TÉMA

Burisma

Začíná soud s Hunterem Bidenem. „Černá ovce“ prezidentovy rodiny čelí obžalobě kvůli držení zbraně

Výběrem dvanácti porotců a čtyř náhradníků začal v pondělí ve Wilmingtonu první ze dvou procesů s Hunterem Bidenem. Syn amerického prezidenta Joea Bidena čelí obžalobě o třech bodech spojených s držením střelné zbraně. Jedná se o první trestní proces s potomkem úřadujícího amerického prezidenta v historii USA. Další proces čeká Huntera Bidena na podzim. V Los Angeles čelí obvinění z devíti federálních daňových deliktů. Kvůli kontroverzním podnikatelským i soukromým aktivitám svého syna je prezident Joe Biden dlouhodobě terčem kritiky Republikánské strany.
3. 6. 2024Aktualizováno3. 6. 2024, 17:21|

Zadržení pomoci Ukrajině je nevysvětlitelné a bláznivé, řekl v Kongresu ambasador Taylor

Ve Sněmovně reprezentantů USA začínají první veřejná slyšení související s vyšetřováním amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli možnému nátlaku na Ukrajinu. Americký chargé d'affaires na Ukrajině William Taylor označil zadržení pomoci Kyjevu za bláznivé. Náměstek ministra zahraničí George Kent odpovědný za vztahy USA s Ukrajinou popřel, že by Američané tlačili na zastavení vyšetřování syna Joea Bidena. „Snaží se mě zbavit, protože bojuji za vás,“ sdělil veřejnosti Donald Trump.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 22:56|

Sněmovna reprezentantů zahájí kroky k sesazení Trumpa. Naléhal na Zelenského, aby prověřil Bidena

Americký prezident Donald Trump opakovaně vyzýval nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby spolupracoval s jeho právníkem Rudim Giulianim a americkým ministrem spravedlnosti na vyšetřování jeho demokratického politického rivala Joea Bidena. Vyplývá to z hrubého přepisu červencového telefonátu obou prezidentů, který zveřejnil Bílý dům. Joe Biden je favoritem na demokratickou kandidaturu v amerických prezidentských volbách, které budou příští rok. Americká Sněmovna reprezentantů avizovala, že kvůli tomu zahájí proces přípravy ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa.
24. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 17:24|