TÉMA

Labouristé

Unie sonduje u Britů, zda by podpořili vzájemné programy pro studium a práci mladých lidí

Evropská unie nabídla Britům dohodu, která by umožnila mladým lidem Spojeného království ve věku 18 až 30 let pracovat a studovat v Unii po dobu až čtyř let, a podobná možnost by se otevřela také v obráceném směru. Labouristé se k návrhu staví skepticky, konzervativci o něm chtějí vědět víc. Informoval o tom deník The Financial Times.
18:56Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Oznam termín voleb, zbabělče, tlačí britská opozice na premiéra Sunaka

Náhlý konec irského premiéra Lea Varadkara upozornil na to, že i v sousední Velké Británii může podle aktuálních průzkumů volebních preferencí dojít ke změně na pozici předsedy vlády. Vládní konzervativci se proto hlasování snaží co nejvíce odsunout. Naopak opoziční labouristé, s historicky nejvyšší popularitou, volby požadují co nejdřív.
20. 3. 2024|

Labouristé „překreslují politickou mapu“. V doplňovacích volbách uspěli v baštách konzervativců

Britští konzervativci přišli o obě poslanecká křesla ve čtvrtečních doplňovacích volbách. Konaly se v anglických obvodech Tamworth a Mid-Bedforshire, tedy v tradičně konzervativních baštách vládní strany. Tentokrát však přesvědčivě zvítězili opoziční labouristé, informuje agentura Reuters. Lídr labouristů Keir Starmer v reakci na volební vítězství prohlásil, že jeho strana „překresluje politickou mapu“. Podle analytiků výsledek vyvolá silnou nervozitu mezi konzervativci před parlamentními volbami v nadcházejícím roce.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 10:12|

Šéf labouristů se chce v kampani zaměřit na migraci a brexit, slibuje lepší vztahy s Unií

Lídr britské opozice Keir Starmer slíbil, že pokud vyhraje nadcházející parlamentní volby, zlepší vztahy s Bruselem. Je prý také připraven vyjednat novou brexitovou dohodu. V Paříži už hovořil o posílení spolupráce s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.
19. 9. 2023|

Austrálie přestane uznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele

Austrálie v úterý oznámila, že se rozhodla napříště neuznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele a opět za něj bude považovat Tel Aviv. Labouristická vláda tak zrušila rozhodnutí předchozí konzervativní vlády z roku 2018. Izrael krok Austrálie kritizoval a hodlá si předvolat australského velvyslance k podání vysvětlení, uvedla agentura AFP.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 10:42|

Australský premiér přiznal volební porážku, k vládě míří labouristé

Australský premiér Scott Morrison uznal porážku v sobotních parlamentních volbách. Konzervativní vláda tak zjevně končí, a to po třech volebních obdobích, respektive po devíti letech u moci. Morrison poblahopřál k volebnímu vítězství lídrovi dosud opozičních labouristů Anthonymu Albanesemu, sčítání stále pokračuje.
21. 5. 2022|

Navzdory potížím nepanuje v Británii sentiment po Unii. Je to uzavřená kapitola, říká Přibáň

Velká Británie se v posledních týdnech potýká s nedostatkem pracovníků, od řidičů nákladních aut až po pracovníky v zemědělství nebo masokombinátech. Situace dospěla tak daleko, že čerpacím stanicím docházel benzin a nafta a u těch zásobovaných stály dlouhé fronty. I když se na evropském kontinentu může zdát, že Británie se dostala do problémů kvůli brexitu, profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň takové zjednodušení odmítá. Na vině je hned několik faktorů a žádný sentiment po Unii v Británii nepanuje, řekl v Interview ČT24.
2. 10. 2021|

Skotská hra o Holyrood. Národovcům jde ve volbách o většinu a nezávislost

Britové si vybírají komunální reprezentanty či starosty metropolí. Zvláště zásadní dopady může mít hlasování na sever od Hadriánova valu. Skotové si totiž volí tamní parlament a výsledek může region posunout k dalšímu referendu o nezávislosti na Spojeném království. O většinu usiluje Skotská národní strana (SNP), poslední dobou ale strádá. Přestože je nejpopulárnější, v mnoha ohledech si nevede dobře.
6. 5. 2021|

