TÉMA

Miloš Balák

Od ledna bude o žádostech o milost rozhodovat pouze prezidentská kancelář

Od 1. ledna bude o žádostech o milost rozhodovat pouze prezidentská kancelář, oznámil odbor komunikace Hradu. Žádosti o milosti doručené do té doby vyřídí ministerstvo spravedlnosti, které mělo agendu dosud na starosti.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 18:48|

Nejvyšší soud odmítl Balákovo dovolání v kauze těžby kamene v Lánské oboře

V případu nevýhodné těžby a prodeje kamene v Lánské oboře Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka jako zjevně neopodstatněné, informoval mluvčí kladenského soudu Ivo Poštolka. Krajský soud v této kauze letos Balákovi pravomocně potvrdil dřívější verdikt kladenského soudu, tedy peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 15:27|

Na Hradě chybí záznamy o Zemanových krocích. Zřejmě ani nevznikaly, zjistili Reportéři ČT

Z éry Miloše Zemana nelze dohledat celou řadu podkladů k důležitým rozhodnutím, jako byly milosti, jmenování soudců či generálů. Podle svědectví některé klíčové dokumenty zřejmě vůbec nevznikaly. „Nejsem archivář a nevím, co na Hradě chybí,“ odpověděl bývalý prezident Zeman na dotaz Reportérů ČT. Případu se věnovaly Barbora Loudová a Zuzana Černá.
17. 10. 2023|

Nejedlý vypovídal u inspekce BIS. Část poslanců chce k hradním kauzám z období Zemana zřídit vyšetřovací komisi

Poradce exprezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý ve čtvrtek ráno vypovídal u inspekce Bezpečnostní informační služby (BIS). Obdobím Zemanova mandátu obecně se chce zabývat i část poslanců, navrhují zřídit vyšetřovací sněmovní komisi. Upozorňují třeba na podezření kolem zadávání veřejných zakázek nebo nakládání s utajovanými dokumenty. Podle kritiků ale takové prověřování přísluší policii, nikoliv poslancům.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 21:16|

Hrad od ministerstva spravedlnosti převezme agendu prezidentských milostí

Agenda týkající se udělování milostí přejde z ministerstva spravedlnosti zpět na kancelář prezidenta. Se šéfem resortu Pavlem Blažkem (ODS) se na tom dohodl prezident Petr Pavel. Hlava státu to řekla v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Agendu spojenou s vyhodnocováním žádostí o milost převedl na ministerstvo Pavlův předchůdce ve funkci Miloš Zeman.
6. 9. 2023|

Zeman milost pro Baláka přesvědčivě nevysvětlil, míní ústavní soudci

Bývalý prezident Miloš Zeman podle ústavních soudců nevysvětlil přesvědčivě milost pro někdejšího šéfa lánské lesní správy Miloše Baláka, navíc jejím udělením vybočil z mantinelů, které si sám pro institut milostí vymezil. Ústavní soud (ÚS) sice odmítl stížnost muže, který milost pro Baláka zpochybňoval, zároveň mu ale v některých bodech dal za pravdu. Svůj názor soudci vyslovili takzvaně obiter dictum, tedy na okraj či nad rámec odůvodnění. Na milosti pro Baláka se tak nic nemění. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
7. 8. 2023|

Balák žaluje správu lánské obory za výpověď z pronajaté vily, píše Deník N

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, který byl odsouzen za porušení povinností při správě majetku, nesouhlasí s výpovědí z nájmu ve vile patřící Hradu. K soudu proto podal žalobu na neplatnost výpovědi, uvedl Deník N. Žalovanou stranou je správa lánské obory, kterou roky vedl. Web Seznam Zprávy počátkem dubna uvedl, že Balák platí za vilu s 21 místnostmi 6300 korun měsíčně. Prodloužení nájmu až do roku 2025 Balákovi podle serveru podepsala jeho podřízená týden před jeho odchodem z funkce.
27. 6. 2023|

Kauzu těžby kamene v Lánech kolem Baláka bude řešit Nejvyšší soud

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák se obrátil na Nejvyšší soud v kauze týkající se těžby kamene v Lánské oboře. Nesouhlasí totiž s rozhodnutím odvolacího soudu, který potvrdil jeho peněžitý trest a zákaz činnosti. České televizi informaci potvrdil mluvčí Okresního soudu v Kladně Ivo Poštolka. Balák podle obžaloby podepsal nevýhodnou smlouvu, podle níž prodal kámen výrazně levněji, než byla jeho tržní cena.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 13:19|

