TÉMA

Obyvatelé

Ministr Válek vidí očkování coby nejprověřenější cestu, jak se chránit před černým kašlem

V Česku se od začátku roku nakazilo černým kašlem přes tři tisíce lidí, jen tento týden jich přibylo 810. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za tím vidí souběh dvou faktorů: opatření během covidu a klesající zájem o očkování. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
16. 3. 2024|

Číňanů ubývá. Počet novorozeňat klesl o polovinu za necelou dekádu

Obyvatel Číny loni druhý rok v řadě ubylo, uvádí podle světových agentur čínské statistiky. Počet úmrtí byl vyšší než počet narození o 2,08 milionu. Příčinou je vedle rekordně nízkého počtu nově narozených dětí také vlna úmrtí spojená s uvolněním přísných omezení proti šíření pandemie covidu-19. Celkový počet obyvatel země, kterou loni podle odhadů OSN v pozici nejlidnatějšího státu světa vystřídala Indie, poklesl na 1,4 miliardy.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 22:30|

V Praze žije asi o 200 tisíc lidí víc, než uvádí ČSÚ. Data operátorů ukázala skutečný pohyb obyvatel

V Praze reálně žije asi o 200 tisíc lidí a v Brně o šedesát tisíc lidí víc než podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyplynulo to z analýzy geolokačních dat od operátorů, které získalo ministerstvo vnitra. Analýza rovněž ukázala v některých městech významné rozdíly v počtu obyvatel v závislosti na době, typicky v centrech cestovního ruchu. Změny také podle úřadu souvisejí i s dojížděním za prací či studiem, kdy se lidé nevracejí každý den domů, ale způsobuje je i nenahlášení změn bydliště do evidence obyvatel.
5. 12. 2023|

Stavbě severní spojky u Českých Budějovic se postavili majitelé domů

Plánování stavby českobudějovické severní spojky provázejí komplikace. Proti nepravomocnému povolení se teď odvolali místní obyvatelé a budování nové silnice tak bude opět řešit ministerstvo dopravy. Realizaci druhé nejdůležitější dopravní cesty na jihu Čech – hned po dálnici D3 – to může pozdržet o několik měsíců.
5. 10. 2023|

Obyvatel Česka za pololetí díky migraci přibylo na 10,87 milionu

Obyvatel České republiky v prvním pololetí přibylo o 46 tisíc na 10,87 milionu. Za nárůstem je zahraniční migrace, zejména z Ukrajiny. Více lidí zemřelo, než se narodilo. Meziročně klesl počet narozených dětí, zemřelých obyvatel, sňatků i rozvodů. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 10:34|

Obyvatel Česka loni přibylo vlivem migrace. Narodilo se nejméně dětí od roku 2004

Počet obyvatel Česka se loni zvýšil zhruba o 16,7 tisíce na 10,533 milionu lidí. Vliv na to měla jen migrace. Přistěhovalo se 57 tisíc lidí, naopak vystěhovalo se jich dvacet tisíc. V zemi se loni po sedmnácti letech narodilo méně než sto tisíc dětí. Bylo jich 99 834, nejméně od roku 2004. Meziročně je to pokles o dvanáct tisíc narozených. Zemřelo 120 200 lidí, meziročně o 19 700 méně, uvedl Český statistický úřad.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:17|

„Neodejdu, ani kdyby přišli Rusové.“ V ukrajinské vesnici blízko bránícího se Vuhledaru zůstávají civilisté

Novoukrajinka je ukrajinská vesnice v těsné blízkosti města Vuhledar, o které se vedou těžké boje. Nad hlavami lidí zde hřmí ozvěny děl a raketometů, na obzoru se střídají ruské stíhací letouny, které pálí rakety na pozemní cíle. Ve vesnici jsou pozice ukrajinské armády, před ní zákopy a množství techniky. I přes apel vojáků zde zůstávají civilisté.
4. 2. 2023|

Zastupitelstvo Opatovic nad Labem přišlo o jednoho člena, radu obce tak zvolit nesmí

