Začíná soud s Hunterem Bidenem. „Černá ovce“ prezidentovy rodiny čelí obžalobě kvůli držení zbraně

Výběrem dvanácti porotců a čtyř náhradníků začal v pondělí ve Wilmingtonu první ze dvou procesů s Hunterem Bidenem. Syn amerického prezidenta Joea Bidena čelí obžalobě o třech bodech spojených s držením střelné zbraně. Jedná se o první trestní proces s potomkem úřadujícího amerického prezidenta v historii USA. Další proces čeká Huntera Bidena na podzim. V Los Angeles čelí obvinění z devíti federálních daňových deliktů. Kvůli kontroverzním podnikatelským i soukromým aktivitám svého syna je prezident Joe Biden dlouhodobě terčem kritiky Republikánské strany.

Je to historický okamžik pro Spojené státy. Ještě žádný prezident se nepokoušel řídit zemi a zároveň sledovat soudní proces se svým vlastním dítětem, píše server CNN.

Připomíná, že sice existuje víc příkladů, kdy se členové prezidentské rodiny dostali do problémů se zákonem, nikdy ale věc nedošla až do trestního řízení. „V prezidentské rodině se vždy objeví nějaká černá ovce, ale rozsáhlé problémy Huntera Bidena míří neobvykle hluboko, protože jde o syna samotného prezidenta,“ podotýká pro CNN historik Douglas Brinkley.

Soud s Hunterem Bidenem navíc přichází po bezprecedentním procesu s Bidenovým předchůdcem v Bílém domě Donaldem Trumpem, kterého soudní porota minulý týden shledala vinným z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami za mlčenlivost.

O vině či nevině rozhodne dvanáctičlenná porota, kterou se podařilo vybrat hned v první den trvání soudu. Soudkyně Maryellen Noreikaová nejdříve zúžila pole kandidátů na zhruba tři desítky potenciálních porotců, poté dostaly možnost odmítnout toho či onoho kandidáta obhajoba i obžaloba. Kromě dvanácti porotců tvoří finální výběr také čtyři náhradníci.

V úterý proces přejde k úvodním řečem dvou stran, napsala agentura AP. Jak dlouho bude trvat prezentování argumentů, není zcela jasné, podle deníku The Washington Post ale Noreikaová dříve naznačila, že by to mohly být přibližně dva týdny.

Jaká jsou obvinění proti Bidenovi?

Proces ve Wilmingtonu ve státě Delaware se týká tří federálních obvinění souvisejících s nelegální koupí a držením střelné zbraně na podzim roku 2018.

Při nákupu zbraně musí zájemce podle platných amerických zákonů vyplnit formulář Úřadu pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny, ve kterém potvrzuje, že je oprávněn zbraň si pořídit. Hunter Biden je obviněn z toho, že při vyplňování tohoto formuláře lhal. Podle prokuratury v něm totiž zatajil užívání drog, aby si mohl revolver pořídit.

Biden později přiznal, že v době koupě zbraně byl skutečně závislý na kokainu. Ostatně i jeho tehdejší partnerka Hallie vypověděla, že revolver v obavách z Hunterova psychického stavu vyhodila do popelnice asi jedenáct dní poté, co si jej koupil.

Těmito okolnostmi se zabývají první dva body obžaloby.

Třetí bod se věnuje samotnému držení zbraně v situaci, kdy její majitel bere drogy. „Zbraně představují nebezpečí, pokud se dostanou do špatných rukou – a to je přesně meritem tohoto zákona. Zdá se, že důkazy hovoří proti Hunterovi,“ řekl stanici CNN washingtonský právník Nabeel Kibria, který se zabýval stovkami případů týkajících se zbraní.

Milost od otce? Nebude, ujišťuje Bílý dům

Právníci Huntera Bidena veškerá obvinění odmítají. Pokud však bude prezidentův syn odsouzen ve všech třech bodech obžaloby, hrozí mu až 25 let vězení, upozorňuje CNN. Vzhledem k tomu, že Biden junior nemá dosud žádný záznam v trestním rejstříku, je pravděpodobné, že dostane mnohem mírnější trest.

Jedná se o federální obvinění, takže Joe Biden má pravomoc svého syna kdykoli omilostnit. Pokud bude Hunter odsouzen, prezident by mu také mohl trest zmírnit. Bílý dům ovšem možnost omilostnění předem výslovně vyloučil. To se ale může po listopadových prezidentských volbách změnit, připouští CNN.

