Zadržení pomoci Ukrajině je nevysvětlitelné a bláznivé, řekl v Kongresu ambasador Taylor

Události: V Kongresu začala veřejná slyšení kvůli Trumpově ukrajinské kauze (zdroj: ČT24)

Ve Sněmovně reprezentantů USA začínají první veřejná slyšení související s vyšetřováním amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli možnému nátlaku na Ukrajinu. Americký chargé d'affaires na Ukrajině William Taylor označil zadržení pomoci Kyjevu za bláznivé. Náměstek ministra zahraničí George Kent odpovědný za vztahy USA s Ukrajinou popřel, že by Američané tlačili na zastavení vyšetřování syna Joea Bidena. „Snaží se mě zbavit, protože bojuji za vás,“ sdělil veřejnosti Donald Trump.

Vyšetřování ve sněmovních výborech začalo 24. září. Jádrem aféry je možné zneužití pravomoci prezidenta v souvislosti s Trumpovým tlakem na Ukrajinu ve snaze dosáhnout vyšetřování Trumpova politického rivala, bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera.

Prezident Trump obvinění odmítá a postup Sněmovny reprezentantů přirovnává k honu na čarodějnice. Postup demokratů odmítají i republikáni, kteří mají většinu v Senátu, jehož souhlas je pro úspěch případného impeachmentu nezbytný.

Tady vůbec nejde o nějaká skrývaná fakta a utajené pravdy, které mají být odhalené. Je to součást dlouhodobého a velmi nelítostného boje, který mezi sebou vedou hlavní politické strany Spojených států. Demokraté chtějí celý volební rok ztížit Trumpovi kampaň. Tohle je jedna z typických podob honu na čarodějnice.
Jefim Fištejn
publicista a komentátor

„Demokraté vám chtějí vzít vaše zbraně, vaši zdravotní péči, hlasy, svobodu, soudce. Chtějí vám vzít všechno. Naše země je v sázce jako nikdy předtím. Je to jednoduché. Snaží se mě zastavit, protože bojuji za vás. A já to nikdy nepřipustím,“ prohlašuje Trump ve videu, které ve středu zveřejnil Bílý dům.

Sněmovní demokraté minulý týden zveřejnili přepisy předchozí výpovědi bývalé velvyslankyně USA v Kyjevě Marie Yovanovitchové a také někdejšího hlavního poradce ministra zahraničí Mika Pompea Michaela McKinleyho. Oba naznačili, že ministerstvo zahraničí bylo zneužíváno k domácím politickým cílům. 

Co víc si zasluhuje impeachment?

Taylor ve své výpovědi potvrdil dřívější prohlášení, že byl znepokojen očividnou snahou prezidenta a jeho spolupracovníků přinutit Ukrajinu k otevření kauzy Bidenova syna, od níž si Trump sliboval politický prospěch. Americký diplomat se odvolal na sdělení jednoho ze svých podřízených, který v červenci naslouchal rozhovoru Trumpa s jeho spojencem a bývalým volebním sponzorem, stálým zástupcem USA při Evropské unii Gordonem Sondlandem.

Sondland prý Trumpovi řekl, že Kyjev je při vyšetřování Bidena ochoten spolupracovat. Prohlásil rovněž, že Trumpovi a jeho advokátu Rudymu Giulianimu jde víc o údajné prohřešky prezidentova volebního soka Bidena než o samotnou Ukrajinu. „Co víc si zasluhuje impeachment než toto?“ položil pak řečnickou otázku předseda výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff.

Je to politický boj, ale není to tak, že by tam nebylo věcné jádro. Taylor ve svém dlouhém svědectví velmi poctivě deklaroval, že Trump postupně prostřednictvím svého komunikačního kanálu, který měl na starosti Rudy Giuliani, tlačil na nového ukrajinského prezidenta, aby otevřel kauzy, které by mu pomohly proti Joe Bidenovi. Zároveň to podmínil přijetím v Bílém domě a vojenskou pomocí.
Daniel Anýž
redaktor Aktuálně.cz

V republikánském Senátu by odvolání nejspíš narazilo

Zadržení pomoci Ukrajině bez udání dobrého důvodu je podle Taylora „kontraproduktivní, nevysvětlitelné a bláznivé“. „Jedna věc je využít jako páku přijetí v Bílém domě. Využít takto vojenskou pomoc zemi ve válce, která je závislá na pomoci i projevu podpory, je něco zcela jiného,“ uvedl při slyšení diplomat.

„Nebyl jsem svědkem jakéhokoliv pokusu amerických představitelů zabránit vyšetřování Burismy,“ prohlásil diplomat George Kent. (Burisma je ukrajinský plynárenský koncern - pozn. red.) Tím popírá tvrzení Donalda Trumpa a některých republikánů, podle nichž Joe Biden tlačil na ukrajinskou vládu, aby pomohla zamést vyšetřování společnosti pod koberec.

Republikánští kongresmani při slyšení upozorňovali, že Taylorova výpověď je z velké části nepřímá a diplomat nemá informace z první ruky. Opakovali také, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle vlastních slov nepociťoval nátlak, vydírání ani výhrůžky ze strany Trumpovy administrativy.

Podmínky takzvaného impeachmentu, který je politickým a nikoli právním nástrojem, americká ústava přesně nevymezuje. Stanoví ovšem, že po debatách ve Sněmovně reprezentantů je konečné rozhodnutí na Senátu, kde mají nyní republikáni většinu.

Prezidentovo odvolání je za těchto okolností nepravděpodobné, podle médií jde spíše o součást politického boje před prezidentskými volbami v roce 2020.

John Cornyn, jeden z vrcholných republikánských senátorů, ve středu prohlásil, že pokud by Sněmovna reprezentantů hlasovala pro odvolání Trumpa z prezidentského úřadu, v Senátu by se zřejmě nenašlo potřebných 51 hlasů k rychlému zastavení takového pokusu. Nakonec by ale horní komora Kongresu proti sesazení Trumpa hlasovala, věří Cornyn.

Anýž a Fištejn o vyšetřování Trumpa kvůli ukrajinské kauze (zdroj: ČT24)