TÉMA

Vakcíny

Budeme na Slovensku opravovat zbraně použité na Ukrajině, oznámila německá ministryně obrany

Německo bude na Slovensku opravovat zbraně, které byly použité v bojích na Ukrajině, aby je bylo možné znovu nasadit. V úterý to v Bruselu oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová před jednáním s kolegy z ostatních zemí Evropské unie. Doplnila, že na spuštění projektu se dohodla se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm a práce na něm mohou začít okamžitě. Slovenské ministerstvo obrany očekává zahájení zmíněných oprav v průběhu několika týdnů.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 14:59|

Vakcíny proti covidu zřejmě budou i pro malé děti. Evropská léková agentura to doporučila

Evropská léková agentura doporučila ke schválení vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a Moderna pro děti od šesti měsíců. Doteď se mohly očkovat děti od pěti let. Rozšíření doporučení předcházelo testování u dětí, v obou případech menších dávek. Obě vakcíny ukázaly účinnost srovnatelnou s tou u vyšších věkových skupin. O konečném schválení teď rozhodne Evropská komise.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 17:51|

Válek chce řešení otázky energií pro fakultní nemocnice do konce září. Jinak nebudu ministr, prohlásil

Některé nemocnice mají smlouvy na dodávky energií uzavřené jen do konce roku. V krajním případě jim tak hrozí, že od ledna budou odpojeny od sítě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se proto v Otázkách Václava Moravce zavázal, že dodávky energií do fakultních nemocnic vyřeší do konce září. Podle exministra Romana Prymuly lze jen obtížně předpovídat dopad energetické krize na zdravotnictví. Oba byli hostem pořadu Otázky Václava Moravce, který se věnoval také přípravám státu na podzimní covidovou vlnu.
28. 8. 2022|

Před Vánoci preventivně protestujme celou populaci, navrhuje epidemiolog Maďar

Nejnovější vládní opatření podle epidemiologa Rastislava Maďara nejsou dostatečná, celonárodní lockdown by ale nezaváděl. Šel by spíše cestou celostátního PCR testování, které navrhuje provést před Vánoci. Praktický lékař Petr Šonka kritizuje novou očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví, motivovat by se nemělo formou strachu. O životě s covidem debatovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
14. 11. 2021|

Plošné testování je jen krátkodobým řešením. Očkovací kampaň nestáhneme, uvedl Vojtěch

Zhruba dva týdny lze podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) očekávat denní nárůst počtu nakažených. Že se potom ale vlna zlomí, je nejisté. Končící kabinet proto přijímá opatření, v pátek schválil plošné testování ve školách. S dalšími omezeními chce ale vyčkat na souhlas budoucí vlády. Dlouhodobá strategie je však jasná - přimět co největší počet lidí k očkování, čemuž má pomoci i nová drsná kampaň. Adam Vojtěch byl hostem pořadu Interview ČT24.
12. 11. 2021|

Země V4 a Jižní Korea prohloubí spolupráci. Babiš jednal s Mun Če-inem i samostatně

Lídři států Visegrádské skupiny a Jižní Koreje po jednání v Budapešti vyzdvihovali spolupráci mezi V4 a asijskou zemí a avizovali další rozvoj tohoto partnerství. Mezi hlavní témata setkání patří boj proti změnám klimatu, zmírňování dopadů pandemie nebo vzájemná spolupráce v oblasti vědy a obchodu. Česko zastupoval premiér Andrej Babiš (ANO), který měl s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem i samostatnou schůzku.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 20:19|

Očkování je proti covidu až pětkrát účinnější než prodělání nemoci, ukazuje rozsáhlá americká studie

Nová studie porovnala pravděpodobnost nákazy virem SARS-CoV-2 u lidí, kteří už covid prodělali, s těmi, kteří covid dostali v době od devadesáti do 179 dní po očkování. Lidé, kteří prodělali covid-19, měli 5,49násobně vyšší pravděpodobnost nové nákazy ve srovnání s plně očkovanými pomocí mRNA vakcín.
3. 11. 2021|

Lídři EU debatují o cenách energií. Babiš zablokoval závěry summitu kvůli povolenkám

Ani po více než čtyřhodinové debatě se prezidenti a premiéři zemí Evropské unie neshodli na společném postupu v otázce rostoucích cen energií. Závazné závěry summitu podle diplomatického zdroje zablokoval český premiér Andrej Babiš, který požaduje regulaci trhu s emisními povolenkami. Řada lídrů je však podle zmíněného zdroje proti výrazným zásahům do systému a předsedající summitu Charles Michel se chce k tématu vrátit později. Napjatá debata se očekává i kolem otázky, jak přimět Polsko, aby respektovalo unijní právo.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 22:35|

