TÉMA

Úřady

168 hodin: Konopný král s českými kořeny bojuje i po legalizaci v Německu s úřady

Němci mohou od začátku dubna držet pro svou potřebu 50 gramů marihuany a pěstovat až tři rostliny, vzniknout můžou i takzvané konopné kluby. Jeden takový si v bavorském Aschheimu chce založit český rodák Wenzel Václav Červený, který roky za legalizaci konopí bojoval. Radnice se ale bojí proměny v drogové doupě. Jako překážku mu postavili dětské hřiště, vedle kterého klub dle zákona stát nesmí. Pro 168 hodin natáčela o takzvaném konopném králi Eva Koryntová.
8. 4. 2024|

Přihlášení do eDokladů provázejí problémy, i tak si je za dva dny stáhlo přes sto tisíc lidí

Problémy s přihlášením do nové aplikace eDoklady prostřednictvím Identity občana přetrvávají i v neděli. Důvodem je přetížení infrastruktury Národní identitní autority (NIA), na které Identita občana pracuje. Vyplývá to z reakcí uživatelů na síti X i z informací na webu Identity občana. V sobotu si aplikaci, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, stáhlo přes 70 tisíc lidí. V neděli celkový počet stažení podle mluvčí Digitální informační agentury Anny-Marie Lichtenbergové překročil sto tisíc.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 21:42|

Vláda podcenila podporu občanům, část je tak proti Ukrajincům, míní Havlíček. Ryzí pokrytectví, reagoval Kupka

Způsob, kterým vláda Petra Fialy (ODS) přistoupila k podpoře občanů v rámci ekonomického, energetického či sociálního prostředí, byl nedostatečný, řekl místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) v Událostech, komentářích. To podle něj vygradovalo ve značnou nespokojenost veřejnosti a její část se tak obrátila proti uprchlíkům z Ruskem napadené Ukrajiny. „To je ryzí pokrytectví,“ reagoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Vláda se podle něj dokázala vypořádat s vážnými energetickými hrozbami a pomohla tak i domácnostem.
10. 10. 2023|

V Ústeckém kraji přibývají defibrilátory na veřejných místech. Zachraňují životy

Stále více úřadů nebo firem nakupuje defibrilátory. Tyto přístroje mohou lidé použít při první pomoci člověku se zástavou srdce, a to ještě předtím, než na místo dorazí záchranka. Bývají už také běžnou součástí výbavy policejních aut. Například v Ústeckém kraji záchranáři rozmístili defibrilátory už na osmnáct veřejných stanovišť.
13. 8. 2023|

Kupka: Dálniční známky v Česku zdraží

Dálniční známky v Česku zdraží, řekl v neděli v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj je to nezbytné pro další investice. Nové ceny známek zatím nepředstavil, už dříve ovšem připustil možnost každoročního zdražování o inflaci. Ministerstvo dopravy podle Kupky také chystá úspory v řádu desítek milionů korun.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 16:54|

Stát zřizuje povinně datové schránky, tisíce seniorů proto svá živnostenská oprávnění ruší

Stát povinně zřizuje datové schránky více než dvěma milionům lidí, především podnikatelům a živnostníkům. Tisíce z nich proto svá živnostenská oprávnění ruší. Důvodem je jejich neochota datovou schránku provozovat. Týká se to hlavně seniorů, kteří už roky aktivně nepodnikají nebo mají živnost pozastavenou. Úřady kvůli tomu teď musí vyřizovat někde i desetinásobek běžné agendy.
17. 2. 2023|

Izrael po bojích v Džanínu zatýká členy militantních skupin, lidé je mají za hrdiny

Týden po palestinském útoku na předměstí Jeruzaléma se sedmi oběťmi Izrael dál zatýká členy militantních skupin. Během velké razie v Džanínu přišlo o život 10 Palestinců – z toho přinejmenším jedna civilistka. Už tak napjatou situaci vyhrocuje i fakt, že autorita palestinských autonomních úřadů vyhasíná a jejich roli přebírají právě lokální bojůvky.
3. 2. 2023|

Chystaná pravidla pro práci z domova jsou terčem kritiky, Jurečka připustil změnu novely

