to hlavně v divadlech. Kvůli dlouhé koronavirové krizi odcházejí pracovníci zajišťující zázemí jednotlivých představení. Vzdělávací skupina Art Gate proto spustila kampaň, aby se na důležitost těchto profesí nezapomínalo.
4. 1. 2022|

Skutečný vrah Roberto Succo inspiroval divadlo. Potřeba „zabití rodičů“ by mohla oslovit mladé

Roberto Succo zavraždil v osmdesátých letech sedm lidí, několik měsíců unikal policii. V divadelní hře, kterou nově uvádí pražské Divadlo Komedie, se z Roberta Succa stal Robert Zucco. Dramatizace příběhu skutečného sériového vraha může být přijímána rozporuplně. Od hry francouzského autora Bernarda-Marii Koltèse ale nelze čekat napínavou kriminálku, jde spíše o stylizované vyprávění mimo jiné o hledání lásky.
4. 7. 2021|

Nejhůř placení hrdinové posouvají hranice práce i na divadle

Před třemi lety veřejností zahýbal dokument Hranice práce o nízkopříjmových zaměstnáních. V přehlížených profesích nazapřenou pracovala novinářka Saša Uhlová, která se vedle dokumentárního filmu Apoleny Rychlíkové podělila o své zkušenosti také v reportážích. Knižně vyšly pod názvem Hrdinové kapitalistické práce a stejně se jmenuje i nová inscenace pražského Divadla Komedie, která z těchto textů vychází. I ona upozorňuje na neviditelné, přestože potřebné členy společnosti.
14. 9. 2020|

Mimozemšťan je prostě mimo. Divadlo Komedie křísí Bowieho Lazara

Jedna z nejtajemnějších a nejvíce fascinujících postav, mimozemšťan Thomas Jerome Newton, se objevil i na českém jevišti. K pozoruhodné dokonalosti ho ve filmu Muž, který spadl na Zemi dovedl jeho představitel David Bowie. Newtona si originální umělec vypůjčil později také do muzikálu Lazarus, svého posledního velkého díla. Světovou premiéru měla inscenace měsíc před Bowiho smrtí v roce 2016, českou 12. října v pražském Divadle Komedie. V hlavní roli se alternují Igor Orozovič a Ondřej Ruml.
18. 10. 2019|

Sláva a pád krále Otakara. Divadlo Komedie si trouflo na habsburskou propagandu

Jedno století se vyhýbalo české divadlo hře Sláva a pád krále Otakara od rakouského dramatika Franze Grillparzera. Dílo z roku 1985 totiž sloužilo jako habsburská propaganda a českého krále Přemysla Otakara II. líčí v nepříznivém světle. Nyní kontroverzní hru uvedlo pražské Divadlo Komedie v režii a úpravě Michala Háby.
17. 9. 2019|

Recenze: Petra Hůlová a její souboj pohlaví. Sjedeme to ještě jednou

Námět z loňského románu Stručné dějiny Hnutí přetavila Petra Hůlová do divadelní hry. Byla nastudována v česko-německé koprodukci a uvádí se v pražském Divadle Komedie a ve Státním divadle Norimberk.
12. 4. 2019|

Glosa: Vezmi klasika, naporcuj ho, zapěj a posypej to vtipy

Něco musí být ve vzduchu, jinak si neumím vysvětlit dojem z posledních dvou, či vlastně tří premiér na renomovaných pražských divadelních scénách. Co mají společného nejnovější inscenace v Dejvickém divadle, v Divadle Na zábradlí a v Divadle Komedie?
29. 1. 2019|

Recenze: Nepřítel lidu na operačním stole levicového léčitele Háby

Nová inscenace v repertoáru Městských divadel pražských vykládá hru Henrika Ibsena Nepřítel lidu současnou levicově-intelektuální, „anarchoekoteroristickou“ optikou. Nakolik ovšem fakticky směřuje „nad rámec Ibsena“, to je dost sporné.
28. 1. 2019|