Sněmovna reprezentantů zahájí kroky k sesazení Trumpa. Naléhal na Zelenského, aby prověřil Bidena

Události: Trump zřejmě tlačil na Zelenského kvůli Bidenovu synovi (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump opakovaně vyzýval nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby spolupracoval s jeho právníkem Rudim Giulianim a americkým ministrem spravedlnosti na vyšetřování jeho demokratického politického rivala Joea Bidena. Vyplývá to z hrubého přepisu červencového telefonátu obou prezidentů, který zveřejnil Bílý dům. Joe Biden je favoritem na demokratickou kandidaturu v amerických prezidentských volbách, které budou příští rok. Americká Sněmovna reprezentantů avizovala, že kvůli tomu zahájí proces přípravy ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa.

Trump v úterý oznámil, že zveřejní celý neredigovaný přepis hovoru z 25. července. Bílý dům ale vydal jen pětistránkové shrnutí telefonátu. Rozhovor mezi Zelenským a Trumpem je podle agentury AP jen jednou z částí stížnosti nejmenovaného oznamovatele z poloviny srpna.

Trump v rozhovoru ukrajinskému prezidentovi řekl: „Biden všude chodil a chlubil se, že zastavil vyšetřování, tak jestli se na to můžete podívat… Mně to zní příšerně“. Americký prezident se takto zmínil o nepodloženém obvinění, že se Biden snažil vměšovat do činnosti ukrajinského prokurátora, který vyšetřoval aktivity jeho syna Huntera.

Hunter Biden byl spoluvlastníkem ukrajinské energetické firmy v době, kdy byl jeho otec druhým mužem ve vládě prezidenta Baracka Obamy. Joe Biden potvrdil, že v roce 2016 pod pohrůžkou zablokování půjček naléhal na tehdejší ukrajinskou vládu, aby odvolala generálního prokurátora. Ten vyšetřoval pro podezření z korupce i firmu Huntera Bidena.

Trump už dříve potvrdil, že několik dní před telefonátem nařídil zmrazit 400 milionů dolarů na pomoc Ukrajině. Prezident však tvrdí, že neudělal nic špatného.

Dolní komora amerického parlamentu se chystá na impeachment

Šéfka dolní komory parlamentu, demokratka Nancy Pelosiová oznámila, že americká Sněmovna reprezentantů zahájí proces přípravy ústavní žaloby na prezidenta. Ten to označil za „hon na čarodějnice“.

Pelosiová mimo jiné uvedla, že Trump „vážně porušil ústavu“ a že „nikdo nesmí stát nad zákonem“. Po zveřejnění zápisu Peloisová uvedla, že rozhodnutí odstartovat řízení proti prezidentovi bylo zjevně správné. „Zápis zveřejněný Bílým domem potvrzuje, že prezidentovo chování narušuje integritu našich voleb, důstojnost úřadu prezidenta a národní bezpečnost,“
uvedla v prohlášení.

Trump už dříve uvedl, že proces by byl pro něj „pozitivní“. Podle AP řekl, že demokraté v prezidentských volbách příští rok prohrají, pokud takzvaný impeachment zahájí. Též podle agentury DPA by zamítnutí obžaloby prezidenta v Senátu během prezidentské kampaně uškodilo demokratům ve volbách.

Rozhodnutí demokratů přivítali i někteří Trumpovi poradci, jsou přesvědčeni, že se takový krok prezidentovým odpůrcům vymstí. Trumpa ale zejména rozezlilo, že ukrajinský skandál zastínil jeho úterní projev na zasedání Valného shromáždění OSN. „Tak důležitý den ve Spojených národech, tolik práce a tolik úspěchů. A demokraté to záměrně museli zničit a poškodit úpadkovými zprávami o honu na čarodějnice. Pro naši zemi je to tak špatné!“ napsal prezident.

Vazby na ukrajinské oligarchy

Trump Zelenskému v červenci pogratuloval k vítězství, pomoc Ukrajině však zastavil. „Je velmi důležité mluvit o korupci. Pokud nemluvíte o korupci, tak proč byste dávali peníze zemi, o které si myslíte, že je zkorumpovaná?“ konstatoval šéf Bílého domu.

Celkem 250 milionů dolarů pro ukrajinskou armádu nakonec Bílý dům schválil v polovině září. Jen několik dní předtím, než se v médiích objevily spekulace o obsahu červencového telefonátu prezidentů.