Testování epidemii nevyřeší, očkování ano, hájí Vojtěch konec hrazení testů. Podle Baxy je to chyba

Konec proplácení preventivních testů na covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jasnou výzvou lidem, kteří zatím na testování spoléhají, aby se nechali očkovat. Místopředseda ODS a člen AntiCovid týmu koalice SPOLU Martin Baxa to však považuje za velkou chybu. Domnívá se, že kvůli tomu, že si nově většina lidí bude muset testy platit sama, se bude nákaza ještě více nekontrolovaně šířit. Zvýšit počet očkovaných by podle něj vláda měla lepší kampaní. Vojtěch s Baxou diskutovali o nových vládních opatřeních v Událostech, komentářích.
21. 10. 2021|

V sobotu přibylo 1157 případů covidu. Vyšší víkendový přírůstek byl naposledy v květnu

Epidemie koronaviru v Česku dál sílí. Laboratoře prokázaly v sobotu 1157 nových případů, to je o skoro pět set víc než před týdnem a nejvíc o víkendovém dni od začátku května. V nemocnicích bylo 463 pacientů s nemocí covid-19, o 15 méně oproti pátku, ale o 135 víc než minulou sobotu. Setrvale roste i takzvané incidenční číslo, které udává počet nově nakažených za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Nyní je 86, před týdnem mělo přitom hodnotu 56. Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, k neděli mírně kleslo z 1,46 na 1,41.
17. 10. 2021|

Lídři za Středočeský kraj v debatě řešili, co dělat v situaci, kdy se počty případů covidu zvyšují

O covidu, možných opatřeních a krocích vlády mluvili v předvolební debatě lídrů ve  Středočeském kraji Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Debatu moderovala Světlana Witowská.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 22:17|

Volební lídři v Praze se přeli o to, co Česku přináší členství v Evropské unii

O vztahu k Evropské unii, případném referendu o vystoupení nebo výhodách či nevýhodách plynoucích z členství mluvili v předvolební debatě lídři pražských kandidátek. Hosty byli Jiří Hynek (PŘÍSAHA), Jana Maláčová (ČSSD), Patrik Nacher (ANO), Josef Nerušil (SPD), Markéta Pekarová Adamová (SPOLU), Olga Richterová (PirátiSTAN) a Marta Semelová (KSČM). Debatu moderoval Jakub Železný.
1. 10. 2021|

Lídři Japonska, USA, Indie a Austrálie dohodli spolupráci. Usilují o svobodný Indo-Pacifik „neohrožený nátlakem“

Vedoucí představitelé Japonska, Spojených států, Indie a Austrálie se dohodli na spolupráci v oblasti vakcín proti covidu-19, čisté energie, infrastruktury a vesmíru, sdělil japonský premiér Jošihide Suga po setkání lídrů ve Washingtonu. Schůzka čtyř státníků z koalice nazvané Quad podle agentury Reuters představuje jednotnou frontu v době společných obav z Číny. Suga rovněž uvedl, že se domluvili na tom, že zorganizují setkání na nejvyšší úrovni každý rok.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 10:55|

Přibylo 526 nakažených, zhruba stejně jako před týdnem

Ve středu přibylo v České republice 526 potvrzených případů covidu. Je to zhruba stejně jako před týdnem, kdy bylo nově nakažených o pět méně. Počet hospitalizovaných s koronavirem mírně klesl na 165 lidí. V těžkém stavu je 24 z nich. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie zůstalo na hodnotě 1,05.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 11:30|

V úterý přibylo 599 potvrzených případů, nejvíc od konce května

Během úterý v Česku přibylo 599 potvrzených případů koronaviru, to je nejvíc za jeden den za poslední skoro čtyři měsíce. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie ke středě kleslo o tři setiny na zhruba 1,05. Počet lidí s nemocí covid-19 v nemocnicích i těch ve vážném stavu se výrazně nezměnil. V úterý bylo hospitalizováno 169 nakažených, těžký průběh covidu mělo 26 z nich.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 10:17|

Šíření nákazy v pondělí stagnovalo, posilovací dávku vakcíny dostalo prvních 282 lidí

Tuzemské laboratoře v pondělí potvrdily 489 nových případů koronaviru; to je prakticky stejně jako před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Reprodukční číslo aktuálně mírně kleslo, stále se ale drží nad hodnotou jedna, která značí zrychlování epidemie. Od pondělí je možné očkovat posilovací (většinově třetí) dávkou vakcíny, dosud ji dostalo 282 lidí. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové by měl tuto možnost alespoň zvážit každý, případně se poradit s lékařem. Řekla to v úterním Interview ČT24.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 20:08|

