Hrad ukončil spolupráci s advokátem Nespalou

Prezidentská kancelář ukončila spolupráci s advokátem Markem Nespalou, píše portál iROZHLAS.cz. Nespala zastupoval minulého prezidenta Miloše Zemana či hradní kancelář mimo jiné ve sporech se Zemanovým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou, vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky či lékařkou Džamilou Stehlíkovou. Web připomíná, že Hrad zaplatil Nespalovi za deset let spolupráce z veřejných rozpočtů téměř 21 milionů korun.

„Potvrzujeme, že k datu 13. dubna byla vypovězena rámcová smlouva na právní služby, které Advokátní kancelář Nespala poskytovala Kanceláři prezidenta republiky,“ cituje server prezidentovu mluvčí Markétu Řehákovou. Doplnila, že hradní kancelář aktuálně přebírá spisy k jednotlivým případům a Nespala už Hrad v žádném sporu nezastupuje.

Advokát věc nechtěl komentovat. „Ke vzniku, změnám či ukončování právní služby v rámci klientských vztahů se zásadně nevyjadřuji,“ řekl serveru.

Nespala začal s Hradem spolupracovat už za prezidenta Václava Klause, tehdy ještě jako jeden ze společníků advokátní kanceláře Pejchal Nespala. V době nástupu Miloše Zemana už vlastnil celou advokátní kancelář sám a kontraktem z roku 2013 si zajistil pokračování zakázky, připomíná web.

Nespala Hrad zastupoval v řadě kauz

Nespala zastupoval Hrad mimo jiné ve sporu s vnučkou Ferdinanda Peroutky Terezií Kaslovou v kauze údajného článku Hitler je gentleman, s právníkem Pavlem Hasenkopfem, s uměleckou skupinou Ztohoven, která vyvěsila na Hradě červené trenýrky, či ve sporu o výroky o prezidentově zdraví s psychiatričkou Džamilou Stehlíkovou.

Hájil Zemana také v jeho soukromém sporu s bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou. Za to nejprve inkasoval peníze z prezidentské kanceláře, po kritice před koncem Zemanova mandátu je vrátil, dodal server.

Už dříve iROZHLAS.cz uvedl, že Nespalova kancelář zastupovala rovněž ředitele Lánské obory Miloše Baláka, který byl loni odsouzen za ovlivnění dvousetmilionové zakázky. Zeman mu ale udělil milost. Balákovi letos v březnu soud pravomocně v jiné kauze potvrdil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti za porušení povinností při správě majetku.

Spolupráci Hradu a Nespaly dlouhodobě kritizovaly protikorupční organizace, které poukazovaly na široké zadání smlouvy, které podle nich umožňovalo advokátovi naúčtovat si prakticky cokoliv.