TÉMA

Hradec Králové

Na trať v Hradci Králové opět někdo nastražil kamení, vjely do něj vlaky

Na železniční koleje v Hradci Králové na trati do Pardubic v pondělí někdo opět položil kamení z železničního náspu. Místem následně krátce po sobě projely zhruba stokilometrovou rychlostí dva spěšné vlaky, které vezly dohromady asi pět set lidí. Policie hledá svědky události, vyšetřuje ji jako obecné ohrožení. Pachateli hrozí až osm let vězení. Obdobný případ se ve stejné lokalitě stal letos v lednu.
16. 4. 2024|

Vlaky mezi Jaroměří a Trutnovem nahradí autobusy. Trať projde údržbou

Na důležité regionální železniční trati mezi Jaroměří a Trutnovem o půlnoci ze čtvrtka na pátek začala výluka. Potrvá do 11. května. Nejprve se bude týkat úseku mezi Jaroměří a Červeným Kostelcem a následně úseku mezi Jaroměří a stanicí Starkoč. Cestující budou muset využít náhradní autobusovou dopravu, výluka bude mít vliv i na některé návazné spoje. Důvodem omezení je údržba trati.
12. 4. 2024|

Smůla i zrada, přesto úspěšná mise. Od výsadku Calcium a Barium uplynulo 80 let

Uplynulo osmdesát let od výsadku dvou paraskupin – Calcium a Barium. Jednalo se o první výsadek do protektorátu po více než roční odmlce a také o obnovení rádiového kontaktu s exilovou vládou v Londýně. Obě skupiny provázela smůla a potýkaly se se zradou konfidentů. Přesto je jejich činnost za okupace považována za velmi úspěšnou.
5. 4. 2024|

Léčebny dlouhodobě nemocných trápí nedostatek lékařů. Někde pomohli ti z Ukrajiny

Řadu léčeben dlouhodobě nemocných trápí už delší dobu kritický nedostatek lékařů. Některá zařízení hledají zdravotnický personál marně. Nepomáhají ani mzdy srovnatelné s těmi v nemocnicích, dokonce ani náborové příspěvky. Léčebny nejsou pro lékaře profesně lákavé, spousta z nich obor opouští nebo odchází do důchodu.
3. 4. 2024|

V Hradci Králové začala přestavba křižovatky Mileta, nejen řidiči musejí počítat s komplikacemi

V Hradci Králové v úterý stavbaři zahájili půlmiliardovou přestavbu frekventované křižovatky Mileta na silničním okruhu I/31. Řidiči musejí počítat s komplikacemi a zdržením. Ráno se tvořila kolona na příjezdu ke křižovatce od Střelecké ulice. Změnily se také trasy některých linek městské hromadné dopravy, část zastávek je na jiných místech. Chodci a cyklisté musejí křižovatku složitě obcházet a objíždět. Stavba potrvá do konce roku 2026.
2. 4. 2024|

V Hradci Králové vyrostl úsporný bytový dům se zelenou střechou a fotovoltaikou

Soukromý investor z Pardubic vystavěl v Hradci Králové pětašedesát nových bytů. V projektu domu se zelenou střechou a fotovoltaickou elektrárnou sledoval především splnění přísných energetických parametrů a úspory.
28. 3. 2024|

Lidé z hradeckých Plotišť se brání plánovaným dopravním stavbám. Je pozdě, vzkazují úřady

Proti stavbě přeložky silnice I/11 v Hradci Králové a také velkého odstavného parkoviště pro kamiony se bouří obyvatelé Plotišť nad Labem – místní části krajského města, které se chystané stavby bezprostředně týkají. Kromě obav z hluku z dopravy se místním nelíbí ani to, že by přeložka vedla přes pole, která patří mezi nejúrodnější na východě Čech.
22. 3. 2024|

Začíná rekonstrukce křižovatky Mileta. Bolavému místu Hradce Králové má ulevit od kolon

Začíná rekonstrukce křižovatky Mileta na Gočárově okruhu v Hradci Králové. Vzniknou nové podchody a také přibude odbočovací pruh ve Zborovské ulici. Úpravy budou stát 634 milionů korun, na investici se podílí Ředitelství silnic a dálnic, Královéhradecký kraj i město.
21. 3. 2024|