Zvláštní zmocněnec ministerstva spravedlnosti David Weiss naznačil, že se v procesu plánuje věnovat bolestným událostem z minulosti Bidenovy rodiny, které souvisejí s chováním Bidena mladšího i událostmi, jež se týkají samotného prezidenta. Přesto představitelé Bílého domu považují soudní proces do značné míry za soukromou záležitost Bidenova syna.

„Jsem prezident, ale také otec. Jill a já našeho syna milujeme a jsme nesmírně pyšní na muže, kterým dnes je,“ řekl v pondělí prezident. Podle agentury AP Hunter Biden strávil uplynulý víkend právě s rodiči.

Samotný Hunter Biden se ke svým kauzám příliš nevyjadřuje. V prosinci připustil, že „ve svém životě udělal chyby a promarnil příležitosti a privilegia, která mu byla poskytnuta“. S odkazem na hnutí Make America Great Again (MAGA) republikánského exprezidenta Donalda Trumpa zkritizoval zákonodárce „MAGA pravice“, kteří prý zesměšnili jeho boj se závislostí a znevážili jeho uzdravení. „Snažili se mě dehumanizovat, a to vše proto, aby ztrapnili a poškodili mého otce,“ je přesvědčený Biden junior.

Sám se přitom ve svých pamětech z roku 2021 svěřil s detaily o své závislosti, které proti němu žalobci nyní plánují použít u soudu. Popsal pobyty v léčebně, recidivy, jak si kupoval drogy poblíž Bílého domu, a časové úseky, kdy „neměl žádný plán kromě nutkání sehnat si crack“.

Prokurátoři už uvedli, že mají v úmyslu předvolat asi tucet svědků. Budou mezi nimi i tři bývalé Bidenovy partnerky: exmanželka Kathleen Buhleová, vdova po Bidenovu bratrovi Hallie, se kterou Hunter Biden později navázal milostný vztah, a matka jednoho z Hunterových dětí Lunden Robertsová.

Joe Biden v objetí se synem Hunterem (snímek z února 2024)
Zdroj: Reuters/Kevin Lamarque

Loni Hunter Biden vypověděl, že od května 2019 abstinuje. Jeho právníci chtěli také předvolat odborníka, který by porotě popsal, jak lidé se závislostí chápou své osobní problémy. Soudkyně Maryellen Noreikaová to však v neděli kvůli procesním nedostatkům zamítla.

Prezident Biden, který bude v listopadových volbách usilovat o znovuzvolení a jehož očekávaným soupeřem je opět Trump, bude po část procesu na návštěvě Francie, odkud soud bude sledovat zejména z pohledu rodiče, který pomáhal svému synovi zotavit se z drogové závislosti, řekl agentuře Bloomberg nejmenovaný informovaný zdroj.

Ačkoliv je stále šance, že Hunter Biden uzavře na poslední chvíli dohodu o vině a trestu, tato možnost se jeví jako spíše nepravděpodobná. Jeho advokáti naznačili, že budou obvinění prezentovat jako příliš nekonkrétní z pohledu ústavního práva. Argumentovat hodlají tím, že Biden mladší drogy neužíval v době, kdy si zbraň koupil. Rovněž budou prezentovat argument, že prodejce zbraně nedodržel právní předpisy při prodeji a jeho zdokumentování.

Další proces v září, tentokrát kvůli daním

Soud ohledně nákupu a držení zbraně během drogové závislosti je prvním, kterému bude letos Hunter Biden čelit. Už v září jej čeká v Los Angeles proces kvůli devíti federálním daňovým deliktům.

Podle obžaloby, která také vzešla s Weissova vyšetřování, se Biden mladší v Kalifornii v letech 2016 až 2019 vyhnul placení daně z příjmu ve výši 1,4 milionu dolarů (nyní asi 32 milionů korun), zatímco vedl „extravagantní“ životní styl. Daně, které dlužil, mezitím prezidentův syn vrátil a jeho tým stíhání vykresluje jako politicky motivované.

Původně byly oba procesy naplánovány na červen, ale kalifornský soudce souhlasil s odkladem „daňového“ líčení. Zářijový termín procesu však znamená, že se toto líčení bude časově krýt s poslední částí prezidentské kampaně.

Vyšetřování Huntera Bidena kvůli daňovým únikům začalo koncem roku 2018. Sám Biden junior toto vyšetřování oficiálně oznámil 9. prosince 2020, jen pět dní před tím, než sbor volitelů oficiálně zvolil jeho otce americkým prezidentem.