Hunter Biden vedl ukrajinskou plynárenskou společnost Burisma napojenou na oligarchy od dubna 2014. Do představenstva se dostal v době, kdy jeho otec na Ukrajinu často jezdil. „Nikdy jsem se svým synem nemluvil o jeho podnikání za oceánem. Ale vím jedno: Vím, že Trump si zaslouží být vyšetřován. Porušuje všechny základní normy prezidentského úřadu,“ je přesvědčen prezidentský kandidát Biden.

Ten v roce 2016 tlačil na vyhazov prokurátora, který měl případ Burismy na starosti. Podle Obamovy administrativy – i dalších evropských vlád – představoval překážku v boji proti korupci. „Kdyby nějaký republikán udělal to, co Joe Biden, kdyby nějaký republikán řekl to, co Joe Biden řekl, teď by ho chtěli posadit na elektrické křeslo,“ míní Trump. 

Horizont: Trump přiznal, že mluvil s ukrajinským prezidentem o Bidenových (zdroj: ČT24)

Demokraté v kauze vidí zneužití pravomocí prezidenta. Trumpa podezírají z toho, že vojenskou pomoc Ukrajině podmiňoval obnovením vyšetřování Bidenova syna, aby mohl očernit svého politického rivala. „Vůbec jsem na ně netlačil. Mohl jsem. Myslím, že by to pravděpodobně, nejspíš bylo v pořádku, kdybych to udělal,“ hájí se prezident.

Na problematický rozhovor Trumpa s ukrajinským prezidentem Zelenským upozornil anonymní stěžovatel z prostředí amerických tajných služeb. Autor stížnosti, takzvaný whistleblower, bude k dispozici vyšetřovatelům z Kongresu.

Redaktor Aktuálně.cz Daniel Anýž: Veřejnost je nyní spíše Trumpovi nakloněná (zdroj: ČT24)

Na Ukrajině skandál kolem telefonátu vyvolal nervozitu. Bývalý ministr zahraničí Pavlo Klimkin prohlásil, že země se proti své vůli dostala do soukolí americké vnitřní politiky. Podle politologa Vadyma Karasjova je záležitost velmi komplikovaná zvláště pro Zelenského, jehož jediná politická zkušenost se před zvolením hlavou státu omezila na roli prezidenta v sitcomu.

„Zelenskyj se dostal do problémů, protože musí souběžně řešit dva úkoly: hledat kompromis s Ruskem, aby zastavil válku na Donbasu, a zároveň zachovávat neutralitu v amerických vnitropolitických sporech,“ soudí Karasjov. „Vím, o čem ta konverzace byla, a nemyslím, že tam byl vyvíjen tlak,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí Vadym Prystajko.

Zelenskyj: Trump na mě netlačil

Zelenskyj se do americké volební kampaně odmítá vměšovat a o víkendu popřel, že by ho Trump vyzýval k novému vyšetřování kauzy Huntera Bidena. Jejich telefonický rozhovor byl podle Zelenského „soukromý a důvěrný“.

Byl to dobrý telefonát, normální, hovořili jsme o mnoha věcech. Nikdo na mne nevykonával nátlak.
Volodymyr Zelenskyj
ukrajinský prezident

Zároveň odmítl, že by na něj Trump v telefonátu jakkoli tlačil. „Nikdo na mě nemůže vyvíjet nátlak, jsem prezidentem nezávislé země. Ovlivňovat mě může jen můj syn, kterému je šest let,“ řekl Zelenskyj novinářům. O pomoc prý Trumpa žádat nebude. „Můžeme mluvit o podpoře, ale Ukrajina se o nic neprosí. Je to nová, silná země, sami můžeme pomoci jiným,“ prohlásil.

Rozhovor s amerikanistou Jakubem Lepšem (zdroj: ČT24)

Nesnadný impeachment

Proces impeachmentu obvykle začíná v právním výboru Sněmovny reprezentantů, ale může jej také zahájit zvláštní výbor. Seznam bodů obžaloby musí následně schválit prostou většinou Sněmovna reprezentantů a poté se žalobou musí zabývat Senát, který v tomto případě plní funkci soudu. Řízení v Senátu vede předseda nejvyššího amerického soudu a pro odsouzení se nakonec musí rozhodnout dvě třetiny přítomných senátorů.

Pravděpodobnost úspěchu pokusu zbavit Trumpa prezidentského úřadu je v tuto chvíli nízká. Konečné slovo má totiž Senát, kde mají převahu Trumpovi republikáni.