Zeman potvrdil, že o abolici žádal dvakrát. V obou případech pro Mynáře

Bývalý prezident Miloš Zeman žádal před koncem ve funkci vládu dvakrát o abolici, která může zastavit trestní stíhání. Zeman to uvedl v rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejnil deník Mladá fronta Dnes (MfD). Obě žádosti se podle Zemana týkaly jeho tehdejšího kancléře Vratislava Mynáře. V minulosti Zeman popíral, že by o abolice usiloval. V rozhovoru tvrdí, že nelhal. Podle něj žádosti o abolice popřel, protože se média neptala konkrétně na abolici pro Mynáře. Nynější Zemanovo vyjádření se ale opět liší od vyjádření ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který dříve řekl serveru Seznam Zprávy, že Zeman chtěl abolici v kauzách Mynáře a bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.
20. 4. 2023|

Hrad ukončil spolupráci s advokátem Nespalou

Prezidentská kancelář ukončila spolupráci s advokátem Markem Nespalou, píše portál iROZHLAS.cz. Nespala zastupoval minulého prezidenta Miloše Zemana či hradní kancelář mimo jiné ve sporech se Zemanovým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou, vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky či lékařkou Džamilou Stehlíkovou. Web připomíná, že Hrad zaplatil Nespalovi za deset let spolupráce z veřejných rozpočtů téměř 21 milionů korun.
13. 4. 2023|

Balák dál bydlí v hradní vile v Lánech, jeho měsíční nájem není ani sedm tisíc, píší Seznam Zprávy

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, který byl odsouzen za porušení povinností při správě majetku, dal bydlí v Lánech ve vile patřící Hradu. Nájem až do roku 2025 mu podepsala jeho podřízená týden před Balákovým odchodem z funkce. Za vilu s 21 místnostmi platí 6300 korun měsíčně. Užívá také pět tisíc metrů čtverečních okolních pozemků, což ho stojí za měsíc osmdesát korun. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
4. 4. 2023|

Policie prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření prezidentské kanceláře

Policie na základě vlastních zjištění i prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření Kanceláře prezidenta republiky (KPR) a Lesní správy Lány v době mandátu prezidenta Miloše Zemana, uvedl v pátek Deník N. Podle portálu se zajímá například o případ, kdy bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář lovil zvěř v Lánské oboře.
31. 3. 2023|

Zeman žádal o podpis abolice pro pracovníky Hradu dvakrát, sdělil ministr Blažek

Bývalý prezident Miloš Zeman žádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která může zabránit trestnímu stíhání, pro pracovníky Hradu dvakrát. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to potvrdil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Zeman přitom v minulosti v médiích popřel, že by Fialu o abolici požádal. Podle dřívějších informací chtěl Zeman zastavit stíhání šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře a předejít stíhání lidí z Hradu v kauzách skartace zprávy o ruském zapojení do výbuchů ve Vrběticích a úniků informací Bezpečnostní informační služby (BIS) na Hrad. Fiala podle médií abolice podepsat odmítl.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:07|

Za prodej lánského kamene potvrdil soud Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun

Za porušení povinností při správě majetku potvrdil ve čtvrtek soud bývalému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti. Verdikt je pravomocný. Případ se týká těžby kamene v lánské oboře. Balák byl odsouzený už loni v jiné lánské kauze, a to za ovlivnění dvousetmilionové zakázky. Tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák zůstal v čele příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky až do konce loňského roku.
16. 3. 2023|

Zemanovo okolí bylo v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem, míní Rakušan

Okolí bývalého prezidenta Miloše Zemana bylo strukturálním, v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem. Informace Deníku N, podle kterého Zeman na nedávné schůzce v Lánech požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která se týkala dotační kauzy jeho kancléře Vratislava Mynáře a dalšího případu spojeného s Hradem, jsou vyvrcholením Zemanova stylu prezidentování, který byl mocenský a ochranářský vůči svému vlastnímu okolí. V Otázkách Václava Moravce to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Se Zemanovou žádostí má problém i místopředseda ANO Karel Havlíček, podle něj není v pořádku, pokud hlava státu použije do té doby nevyužívaný nástroj k pomoci jednomu ze svých blízkých spolupracovníků.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 13:44|

