Exšéf lánských lesů podle soudu nechal opravit manželčin traktor za peníze Hradu

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák si vyslechl další odsuzující rozsudek. Tentokrát v kauze opravy manželčina traktoru za peníze Pražského hradu. České televizi informaci sdělil mluvčí Okresního soudu v Rakovníku Marcel Lehečka. Rozsudek není pravomocný, trest není dosud známý. Balák a další dva obžalovaní ale přiznali vinu. Mohou se proto bránit jen proti výši trestu.

Soud se případem začal zabývat v květnu. Státní zástupce podal tehdy obžalobu na tři muže včetně Baláka. Vinil je z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Rakovnický soud vynesl odsuzující rozsudek nad všemi třemi. Řízení před soudem bylo nakonec jednodušší. Obžalovaní se totiž přiznali. „V rámci hlavního líčení využili svého zákonného práva a učinili prohlášení viny, které bylo soudem za souhlasu státního zástupce přijato,“ uvedl mluvčí soudu.

Pro obžalované může vést prohlášení viny k mírnějšímu trestu. Důležité je také z hlediska podání opravných prostředků. Zákon totiž neumožňuje podat odvolání v rozsahu, ve kterém se před soudem muži přiznali. Proti uloženému trestu by se případně bránit stále mohli.

Konkrétní podoba uložených trestů ale není známá. „S ohledem na to, že tento rozsudek však ani u jednoho z obžalovaných nenabyl právní moci a nebyl dosud ani písemně vyhotoven, nemohu vám aktuálně poskytnout v souvislosti s tímto žádné další informace,“ doplnil mluvčí.

Za peníze Hradu

Miloš Balák měl nechat opravit manželčin traktor za zhruba 200 tisíc korun. Šlo ale o peníze Lesní správy Lány, kde Balák v té době působil jako ředitel. Ta patří pod Kancelář prezidenta republiky.

Deník N již dříve informoval, že v kauze figuruje také Štěpán Stanický, který má v Lánské oboře na starosti středisko myslivosti. Třetím obžalovaným by měl být opravář Michal Krýza. Podle Deníku N podepsala Lesní správa Lány s manželkou tehdejšího ředitele Irenou Balákovou nájemní smlouvu na používání traktoru od ledna 2021. Podle policistů navíc měla příspěvková organizace Hradu zajišťovat běžnou údržbu traktoru.

Kriminalisté podle usnesení o zahájení trestního stíhání zjistili, že přibližně dva týdny po podepsání smlouvy dal Balák pokyn svému podřízenému Stanickému k vystavení faktury na opravu kol traktoru. Částka měla být 200 tisíc korun. Ekonomický útvar Lán ale tuto fakturu zamítl kvůli vlastnictví stroje.

Vyšetřovatelé tvrdí, že Balák se svým podřízeným proto poslal novou objednávku na jiný traktor. Ta ale byla fiktivní. Následně došlo k opravě vozidla, které Balákova manželka lesní správě pronajala.

Balák od začátku vinu odmítal. Při podání vysvětlení se ale opravář Krýza měl přiznat, že fakturoval záměrně opravu jiného traktoru. Doznat se měl i Stanický. Navíc u policie řekl, že vše činil na příkaz Baláka.

Další kauzy Baláka

Miloš Balák figuroval i v dalších soudních případech. V jednom z nich ho soud potrestal tříletým vězením za ovlivnění dvousetmilionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl také peněžitý trest 1,8 milionu korun a dostal zákaz činnosti na čtyři roky. Bývalý prezident Miloš Zeman ho ale v březnu 2022 omilostnil.

Další kauzou je nevýhodný prodej a těžba kamene v Lánské oboře. Soudy Baláka potrestaly skoro milionovým peněžitým trestem a dvouletým zákazem činnosti v organizacích, které spravují státní majetek. V této věci podal Balák ústavní stížnost. Soud ale zatím nerozhodl.