Fenu otrávil jed zakázaný šestnáct let. Případ z Hradce Králové prověřují policisté

Za otravou psa v Hradci Králové stál karbofuran, potvrdil Státní veterinární ústav. Prudký nervový jed, který se používal v zemědělství proti škůdcům, je přitom v Česku od roku 2008 zakázaný. Příznaky, které ukazovaly na otravu touto látkou vykazovali i další psi v okolí. Policie potvrzený případ otravy už prověřuje.
13. 3. 2024|

Brokolice na Marsu uzavírá trilogii v Klicperově divadle

Klicperovo divadlo rozšířilo repertoár o Brokolici na Marsu. Hru napsal David Drábek, dříve domovský autor královéhradecké scény, a navazuje v ní na příběh z předchozích inscenací Jedlíci čokolády a Velká mořská víla. Komedie o rodinném životě uzavírá třicet let v historii jednoho domu a jeho bláznivě křehkých obyvatel.
4. 3. 2024|

Za týden se na Slezském Předměstí otrávili dva psi, chovatelé mají obavy

Několik domácích zvířat se v poslední době otrávilo v královéhradeckém Slezském Předměstí. V rozmezí jediného týdne se k veterinářům dostali dva psi z téže ulice. Jednoho zachránili, u druhého se jim to již nepodařilo. Již loni uhynul další pes a také několik koček. Slezským Předměstím se proto šíří obavy.
1. 3. 2024|

Sedm měsíců od otevření se na královéhradeckém stadionu mění část trávníku. Fotbalisté věří, že nový vydrží déle

Na novém fotbalovém stadionu v Hradci Králové začala výměna vyhřívaného trávníku. Ačkoli se nová sportovní aréna za tři čtvrtě miliardy korun otevřela teprve před sedmi měsíci, je trávník již v nevhodném stavu. Od nového si městský fotbalový klub slibuje, že bude kvalitnější a odolnější. Není ale zřejmé, kdo výměnu hradí. Město i fotbalisté hovoří o reklamaci, nicméně z radnice zní, že trávník reklamuje klub, a klub tvrdí, že je to reklamace prostřednictvím města.
1. 3. 2024|

Ministerstvo dosáhlo podstatného dílčího kroku pro vysokorychlostní trať mezi Brnem a Vídní. Stavět by se mohlo už za dva roky

Ministerstvo dopravy dostalo první pozitivní stanovisko EIA v takzvaném zjišťovacím řízení na stavbu vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Vídní. Podle ministra Martina Kupky (ODS) to znamená, že by se v roce 2026 mohlo začít stavět. Správa železnic ale ještě musí získat konečné posouzení vlivů na životní prostředí a stavební povolení. Hovoří se o tom, že první vysokorychlostní úseky mají být hotové po roce 2030.
29. 2. 2024|

Stály miliony a vedou vodou. Z cyklostezek v okolí Hradce jsou jezírka

Budování cyklostezek kolem Hradce Králové se v poslední době nedaří. Jedna za osm milionů korun skončila v lese nedokončená, druhá za deset milionů korun sice hotová je, ale funkční příliš ne. Obě totiž často a nadlouho zaplavuje voda.
26. 2. 2024|

Rychlostní radary se stávají ve městech trendem. Radnice si od nich slibují větší bezpečnost i peníze

Stále víc měst si pořizuje pevné radary k měření rychlosti. Někde si od toho slibují zklidnění dopravy nebo větší bezpečnost, jinde přínos do obecní pokladny. Podle odborníků se z toho stává trend. Zatímco v roce 2018 pracovníci Českého metrologického institutu (ČMI) evidovali bezmála sto dvacet úsekových a statických radarů, loni jich na českých silnicích bylo skoro dvě stě padesát a jejich počty dál rostou.
22. 2. 2024|

Plán industriální zóny u Hradce Králové naráží na odpor obyvatel. Bojí se zvýšení provozu na příjezdové silnici