Zeman hodlal udělovat milosti jen výjimečně. Nakonec jich podepsal 26

Miloš Zeman před zvolením do funkce deklaroval, že milosti a amnestie považuje za „feudální přežitek“, proto by je neuděloval, případně by zvažoval jen žádosti nevyléčitelně odsouzených, kteří touží strávit naprostý závěr života doma. Dodával však, že by se odsouzený neměl dopouštět závažných trestných činů. Ve funkci nakonec podepsal šestadvacet milostí a mnohdy vlastní zásady porušil.
9. 3. 2023|

Baláka v čele lánské lesní správy nahradí Rus. Správu Pražského hradu nově povede Novák

Novým ředitelem Lesní správy Lány se stal Pavel Rus a Správu Pražského hradu povede Jan Novák. Do funkcí je k 2. lednu jmenoval na základě doporučení výběrové komise prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Na webu o tom v úterý informovala Kancelář prezidenta republiky.
3. 1. 2023|

Amnestii nevyhlásím, ujistil Zeman. Nevyloučil, že by ještě mohl jmenovat příštího šéfa Ústavního soudu

Prezident Miloš Zeman v neděli jednoznačně odmítl, že by do konce svého mandátu vyhlásil amnestii. V rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu zopakoval svůj názor, že milosti mají být udíleny selektivně. Zároveň obhajoval svou milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. V rozhovoru také nevyloučil, že by ještě mohl jmenovat nového předsedu Ústavního soudu. Zeman se také vyjádřil pro pokračování pomoci Ukrajině.
11. 12. 2022Aktualizováno11. 12. 2022, 20:23|

Šéf lánské lesní správy Balák se odvolal v kauze těžby kamene

Končící ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák podal odvolání v případu těžby kamene v Lánské oboře. Balák podle obžaloby podepsal nevýhodnou smlouvu, podle níž prodal kámen výrazně levněji, než byla jeho tržní cena. Soud mu za to uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích spravujících státní majetek. Balák, který na konci roku ve funkci ředitele správy končí, vinu odmítá.
21. 11. 2022|

Poslanci přehlasovali veto prezidenta k novele letošního rozpočtu

Poslanci díky hlasům koalice přehlasovali prezidentské veto k novele státního rozpočtu pro letošní rok. Návrh zvyšuje schválený schodek rozpočtu o 95 miliard na 375 miliard korun. Sněmovna také zrychleně schválila normu, podle které i lidé v izolaci kvůli koronaviru budou moci v lednu volit prezidenta.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 20:20|

Zeman vetoval novelu státního rozpočtu na letošek. Vadí mu nižší příjmy

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu rozpočtu na letošní rok. Vadí mu, že příjmy jsou nižší, než by mohly být, pokud by byla nejprve přijata novela zákona o daních z příjmů. Zeman to uvedl v dopise, který poslal předsedkyni sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Na webu Pražského hradu o tom ve čtvrtek informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Sněmovna bude muset prezidentovo veto přehlasovat většinou 101 poslaneckých hlasů na řádné schůzi. Premiér Petr Fiala (ODS) nepochybuje, že se veto přehlasovat podaří, prezidentův krok ho nepřekvapil.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 22:56|

Státní dluh by mohl v příštím roce vzrůst až na 3,075 bilionu korun

Státní dluh by měl ke konci příštího roku vzrůst až na 3,075 bilionu korun. Jeho skutečná výše pak bude záviset na tom, jak bude letos i v příštím roce hospodařit státní rozpočet. Pro letošní rok počítá návrh rozpočtu s nárůstem dluhu na 2,779 bilionu korun. Návrh rozpočtu kapitoly Státní dluh doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor. Výdaje na obsluhu státního dluhu mají vzrůst téměř na 70 miliard korun.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 19:09|

Šéf lánské Lesní správy Balák rezignoval, končí také šéf Správy Pražského hradu

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák rezignuje ke konci roku na svou funkci, prezidentův kancléř Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal. Balák, kterému soud v srpnu nepravomocně uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek, rezignaci podal 14. října, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 20:51|

Prezidentská milost je ústavní akt, nemůžeme ji přezkoumat, odmítl Nejvyšší správní soud žalobu ohledně osvobození Baláka

Soud nemůže přezkoumat, natožpak zrušit prezidentskou milost. Upozornil na to Nejvyšší správní soud, když zdůvodňoval, proč odmítl žalobu proti milosti, kterou prezident Miloš Zeman udělil pravomocně odsouzenému šéfovi lánské lesní správy Miloši Balákovi.
4. 10. 2022|