TÉMA

Die Linke

CDU v Berlíně sesbírala hlasy voličů nespokojených s kancléřem Scholzem

Němečtí konzervativci ze strany CDU vsadili v berlínských volbách na téma bezpečnosti a akcentovali i otázku migrace. Svůj hlas jim dali také voliči nespokojení s kancléřem Olafem Scholzem. Díky tomu křesťanští demokraté v hlavním městě vyhráli poprvé od roku 1999. Levicové strany ale mají stále dostatek hlasů, aby sestavily koalici.
15. 2. 2023|

Stabilita zůstane, tango ale budou tančit tři, píší evropská média o německých volbách

Německo čekají složitá povolební vyjednávání, shodují se periodika napříč Německem i Evropou. Několik deníků poukazuje na to, že kvůli výsledku bude příští německý kancléř – ať už to bude kdokoliv – možná slabší než kterýkoliv jeho předchůdce. Silnou pozici mají liberálové z FDP a uspěli rovněž Zelení, hodnotí média.
27. 9. 2021|

Bojovný Laschet, souznějící Scholz a Baerbocková. Poslední debata německých lídrů nastínila povolební vyjednávání

Konzervativní kandidát na německého kancléře Armin Laschet v nedělní televizní debatě čelil přesile sociálního demokrata (SPD) Olafa Scholze a kandidátky Zelených Annaleny Baerbockové, kteří vystupovali většinou jednotně. Tak hodnotí německá média poslední společnou debatu trojice hlavních uchazečů o kancléřský úřad.
20. 9. 2021|

Německou SPD povede do voleb Scholz, slibuje minimální hodinovou mzdu 12 eur

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) půjde do voleb v čele s ministrem financí Olafem Scholzem a s příslibem restrukturalizace ekonomiky směrem ke klimatické neutralitě. Příslušný program, s nímž hodlá na podzim zabojovat o křesla ve Spolkovém sněmu, schválil stranický sjezd. Konkurenční Levici (Die Linke) povedou spolupředsedkyně strany Janine Wisslerová a spolupředseda poslanecké frakce Dietmar Bartsch.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 19:30|

Někdejší letovisko se stalo terčem sporů. Ze Sassnitzu má proudit ruský plyn do Německa

Uprostřed velkého energeticko-politického sporu Berlína a Washingtonu uvázlo jedno malé město na severu Německa. Skupina amerických senátorů hrozí sankcemi městu Sassnitz kvůli stavěnému plynovodu Nord Stream 2. Ten má pod mořem obejít území Polska a Pobaltí a otevřít novou cestu ruského plynu do Německa.
25. 9. 2020|