TÉMA

Čínská komunistická strana

TikTok hledá v USA cesty, jak tam zůstat čínský. Američtí investoři již krouží kolem

Čínská aplikace TikTok chce využít všechny legální možnosti, aby se ubránila hrozícímu zákazu ve Spojených státech. Do Senátu zamířil návrh zákona, ve kterém drtivá většina kongresmanů žádá, aby se TikTok dostal do amerických rukou. Obávají se čínské špionáže a vlivu komunistické vlády na americké uživatele. Peking to odmítá s tím, že jde o podkopávání mezinárodního obchodního pořádku.
15. 3. 2024|

V Číně roste nespokojenost s covidovými uzávěrami, kritické hlasy vláda cenzuruje

Čínská vláda drží politiku nulové tolerance ke covidu-19 a mezitím bez slitování cenzuruje každou stížnost nebo protest na sociálních sítích. Pátý týden je v karanténě šestadvacetimilionové město Šanghaj; venku se mohou projít obyvatelé pouze šesti distriktů. Aktuální vlnou covidu jsou zasaženi zejména senioři, u kterých je nízká proočkovanost. Podle biochemika Libora Grubhoffera Čína zneužívá svoji moc nad obyvateli, základ kolektivní imunity podle něj v zemi není dostatečný.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 22:24|

„Nikdy jsem neřekla, že mě někdo sexuálně napadl.“ Čínská tenistka Pcheng Šuaj popřela vlastní obvinění

Čínská tenistka Pcheng Šuaj popřela sexuální napadení významným komunistickým funkcionářem. Kauza bývalé světové jedničky ve čtyřhře ze začátku listopadu přitom vyvolala obavy sportovců či politiků o její bezpečnost a přiměla Ženskou tenisovou asociaci (WTA) k pozastavení turnajů plánovaných do Číny a Hongkongu. Její nynější vyjádření ale vyvolalo u WTA pochyby.
20. 12. 2021|