V Česku jsou pořád města a obce, kde ani dva měsíce od komunálních voleb nemají dohodnuté radniční koalice. Je to případ i Opatovic nad Labem na Pardubicku, které zatím pořád řídí předchozí vedení se starostou Pavlem Kohoutem (nestr.). Důvodem toho, proč v Opatovicích nejsou schopní se dohodnout, jsou spory mezi místními obyvateli i mezi dvěma skupinami v zastupitelstvu.
21. 11. 2022|

Okupační správa Chersonské oblasti přesune část obyvatel. Kvůli ukrajinské protiofenzivě

Rusko se kvůli ukrajinské protiofenzivě chystá odvézt obyvatele okupované Chersonské oblasti. Shodně to v úterý uvedli Moskvou dosazený gubernátor oblasti Volodymyr (Vladimir) Saldo a velitel ruských invazních sil na Ukrajině Sergej Surovikin. Podle generála je vojenská situace v oblasti napjatá, nevyloučil nutnost přijmout těžká rozhodnutí.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 21:26|

Roční výdaje na energie by mohly vzrůst až na miliardu korun, obávají se kraje. Některé už šetří

Drahé energie výrazně dopadají i na rozpočty samospráv. Některé kraje odhadují, že jim kvůli tomu vzrostou roční výdaje až na miliardu korun. Část z nich navíc připravuje kvůli rostoucím cenám finanční podporu pro své obyvatele. Zaměřují se hlavně na nízkopříjmové domácnosti. Jiné regiony se obávají, aby vůbec měly dost peněz na své účty za energie.
7. 8. 2022|

V Jablonci se podle soudního znalce pravděpodobně vařil pervitin. Vyšetřování potrvá měsíce

V panelovém domě v Jablonci nad Nisou, kde se v úterý přiotrávilo několik lidí dráždivou látkou, se pravděpodobně vyráběl pervitin. Uvedl to soudní znalec v oboru chemie a kriminalistiky, kterého oslovila Česká televize. Vyšetřovatelé tuto informaci zatím nepotvrdili. Všech 37 lidí, kteří skončili v nemocnici, se už vrátilo domů.
9. 6. 2022|

Válka pojídá další město na Donbasu. V Bachmutu zůstala třetina z 90 tisíc obyvatel

Válka pojídá další město na Donbasu. V Bachmutu přežívají lidé i vedle zničených domů. Jsou rozezlení. Na novináře, na Vladimira Putina i Volodymyra Zelenského. „Zapomněl na Donbas! Staral se jen o Kyjev a Doněckou a Luhanskou oblast prostě zapomněl,“ viní obyvatelka Bachmutu Olena svého prezidenta. Ruské síly ostřelují pozice Ukrajinců v katastru města a palba je slyšet i v ulicích. Reportáž z místa natočil pro ČT Václav Černohorský.
30. 5. 2022|

Uprchlíci z Charkova se vracejí domů. Čeká je spousta práce a život v těžkých podmínkách

Před válkou žilo v Charkově, druhém největším ukrajinském městě, téměř půldruhého milionu lidí, mnozí však ze strachu o životy uprchli před ruským ostřelováním. Teď se část z nich vrací domů, město je o něco bezpečnější. Život zde ale o mnoho jednodušší není. Na místě natáčel reportér ČT Václav Černohorský.
24. 5. 2022|

Ukrajinci se po odchodu Rusů vracejí do svých domovů. Někteří je ale jen těžko poznávají

Po stažení ruských okupačních vojsk od ukrajinského Kyjeva se mohli tamní lidé vydat zpět do svých domovů i mimo metropoli. Většina vesnic a měst, které byly v oblastech těžkých bojů, je ale z větší části zničená. I díky humanitární pomoci proudící z Evropy teď začíná jejich postupná obnova. Fotografie zachycují návrat obyvatel do městečka Moščun poblíž Kyjeva.
21. 5. 2022|

Moskva chce Donbas vylidnit, řekl Zelenskyj. Letiště v Oděse podle úřadů zasáhla ruská raketa