Corbyn nebude poslancem za labouristy, říká šéf strany. V britském systému je to přísný trest

Šéf britských labouristů Keir Starmer prohlásil, že jeho předchůdce ve funkci Jeremy Corbyn již v budoucnu nebude poslancem za Labouristickou stranu, píše agentura Reuters. V rámci britských parlamentních zvyklostí jde o přísný trest. Britští opoziční labouristé přitom teprve v úterý obnovili svému bývalému předsedovi stranické členství; pozastavili ho před třemi týdny kvůli Corbynovu hodnocení zprávy o antisemitismu.
18. 11. 2020|

Kdo místo Corbyna? O vedení labouristů se utkají tři zájemci

O vedení britských labouristů se utkají tři kandidáti. Nástupcem Jeremyho Corbyna, který z čela strany odchází po debaklu v prosincových parlamentních volbách, se může stát Keir Starmer, Rebecca Longová-Baileyová či Lisa Nandyová.
15. 2. 2020|

Starmer chce odvést labouristy z levého okraje zpět ke středu. Straníci budou šéfa volit tři měsíce

Labouristé schválili harmonogram volby svého nového lídra, vítěze oznámí 4. dubna. Největší šance má zatím někdejší státní zástupce, poslanec a stínový ministr pro brexit Keir Starmer, který patří k centristům. Dosavadní lídr Jeremy Corbyn reprezentující radikálně levicové křídlo strany odchází po prosincovém volebním debaklu.
7. 1. 2020|

Británie: Johnson slaví velké vítězství, Corbyn zažil debakl, ve Skotsku posílili příznivci odtržení

Konzervativci Borise Johnsona jasně zvítězili v britských volbách. Po sečtení všech okrsků budou mít v parlamentu velkou většinu a budou moci dokončit brexit podle svých představ. Labouristé zažili nejhorší výsledek za desetiletí a straníci volají po rezignaci předsedy Jeremyho Corbyna. Ve Skotsku značně posílili tamní nacionalisté požadující nové referendum o nezávislosti.
12. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 16:32|

Johnsona doprovodil k volbám pes, u některých místností se tvoří fronty

Britové v předčasných volbách vybírají poslance, kteří mají rozhodnout o podobě brexitu. Svůj hlas už odevzdala v prvních hodinách řada britských politiků včetně konzervativního ministerského předsedy Borise Johnsona. Pětapadesátiletý předseda vlády hlasoval poblíž sídla premiérů v londýnské Downing Street, doprovodil ho jeho pes Dilyn. Britská média hlásí fronty u volebních místností, především v Londýně.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 20:09|

Předvolební klání v nejbohatším britském okrsku. Ve vítězství doufají i liberální demokraté

Konzervativci premiéra Borise Johnsona by podle průzkumů mohli v předčasných volbách získat nejvíc poslanců od dob „železné lady“ Margaret Thatcherové. Britové tento čtvrtek rozhodnou, jestli chtějí odejít z Evropské unie na základě Johnsonovy brexitové dohody na konci ledna, nebo je čeká další referendum. To prosazují labouristé, kterým hrozí, že neobhájí řadu poslaneckých okrsků.
10. 12. 2019|

Demokratický socialismus versus dynamická tržní ekonomika. Johnson a Corbyn debatovali v BBC

Britský premiér a šéf konzervativců Boris Johnson a lídr největší opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn se střetli v debatě televizní stanice BBC. Ta se konala před předčasnými parlamentními volbami, které zemi čekají 12. prosince. Konzervativci v nich podle průzkumů posílí. Johnson v debatě Corbynovi vyčítal jeho „neutralitu“ ohledně brexitu, lídr labouristů hovořil o konci úsporných opatření a hájil „demokraticky provedený socialismus“.
6. 12. 2019Aktualizováno6. 12. 2019, 23:11|