TÉMA

Bialystok

Muzeum v Bělostoku připomíná Poláky deportované do SSSR. Obětí vysídlení byly statisíce

Osudy lidí deportovaných do Sovětského svazu připomíná nové muzeum v polském Bělostoku. Vysvětluje historické události spojené se stalinskými represemi i návratem vysídlených. Stálá expozice vychází ze svědectví přeživších a sází na audiovizuální dojem. Stavba muzea trvala přes čtyři roky.
20. 9. 2021|

Před 80 lety vkročili nacisté do Bialystoku. Zapálením synagogy začali několik let vraždění, potkali se ale s odporem

I před postavením plynových komor nacisté systematicky vraždili Židy na území dnešního Polska. Začali s tím hned, jakmile získali polské území v bojích s Rudou armádou. V Bialystoku (česky Bělostoku) k prvnímu masakru došlo v den vstupu německé armády do města. Velkou synagogu se stovkami Židů uvnitř zapálili před osmdesáti lety, 27. června 1941. V Bialystoku pak židovskou komunitu uzavřeli za zdi ghetta. Tam se ale zformoval odboj, který vedl s nacisty nerovný a předem prohraný boj. Povstalci v něm ztratili vše, získali jediné – respekt protivníka.
27. 6. 2021|

Tisíce Poláků na demonstraci odmítly násilí na LGBT komunitě

Tisíce lidí ve Varšavě v sobotu demonstrovaly proti nenávisti. Chtěly tak vyjádřit solidaritu s oběťmi násilí proti duhovému pochodu v Bialystoku z minulého víkendu. Policie už identifikovala víc než sto útočníků a desítky z nich vyšetřuje. Varšavský soud v týdnu zakázal prodávat výtisky konzervativního týdeníku Gazeta Polska, které obsahují nálepku Zóna bez LGBT.
27. 7. 2019|