Cílem ruských vojenských útoků na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Terčem útoků se podle ukrajinské armády stala i startovací dráha letiště v Oděse. Moskva tvrdí, že letectvo během soboty zabilo přes dvě stovky ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel, informovala agentura Reuters s odkazem na prohlášení armády. Představitel Pentagonu agentuře AP řekl, že ruská operace má ve srovnání s původní představou Moskvy skluz. Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc, slíbil prezident Emmanuel Macron Zelenskému. Další podporu přislíbil i britský premiér Boris Johnson.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 23:09|

Vesnice rostou s uprchlíky. V jihočeských Skočicích ke dvěma stům místních přibylo sto Ukrajinců

V některých malých vesnicích v Česku se počet přijatých uprchlíků z Ukrajiny pomalu začíná blížit počtu místních. Například ve Skočicích na jihu Čech našlo provizorní domov zhruba sto Ukrajinců – trvale bydlících má obec přibližně dvakrát tolik.
1. 4. 2022|

Z tří měst, kde žily před válkou miliony lidí, jsou ruiny

O útocích ruské armády na civilní cíle na Ukrajině se mluví téměř od počátku války. Bombardují obytné domy, nemocnice, porodnice, školy i školky. Podle Západu je to taktika Moskvy. Psychologickým tlakem na představitele Ukrajiny se snaží vymoct ústupky hlavně při diplomatických jednáních. Kreml to popírá a tvrdí, že civilní místa nebombarduje, a když, tak že ho k tomu donutili ukrajinští vojáci skrývající se v nich.
29. 3. 2022|

Dluh obyvatel Česka stoupl o rekordních 365 miliard. Důvodem jsou úvěry na bydlení

Celkový dluh obyvatel Česka vzrostl v roce 2021 o rekordních 365 miliard korun na 2,97 bilionu. Důvodem byl vysoký zájem o úvěry na bydlení. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které zveřejnila společnost CRIF - Czech Credit Bureau.
16. 3. 2022|

Obyvatelé Vrbičan si stěžují, že jim praskají zdi domů kvůli pracím v nedalekém lomu

Ve Vrbičanech na Litoměřicku si lidé stěžují na to, že jim praskají zdi domů. Na vině jsou podle nich trhací práce v půl kilometru vzdáleném vápencovém lomu. Jeho vlastník ale tvrdí, že splňuje všechny zákonem dané normy.
8. 2. 2022|

Česku přibylo za deset let obyvatel, zestárli na průměrných 42,7 roku

Česku za deset let přibylo 87 600 obyvatel. Loni jich v zemi žilo přes 10,52 milionu. Téměř polovina z nich bydlela ve čtyřech krajích, a to v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Průměrnému obyvateli republiky bylo 42,7 roku. Za desetiletí od posledního sčítání tak zestárl o 1,7 roku. První výsledky loňského sčítání lidu v Česku, které se poprvé konalo elektronicky, zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 20:09|

V prvním pololetí zemřelo o třetinu více lidí než loni, počet obyvatel přesto překročil 10,7 milionu

V prvním pololetí zemřelo v Česku 76 300 lidí, což bylo o 33 procent více než loni za stejné období. I přes vysoký počet úmrtí celkový počet obyvatel země ke konci června opět překročil hranici 10,7 milionu, pod kterou se dostal v letošním prvním čtvrtletí. Za leden až červen přibylo 1200 občanů, což byl ale nejmenší populační růst mezi počátkem a polovinou roku za posledních osm let, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 13:29|

Nechtěli jsme naslouchat Afgháncům, a na to jsme možná doplatili, říká bývalý šéf rekonstrukčního týmu v Lógaru

Neúspěch Západu je založen na ignoraci požadavků obyčejných Afghánců. Budování demokratického státu chtělo více trpělivosti a pečlivosti. Řekl to bývalý šéf provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Václav Pecha, který byl hostem středečních Událostí, komentářů.
2. 9. 2021|