Ještě loni v létě se přitom zdálo, že kauzy Huntera Bidena skončí dohodou, díky níž by se prezidentův syn výměnou za částečné přiznání viny vyhnul vězení. Dohoda ale u soudu nečekaně ztroskotala.

Kauza Burisma

Hunter Biden byl v minulé prezidentské předvolební kampani často terčem útoků ze strany tehdejšího šéfa Bílého domu Trumpa. Ten otce i syna Bidenovy vinil z korupce v souvislosti s působením Huntera Bidena na Ukrajině v době, kdy byl jeho otec viceprezidentem v administrativě Baracka Obamy a měl na starost právě vztahy USA a Ukrajiny.

Hunter Biden v letech 2014 až 2019 zastával post v dozorčí radě ukrajinské energetické a těžební společnosti Burisma Holdings, vlastněné oligarchou Mykolou Zločevským. Za své působení ve firmě si přišel na 1,2 milionu dolarů (asi 27 milionů korun) ročně.

V rámci protikorupčního tažení se tehdejší viceprezident Biden zasazoval o odvolání tehdejšího nejvyššího ukrajinského prokurátora Viktora Šokina. A tamní parlament jej v roce 2016 skutečně odvolal.

Republikáni tehdy bez důkazů tvrdili, že Joe a Hunter Bidenovi za Šokinovo odvolání inkasovali od Burismy pět milionů dolarů (přes 110 milionů korun), připomíná web BBC. Šokinův nástupce Jurij Lucenko vyšetřování Zločevského, Huntera Bidena a Burismy obnovil, ale po roce ho zastavil jako neodůvodněné.

Aktivity v Číně a záhada kolem notebooku

Jakkoli se objevily informace nasvědčující tomu, že Biden mladší v podnikání využíval svého jména, několikaleté vyšetřování neodhalilo důkazy korupce a hlava státu trvá na tom, že do podnikání svého syna nijak zapojená nebyla.

Mezi Hunterovy politicky nejvýbušnější skandály minulých let patří kauza kolem jeho laptopu. Ta začala na podzim 2020, když bulvární list The New York Post zveřejnil materiály získané z počítače, který Bidenovi mladšímu kdysi údajně patřil. Data médiím tehdy poskytli spojenci Donalda Trumpa. Vyplynuly z nich podrobnosti o Hunterových podnikatelských aktivitách a údajných milionech dolarů vydělaných díky vazbám na čínské firmy.

V této souvislosti informovala například předloni v květnu televize NBC News na základě analýzy kopie údajného pevného disku z Hunterova počítače a dokumentů poskytnutých senátory Republikánské strany, že Biden mladší si v letech před nástupem svého otce do čela Spojených států vydělal 5,8 milionu dolarů (asi 133,4 milionu korun) díky dvěma partnerstvím s vazbami na Čínu. Transakce jsou spojené s konglomerátem CEFC, který před lety skupoval aktiva i v Česku. Reportéři nezjistili, za co Biden mladší miliony dolarů dostal, spolupráce s Číňany ale podle nich vyvolává otázky spojené s národní bezpečností a etikou v podnikání.

Odmítaná nemanželská dcera a vztah se švagrovou

Kromě drogové závislosti se Biden junior potýkal i s dalšími soukromými aférami. Dlouho odmítal uznat otcovství nemanželské dcery, kterou zplodil během své závislosti na drogách s tanečnicí Lunden Robertsovou. Tvrdil, že si na „setkání“ s Robertsovou nepamatuje. Usvědčil jej až test DNA, posléze se Hunter rozhodl na dceru platit výživné.

S dívkou se ale nevídá a samotný prezident Joe Biden byl až po tlaku médií ochoten uznat, že ve skutečnosti má sedm vnoučat, nikoliv šest, jak dlouho uváděl.

Kontroverzi vzbudil i fakt, že Hunter Biden ještě před rozvoden se svou první ženou Kathleen Buhleovou navázal milostný vztah s vdovou po svém bratru Beauovi, který v roce 2015 zemřel na rakovinu mozku. Časopisu New Yorker řekl, že se asi dva roky sbližovali díky „společnému a velmi specifickému zármutku“.

Smrt Beaua popsal jako další ohromnou psychickou ránu, která jej uvrhla do závislosti. Od dětství si Hunter Biden nese trauma z autonehody, při které v roce 1972 zemřela jeho matka a sestra. On a Beau vyvázli s těžkými zraněními. Joe Biden tehdy s rodinou při nehodě v autě nebyl.