Umělecký vrah Jack staví dům po Trierově filmu i v divadle Komedie

Trierův film jako divadelní hra (zdroj: ČT24)

Pražské divadlo Komedie uvádí na scénu umělecky smýšlejícího sériového vraha. Inscenace „Jack staví dům“ je adaptací stejnojmenného snímku dánského filmaře Larse von Triera. Autoři dramatizace původní scénář upravili. Vznikla tragicko-komická inscenace o zločinu a trestu.

Jack vypadá na první pohled jako sympatický a inteligentní muž. Nemá sice smysl pro humor, ale oplývá kultivovaností a vznešenými plány. Recituje verše z Božské komedie Danta Alighieriho a věří, že skutečný umělec musí konvence bořit. Ve skutečnosti je vizionářský psychopat, který chce vraždami vytvořit své vrcholné umělecké dílo.

I tvůrce původního filmu Lars von Trier platí za vizionáře a kontroverzní osobnost. Fascinace vraždou a neskrývané násilí v jeho zatím posledním celovečerním snímku pověst tohoto filmaře jen upevnily.

Dohnat zlo

Autorům dramatizace se nejedná o dramatické vraždy, spíše je zajímal Jackův vnitřní svět, uchopování reality a ohýbání skutečnosti. Adaptace tak původní situace do značné míry pozměňuje, zachovává však nádech grotesky. „Pokud se zlu vystavíme v bezpečném prostředí divadla, můžeme mu pak snad lépe čelit ve skutečném světě,“ domnívá se režisér Tomáš Loužný.

Právě otázka, kde se v člověku bere zlo, stála na začátku adaptace. „V dnešní době chceme dohnat zlo. Ať už je to Ukrajina, nebo jiný válečný nebo jakýkoliv konflikt. A neumíme to se zákony, ani bez nich,“ obává se dramaturgyně Lenka Dombrovská.

Dan Kranich
Zdroj: Patrik Borecký/Divadlo Komedie

Jackovi v divadelní hře slouží podle jeho představitele Dana Kranicha právě takové zlo jako obhajoba. „Když se támhle vraždí lidi po tisících, tak proč já bych si pár svých lidí nemohl zabít?“ formuluje Kranich Jackovo vysvětlení pro právo vraždit.

Jackovy zvrácené činy už filmoví diváci znají od roku 2018. Na divadelní scéně se jeho postava objevuje úplně poprvé.