Firmy, úřady i odbory kritizují chystanou změnu zákoníku práce, nelíbí se jim nová pravidla pro práci z domova. V připomínkovém řízení je označily jako byrokratická a administrativně náročná. Ministerstvo práce v novele mimo jiné navrhuje, aby zaměstnavatelé vybraným skupinám osob práci na dálku povolit museli, třeba rodičům dětí mladších 15 let.
22. 10. 2022|

168 hodin: Příběh se šťastným koncem. Opuštěný chlapeček z nemocnice vyrůstá v náhradní rodině

Fotka osamělého malého chlapce vyvolala před rokem pobouření. Syna opustila matka hned po porodu a on prožil první rok života po nemocnicích. Neznal nic jiného než nemocniční pokoj a zdravotníky. Všimla si ho úplně cizí žena, začala dítě navštěvovat a jeho osud zveřejnila. Až poté se věci daly do pohybu. Příběh měl šťastný konec a chlapeček už dávno není osamělý. Příběh pro pořad 168 hodin sledovala redaktorka Darina Vlková.
10. 10. 2022|

Zaspali jste, mrtvých mohlo být méně, kritizuje část Floridy úřady kvůli hurikánu Ian

Více než tisíc záchranářů pokračuje na Floridě v postupném prohledávání oblastí zničených hurikánem Ian, který se přes americký stát přehnal minulou středu. Stále tam pátrají po přeživších. Počet obětí mezitím stoupl na 125. Úřady v některých okresech přitom čelí kritice, že mohly reagovat rychleji a mrtvých by pak bylo méně.
9. 10. 2022|

Úřednické a školské odbory vyhlašují stávkovou pohotovost, premiér v tom nevidí smysl

Odbory úřadů vyhlašují stávkovou pohotovost. Vstoupí do ní od čtvrtka a ukončí ji v den, kdy s nimi vláda uzavře dohodu o úpravě platů ještě pro letošek. Přidají se k nim také školské odbory. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není nyní stávková pohotovost formou nátlaku nutná. Řešení situace chce najít do dvou týdnů. Premiér Petr Fiala (ODS) kritizoval odbory za to, že ke kroku přistoupily ve chvíli, kdy jednání s vládou ještě nejsou u konce.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 16:49|

Vláda schválila pokračování milostivého léta. Podpořila i rozšíření NATO

Vláda na středečním zasedání schválila návrh zákona, který umožní části dlužníků splatit exekuce bez úroků. Opakování takzvaného milostivého léta má trvat tři měsíce od 1. září. Kabinet schválil také vstup Finska a Švédska do NATO, podpořil novelu služebního zákona nebo obnovil činnost Národní ekonomické rady vlády. Schválení se dočkala také nekolikrát odložená novela zákona o svobodném přístupu k informacím.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 17:42|

Lidé si na nový pas počkají až dva měsíce, bez termínu se většinou nevyhnou frontám

Vyřídit si nový cestovní pas teď může trvat až dva měsíce, pokud lidé preferují rezervaci přesného termínu a tedy rychlejší odbavení. Řada úřadů se potýká s mimořádným zájmem. Ti, kteří potřebují pas dřív, tak musí přijít bez objednání a počítat s frontami.
19. 4. 2022|

Ostřelování na východě Ukrajiny zesiluje, prezident Zelenskyj chce jednání Rady bezpečnosti OSN

Vůdci neuznávané „Doněcké lidové republiky“ i „Luhanské lidové republiky“ vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci“. Pozorovatelé OBSE zaznamenali na východě Ukrajiny za 24 hodin 1500 případů porušení příměří, což je letos rekordní počet násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou Ruskem koordinovanými silami. Ukrajinská armáda uvedla, že v sobotu přišla o dva své vojáky a má čtyři zraněné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvádí, že východ země má vláda pod kontrolou. Navrhuje, aby se bezpečnostním zárukám Ukrajině věnovala Rada bezpečnosti OSN.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 21:54|

O náhradní výživné požádalo už téměř sedm tisíc lidí, většina úspěšně

Už půl roku stát proplácí náhradní výživné za neplatiče. Většině žadatelů úřady vyhověly a poslaly jim dohromady přes 36 milionů. Konkrétní částky se nejčastěji pohybují mezi dvěma a půl a třemi tisíci měsíčně. Na dávku mají nárok nejen lidé, kterým bývalý partner neposílá alimenty.
2. 1. 2022|

