Zemanovo okolí bylo v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem, míní Rakušan

Otázky Václava Moravce 12. března 2023 – Vít Rakušan a Karel Havlíček (zdroj: ČT24)

Okolí bývalého prezidenta Miloše Zemana bylo strukturálním, v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem. Informace Deníku N, podle kterého Zeman na nedávné schůzce v Lánech požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která se týkala dotační kauzy jeho kancléře Vratislava Mynáře a dalšího případu spojeného s Hradem, jsou vyvrcholením Zemanova stylu prezidentování, který byl mocenský a ochranářský vůči svému vlastnímu okolí. V Otázkách Václava Moravce to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Se Zemanovou žádostí má problém i místopředseda ANO Karel Havlíček, podle něj není v pořádku, pokud hlava státu použije do té doby nevyužívaný nástroj k pomoci jednomu ze svých blízkých spolupracovníků.

Premiér odmítl k abolici připojit svůj podpis, stejně jako loni. Tehdy ho Zeman podle Deníku N požádal o spolupodpis abolice, která by znemožnila zahájit případná stíhání v kauzách skartace vrbětické zprávy a úniků informací Bezpečnostní informační služby (BIS) na Hrad. Zeman poté uvedl, že Fialu o nic takového nežádal. Ve středu v nejvyšší ústavní funkci po deseti letech skončil, Hrad s ním opustil i Mynář.

„Možná to nakonec ukazuje, že především okolí prezidenta Miloše Zemana byl problém větší, než si myslíme,“ zdůraznil Rakušan. To, že Zeman se svojí žádostí mířil zcela otevřeně směrem k nejbližšímu spolupracovníkovi, ukazuje, že je potřeba změna stylu prezidentování a chápání této funkce, míní. Je rád, že je ve vládě, jejíž předseda o spolupodepsání takové abolice „ani na chvíli neuvažoval“.

S případnou abolicí by nesouhlasil ani místopředseda sněmovny a první místopředseda ANO Havlíček. Přiznal, že Fiala v tomto případě postupoval správně. Na otázku, zda bylo vhodné, aby Zeman na poslední chvíli omilostnil firmu, která byla zapletena do manipulací s veřejnými zakázkami v Lánské oboře, Havlíček odvětil, že načasování mu nevadí, problém ale vidí jinde.

„Pokud by se milosti udělovaly firmám i v minulosti a správně by se to okomentovalo, do značné míry bych to bral, protože na to prezident má právo. Ale pokud se tak nestalo za celou dobu jeho působení, nepletu-li se ani jednou, a mělo se to udělat v závěru, tak je to z mého pohledu nesystémový krok a podobně jako s tou abolicí bych ani s tímto nesouhlasil,“ doplnil Havlíček.

Mynář je kvůli už zmíněnému údajnému dotačnímu podvodu trestně stíhaný od předloňského dubna. „Věřím policii, že činí tak, jak činit má,“ zdůraznil Rakušan a připomněl kauzu šéfa Lánské obory Miloše Baláka, který byl odsouzen, ale následně prezidentem omilostněn. „Ukazuje se, že hradní parta kolem pana prezidenta se rozhodla využít všech instrumentů, které hlava státu k dispozici má,“ je přesvědčený. Podle Rakušana je dva roky trvající vyšetřování v Mynářově kauze v pořádku, pokud jde o složitý případ.

Všem stejně, míní Havlíček

„Mně jde o to, že prezident by měl tyto nástroje používat, pokud vůbec, vůči všem stejně. Pokud se u jiných takto nepostupovalo, tak potom není možné tak postupovat u těch, kteří jsou mu blíže,“ má jasno Havlíček.

Abolice může buď zastavit trestní stíhání, což by byl případ dotační kauzy, v níž je obviněn Mynář, nebo nařídit, aby se trestní stíhání v určitém případě ani nezahajovalo. Fiala žádost odcházejícího prezidenta ve středu projednal v utajeném režimu na vládě s přítomnými ministry, kteří ho v rozhodnutí abolici nepodepsat podpořili.

V Mynářově případě jde o šestimilionovou dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou získala kancléřova společnost Clever Management. Podle policie neuvedla v žádosti všechny údaje, a peníze proto získala neoprávněně.

Schůzka kvůli valorizaci

Řeč přišla i na snížení mimořádné valorizace penzí, kterou se koalici podařilo nedávno prosadit po několikadenních opozičních obstrukcích. Představitelé hnutí ANO chtějí ve středu na schůzce s prezidentem Petrem Pavlem mluvit o možné protiústavnosti tohoto snížení růstu důchodů. Tento aspekt považují za důležitější než dopady valorizace na státní rozpočet.

Havlíček si váží toho, že Pavel je otevřený jednáním s opozicí. Už proběhlá schůzka špiček ANO s novým prezidentem k valorizaci důchodů podle něj byla v racionálním duchu. Ve středu bude chtít zdůrazňovat, že zákon o snížení valorizace je retroaktivní, a tudíž protiústavní. Za problematické považuje i jeho projednání v legislativní nouzi. Havlíček zdůraznil, že pokud Pavel novelu podepíše a Ústavní soud ji odmítne, hrozí Česku „blamáž“.

„Byli jste ochotni se s námi bavit? Řekli jste, že žádné zkrácení lhůt nepřipadá v úvahu. A potom do médií vykřikujete, že nikdo s ničím opozici neoslovil, to prostě není pravda. A váš narativ, že vláda se snaží ušetřit na úkor důchodců a odrbat starou generaci – to přece vůbec není pravda,“ hájil postup kabinetu Rakušan.

Havlíčkovi, který byl členem předchozí vlády, také vyčetl, že minulý kabinet k žádné reformě důchodů nepřistoupil. Podle něj proto musí řešit situaci současná vláda. Podoba reformy zatím není připravená, o jednotlivých aspektech jednají odborné týmy koaličních stran, řekl ministr vnitra. Až koalice najde dohodu, chce o návrhu jednat s opozicí.