Někteří obyvatelé Plácek v Hradci Králové se bojí takzvaného Induparku. Petici proti němu podepsalo už zhruba devět set místních. Ti se bojí, že kvůli novému skladištnímu areálu přibude doprava a hluk. Investor výtky odmítá – prostory budou podle něj určené jen pro drobné podnikatele – prodejce vířivek nebo zahradních doplňků.
20. 2. 2024|

Při stavbě dálnic na východě Čech se daří odkrývat miliony artefaktů, nechybí ani tisíce let staré předměty

Na východě Čech probíhá historicky největší záchranný archeologický výzkum. Stavby dálnic D35 a D11, obchvatů a přivaděčů odkrývají miliony historických artefaktů – od keramických střepů až po unikátní, tisíce let staré kovové předměty. Archeologové nyní v zimě pracují na jejich katalogizaci. Protřídit, prozkoumat a označit všechny nálezy nicméně potrvá roky. Podle expertů se něco podobného už zřejmě nebude opakovat.
20. 2. 2024|

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Železničáři zmodernizovali trať z Pardubic do Stéblové. Dvě koleje vedou i po novém mostě

Po dvou a půl letech skončila modernizace trati mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou. Úsek má nyní dvě koleje, dvojkolejný je i nový most přes Labe. Trať spojuje dvě krajská města – Pardubice a Hradec Králové. Vlaky tam budou moci jezdit rychleji, cestování bude i bezpečnější, řekli zástupci Správy železnic. Modernizace trati stála 3,26 miliardy korun, Evropská dotace uhradí osmdesát procent.
6. 2. 2024|

O zkrácené úvazky je zájem. Sleva na pojistném zaměstnavatele motivovala

Slevu na pojistném za zkrácené úvazky uplatnilo za loňský rok přes jedenadvacet tisíc zaměstnavatelů na víc než osmdesát tisíc svých zaměstnanců pracujících v tomto režimu. Nejčastěji na zkrácený pracovní úvazek od osmi do třiceti hodin týdně pracují lidé starší pětapadesáti let, lidé do jedenadvaceti let a také rodiče malých dětí.
3. 2. 2024|

Hradec Králové chystá přeměnu Velkého náměstí. Parkovacích míst má výrazně ubýt

Mnoho let chystaná rekonstrukce historického Velkého náměstí v Hradci Králové by mohla začít v roce 2027. Odhad nákladů činí 260 až 300 milionů korun. Obnovu radnice plánuje podle nového konceptu. Celé náměstí by mělo být sdílenou zónou, v níž není upřednostněna žádná forma dopravy, řekli ve čtvrtek představitelé města. Proti chystané přestavbě vznikla petice, kritikům hlavně vadí výrazná redukce parkovacích míst.
25. 1. 2024|

Ministerstvo souhlasí se stavbou spalovny komunálního odpadu u Opatovic

Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko k záměru stavby spalovny komunálního odpadu u Opatovic nad Labem. Uvedlo, že v řízení nebyl zjištěn natolik významný faktor, který by byl důvodem k vydání nesouhlasného stanoviska. Pro fáze přípravy, stavby a provozu ministerstvo ale stanovilo investorovi řadu podmínek. Proti spalovně za několik miliard korun se v minulosti postavili obyvatelé okolních obcí i ekologové.
18. 1. 2024|

Vybydlený dům u nádraží v Hradci Králové dělá starosti policii i městu, stahují se do něj narkomané

Prakticky denně musejí policisté vyjíždět do vybydleného soukromého domu u nádraží v Hradci Králové. Oficiálně je někdejší kancelářská budova prázdná, v jejích prostorách ale často přebývají narkomani nebo trestně stíhaní. Firma, které dům patří, už kvůli tomu jedná o jeho prodeji. Na místě stavby by mohlo v budoucnu vzniknout parkoviště.
11. 1. 2024|

Problémy pardubické lékařské pohotovosti zatěžují Hradec

Problémy se zajištěním lékařské pohotovosti řeší krajská nemocnice v Pardubicích. Stomatologové si řekli skoro o dvojnásobek peněz, než je kraj ochotný zaplatit. A pro pohotovosti pro děti a dospělé zase nemocnice nesehnala dost lékařů – většinu lednových dnů se neordinuje.
9. 1. 2024|