TÉMA

Básník

V Chile opět prověří smrt básníka Pabla Nerudy. Ve hře dál zůstává vražda na politickou objednávku

Chilská justice svolila k dalšímu pokusu o objasnění okolností, za nichž v roce 1973, krátce po státním převratu vedeném pozdějším diktátorem Augustem Pinochetem, zemřel básník Pablo Neruda. Část jeho příbuzných i Chilanů je přesvědčena, že levicový nobelista byl zavražděn vznikajícím Pinochetovým režimem. Otázka, zda šlo o smrt na politickou objednávku, se řeší opakovaně – a zatím bez jednoznačného závěru.
21. 2. 2024|

Autoři se dnes sdružují kolem prostor, ne kolem časopisů, říká básník Petr Borkovec

Způsob, jak zviditelnit poezii v každodenním životě občanů. A vytvářet umělecké dědictví prostřednictvím veřejných čtení a projektů na podporu povědomí o poezii. Tak oficiálně zní úkol pro Petra Borkovce, nově jmenovaného básníka města Prahy pro rok 2023.
15. 12. 2022|

Oslavoval krásu jako jeden z nejmocnějších projevů života. Před 50 lety zemřel Bohuslav Reynek

Před 50 lety 28. září 1971 v Petrkově na Havlíčkobrodsku zemřel básník, grafik, vydavatel a překladatel Bohuslav Reynek. Patřil ke generaci českých umělců, kteří smysl umění hledali v souladu osobního přesvědčení a víry s přirozeným řádem světa a jeho estetikou. Jeho dílo nesmělo být od roku 1948 až do poloviny šedesátých let vydáváno ani vystavováno, plného uznání se mu dostalo až po pádu komunismu.
28. 9. 2021|