Rebelující puberťačka Antigona řeší svou nenormální rodinu

Mohl by to být námět latinskoamerické telenovely, ale je to stará antická tragédie. Královéhradecké divadlo Drak se spolu s pražským divadlem Komedie zamyslelo, jak inscenovat Sofokolova drama tak, aby při jeho sledování náctiletí nezívali. Antigonu jim přibližuje jako rebelující puberťačku s komplikovanými vztahy.

Dcera thébského krále Oidipa a ústřední postava klasického dramatu je v novém nastudování holka s vlastním názorem, na kterou by mohli diváci klidně narazit třeba na pražském sídlišti. „Proč jsem se nemohla narodit do nějaké normální rodiny?“ ptá se Antigona, podobně jako mnohá jiná teenagerka.

V dramatickém příběhu musí zásadně přehodnotit svůj vztah k autoritám, rodičům, blízkým, ke světu a nakonec i k sobě samé.

Komplikované vztahy řeší se svým klukem Haimonem i bratry Eteoklem a Polyneikem. Naopak původní antickou postavou, byť by se tak klidně mohla některá jmenovat, není Xanax – lék proti úzkosti, kterou dospívající v aktualizovaném Sofokolově dramatu zneužívají jako relaxační drogu. „Objevuje se i téma sebepoškozování,“ prozradila představitelka Antigony Jazmína Piktorová.

Aby Sokoflovi rozuměli

Z původního Sofoklova textu nezbylo skoro nic. Ve hře jsou veršované pasáže, postavy ale také často mluví hovorově, stejně jako cílová skupina inscenace. I to pomáhá dospívajícím divákům téma antické tragédie srozumitelněji vyložit. „Pokud se udělá představení, které se zabývá jejich tématy a v jejich estetice, jsou vůči němu velmi vstřícní,“ podotýká režisér Jakub Vašíček.

Složité vztahy jsou zjednodušeny na scénky na hraně frašky. Převozník Cháron je užvaněný taxikář a příběh krále Oidipa se zase odehraje během jediné večeře. Válka Antigoniných bratrů o nástupnický trůn vyústí krátkou rvačkou. Politické události jsou načrtnuty, prim hrají napjaté rodinné vztahy.

Podle autorů inscenace nemá být Sofoklés v jejich pojetí poučný, ale hlavně zážitkový. Antigona se hraje střídavě v Hradci Králové a v Praze, část představení je určena pro školy.

Antigona jako rebelující puberťačka (zdroj: ČT24)