Denní přírůstek případů covidu potřetí v řadě přesáhl pět stovek, ve čtvrtek jich bylo 550

Testy v Česku ve čtvrtek potvrdily 550 nových případů covidu-19, v mezitýdenním srovnání o 130 více. Třetí den v řadě nárůst přesáhl hranici pěti set. Za uplynulý týden připadá 28 nově odhalených případů nemoci na sto tisíc obyvatel, nejvíc od konce května. V nemocnici v souvislosti s covidem leží 158 lidí. Od pondělí se neočkovaným ztíží návrat například z Lotyšska, naopak snadněji se dostanou z Portugalska či Islandu.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 13:52|

Protilátky po nemoci vydrží déle, očkování je ale výrazně bezpečnější, říká biochemik Trnka

Protilátky po prodělání nemoci a očkování se liší mírou i délkou imunity. Riziko nemoci je neporovnatelně vyšší a je lepší se nechat očkovat, konstatoval biochemik Jan Trnka. V Interview ČT24 vysvětlil, proč vakcíny nemění lidskou DNA a nezpůsobují neplodnost. Varoval před koncem pravidelného testování a připustil, že ještě nějakou dobu je třeba s covidem počítat.
14. 9. 2021|

Vědci prozkoumali případy, kdy covid prorazil imunitu po očkování. Našli faktory, které tomu pomáhají

Nová studie lékařů z Yaleovy univerzity přinesla důležité informace o průlomových případech covidu-19. Jde o případy, kdy se virem SARS-CoV-2 nakazili plně očkovaní lidé. Vědci především popsali, kdo je obzvlášt náchylný k závažnému průběhu onemocnění.
9. 9. 2021|

Násilí v ulicích zbídačeného Haiti po smrti prezidenta roste. Vláda chystá volby, gangy revoluci

Nedostupnost pitné vody a jídla, neexistující kanalizační systém, chabá zdravotní péče a nadměrné čerpání přírodních zdrojů patří mezi nejvýraznější problémy karibského Haiti, rozhodně však nejsou jediné. Země, která se stále ještě nevzpamatovala z ničivého zemětřesení v roce 2010, teď čelí krizi po zavraždění prezidenta Jovenela Moïseho. Po jeho smrti v zemi roste násilí živené rozdělením obyvatel na malou skupinu movitých elit a velkou skupinu chudých uvězněných v městských slumech nebo na farmách s neúrodnou půdou. Situace využívají kriminální gangy, jeden z jejich vůdců chystá revoluci.
4. 8. 2021|

Pandemie ve světě: Německo nově žádá testy od každého, kdo přijede. Vakcíny budou v nové dodávce pro EU dražší

Německo nově žádá od každého, kdo přijede ze zahraničí, doklad o očkování, nedávném prodělání covidu-19 anebo o negativním testu. V zemi rostou počty nakažených, v přepočtu na obyvatele se situace od začátku července zhoršila trojnásobně. Mnohem hůře než Německo se ale nyní s koronavirem potýkají Spojené státy. Nejvíce nakažených hlásí Florida – pětinu celkového počtu. Očkování bude nově, přinejmenším v Evropské unii, dražší. Financial Times upozornily, že výrobci Pfizer a Moderna prosadili v novém kontraktu s EU vyšší ceny za dávku.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 23:07|

Kolektivní imunita by mohla v ČR vzniknout v září, řekl Vojtěch při interpelacích. Pevný termín voleb jde do posledního čtení

Poslanci poslali s úpravami do závěrečného kola schvalování ústavní novelu – obecní, krajské a senátní volby se mají od příštího roku konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Odpoledne se poslanci věnovali interpelacím na premiéra a další členy vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při nich uvedl, že zatím nelze uznávat zjištěné protilátky na covid-19 za alternativu k očkování či prokázanému prodělání nemoci.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 18:07|

Očkovací látky nové generace se ukázaly jako velké štěstí, umožnily nám rychle reagovat, říká Grubhoffer

Biochemik a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer považuje za hlavní nástroj boje s epidemií vakcinaci. To, že se v Británii přes probíhající očkování rozšířila delta varianta koronaviru, připisuje konkrétnímu použitému druhu vakcíny, kterým byla AstraZeneca. Moderní typ mRNA vakcín je ale podle něj pro lidstvo velkým štěstím, poznamenal v Interview ČT24.
3. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Italové odloží roušky venku, EU nakoupí další vakcíny od Moderny

V Itálii od příštího týdne skončí povinnost nosit roušky venku. Uvolnění se zatím netýká jen jednoho menšího alpského regionu. EU objedná dalších 150 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 od Moderny. Hlavní město Spojených arabských emirátů Abú Dhabí začalo turistům nabízet zdarma očkování proti covidu-19.
22. 6. 2021|