TÉMA

Atomová energie

Ukrajina postaví 20 modulárních reaktorů. Energoatom podepsal smlouvu s americkou firmou

Ukrajinská společnost Energoatom a americká firma Holtec International podepsaly dohodu o výstavbě až 20 jaderných bloků s reaktory SMR-160 na Ukrajině. Energoatom o tom informoval na Facebooku.
22. 4. 2023|

USA chtějí testovat jaderný pohon pro rakety. Má jim přinést bezpečné kosmické cestování

Americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) představil plán pro testování raketového motoru na jaderný pohon, který by mohl dopravit astronauty na Mars za kratší dobu, než je tomu u dosavadních systémů. Na projektu NASA spolupracuje s výzkumnou agenturou amerického ministerstva obrany DARPA, první testy plánují na rok 2027.
27. 1. 2023|

Jen ne u nás. Polský plán stavby jaderných elektráren naráží na tradiční problém

Polsko plánuje investovat do stavby jaderných elektráren, které zatím neprovozuje. Reaguje tak na nutnost rozloučit se s ruským uhlím, plynem a ropou i na potřebu zajistit si spolehlivé bezemisní zdroje energie. Vláda však začíná narážet na tradiční problémy: odpor lidí k velkým stavbám v blízkém okolí jejich domů i strach části populace z jaderných zdrojů obecně.
14. 1. 2023|

Německo s koncem roku vypne tři jaderné elektrárny. Jejich likvidace potrvá až desítky let

Německo s koncem roku ukončí provoz ve třech jaderných elektrárnách, zbývající tři pak podle dosavadních plánů vypne do konce roku 2022, čímž se po šesti desetiletích rozloučí s nukleární energetikou. Odstavení jaderných elektráren, likvidace radioaktivního odpadu, demontáž zařízení a následné demolice staveb jsou během na dlouhou trať. Než bude na místě reaktorů opět zelená louka a než bude jaderný odpad zabezpečen, mohou uplynout i desítky let.
30. 12. 2021|