Reportéři ČT: Děti bojují s rakovinou, jejich rodiče s úřady a nedostatkem peněz

Rodiče, kteří se starají o děti nemocné rakovinou, musí řešit ještě složitý úkol – jak si zajistit dost peněz, když jim péče o dítě nedovoluje chodit do práce. V takových případech mají nárok na sociální dávky, především příspěvek na péči. Přesvědčit ale úřady, že dítě splňuje potřebná kritéria, bývá velmi obtížné. Někdy boj s byrokracií trvá tak dlouho, že dítě zemře dřív, než pomoc státu dorazí. Záchranou pro mnohé rodiny se staly neziskové organizace. Pro Reportéry ČT o tom natáčela Silvie Kleková.
30. 11. 2021|

Lídři odpovídali v superdebatě i na otázky připravené umělou inteligencí

ČT24 požádala vědce, kteří spolupracují s Univerzitou Karlovou, aby oficiální životopisy lídrů i části jejich programů, které se týkají budoucnosti, zadali ke zpracování umělé inteligenci jménem Matylda. Ta připravila pro každého účastníka předvolební superdebaty otázku. Odpovídali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
7. 10. 2021|

Lídři kandidátek v Karlovarském kraji debatovali o státní správě. Na nutnosti digitalizace se shodli všichni

Lídři stran, hnutí a koaličních uskupení, které kandidují do Poslanecké sněmovny v Karlovarském kraji, hovořili v předvolební debatě ČT24 o fungování státní správy. Všichni se shodli na tom, že by měla být efektivnější. To by měla zajistit například její digitalizace, podle některých by dokonce pomohlo i snížení počtu státních zaměstnanců na úřadech.
14. 9. 2021|

Do neděle nemohou lidé žádat o občanské průkazy ani cestovní pasy

Od čtvrtku do neděle 1. srpna nemohou lidé žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu, doklady nebude možné ani převzít. Důvodem je odstávka systému, která souvisí s přípravou na občanské průkazy s biometrickými údaji. Povinnost jejich zavedení vychází z evropského nařízení, v Česku se tento nový typ začne vydávat v pondělí.
29. 7. 2021|

Úřady na plný výkon, uvolnění pro orgány firem. Co se změní s novým nouzovým stavem

V nově vyhlášeném nouzovém stavu, který bude platit od pondělí dva týdny, připravila vláda některé novinky. Týkají se například úřadů či knihoven. O změnách informoval v neděli ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Většina restrikcí ale zůstává dál v platnosti, stále například platí zákaz vycházení od 21:00 do 5:00.
14. 2. 2021|

Úřady prohlásily Francouzku za mrtvou, už tři roky se je snaží přesvědčit o opaku

Živá, ale pro úřady mrtvá – to je příběh Francouzky, která od roku 2017 bojuje za to, aby stát přesvědčila, že je naživu. Osmapadesátiletá žena neexistuje pro správu sociálního zabezpečení, nemá ani platný řidičský průkaz. Její případ se ale po dlouhých letech konečně dostává k soudu.
14. 1. 2021|

Přihlašovací údaje k bankovnímu účtu dostanou širší využití. Lidé s nimi budou moci komunikovat s úřady i firmami

Češi a Češky můžou začít od ledna využívat rozšíření takzvané bankovní identity neboli BankID. Na Nový rok totiž začne platit novela zákona, která to umožňuje. Jejím hlavním cílem je usnadnění komunikace veřejnosti se státní správou i soukromými firmami. Klienti finančních ústavů se tak budou moci díky stejným údajům, jaké využívají v bance, přihlásit například do Portálu občana, České správy sociálního zabezpečení nebo podávat daňová přiznání.
30. 12. 2020|

Rusko odmítá spojení s hackerskými útoky na americká ministerstva

Moskva nemá nic společného s údajnými hackerskými útoky na americké ministerstvo financí a ministerstvo obchodu, prohlásil v pondělí mluvčí ruského prezidenta. Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje o víkendu informovala o tom, že zmíněné úřady napadla sofistikovaná skupina hackerů, kteří sledovali interní e-mailovou komunikaci úřadů. Měsíce trvající kybernetická kampaň podle nových informací Reuters cílila také na ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Mnozí experti mají za to, že za útokem stálo Rusko.
14. 12. 2020Aktualizováno14. 12. 2020, 21:19|