Lídr labouristů Starmer pomáhal v Lidicích obnovit památník. Monitorovala ho StB, zjistil Daily Mail

Keir Starmer vede labouristy v britských parlamentních volbách a očekává se, že se svou stranou výrazně zvítězí. Nyní v předvolebním období britský deník Daily Mail zveřejnil, že Starmer před 38 lety pobýval v Československu. Společně s dalšími šestnácti studenty z celého světa pracoval v Lidicích na obnově památníku připomínajícího nacistické zločiny z druhé světové války. Daily Mail uvádí, že Starmer se objevil ve špionážních spisech StB, ovšem podle dostupných zdrojů není prokazatelné, že s ní spolupracoval.

Tehdy třiadvacetiletý mladík Starmer byl jedním ze sedmnácti studentů, kteří v roce 1986 navštívili na dva týdny Československo s cílem obnovit památník obětí nacistických zločinů v Lidicích. Obec na Kladensku byla 10. června 1942 vyhlazena, když nacisté zabili více než tři sta civilistů jako pomstu za to, že čeští odbojáři spáchali atentát na šéfa SS Reinharda Heydricha.

Záslužnou činnost studentů na připomínku tragické události v Lidicích však v době studené války monitorovala tajná policie a také Starmer se objevil ve špionážních spisech. StB si zapsala dobrovolníky v dokumentu nazvaném „Hlavní ředitelství zahraniční rozvědky – operativní spisy.“ Agenti StB si zaznamenali jména studentů, datum a místo narození, číslo pasu a adresu rodinného domu.

Podle spisů označených jako „přísně tajné“, do nichž nahlédli novináři z listu Daily Mail, státní bezpečnost kontrolovala také účastníky předchozího Mezinárodního pracovního tábora v Praze v roce 1982. Akci nazvala jako „Aktivní opatření“.

V roce 1982 StB do dobrovolného kempu pro mladistvé nasadila špiona vydávajícího se za osobu, která dohlížela na tábor. Ten měl za úkol vytvořit profil účastníků tábora a nashromáždit o nich informace, protože některé studenty mohl potenciálně komunistický režim využít.

Soubory z pozdějšího kempu, kterého se účastnil Starmer, však neupřesňují, zda tajná policie plánovala využít informace o dobrovolnících. Ovšem poznatky mladistvých ze západních zemí StB shromažďovala, protože se mohly v budoucnu „potenciálně hodit“.

Starmer a člen Evropské komise

Ve skupině s nynějším lídrem Labouristické strany byli občané Spojených států, západního Německa, Dánska, Španělska, Finska, Nizozemska, Francie a Československa. Jeden účastník pak podle Daily Mail později pracoval ve vedoucí roli v Evropské komisi.

Keir Starmer dokončil v roce 1986 postgraduální studium práv na Oxfordské univerzitě a chystal se nastoupit do advokátního kurzu. Předtím 16. srpna dorazil do pohraničního Chebu a poté se přesunul na dvoutýdenní tábor. Vzpomíná na něj také další účastnice tábora, tehdy dánská policistka, Lisbet Praemová.

„O každého se velmi dobře staral. Rozhodně to byl pracovitý člověk a vždy hledal pro každého ta nejlepší řešení a také se dobře bavil,“ řekla Praemová a dodala, že skupina dobrovolníků zůstala ve vojenských stanech s „primitivním“ zařízením.

Studenti tušili, že je komunistické úřady budou bedlivě sledovat. „Když jsme byli pozváni, věděli jsme, že když se budeme patřičně chovat a nebudeme se fotit na špatných místech, je to v pořádku,“ uvedla Praemová. „V té době bylo těžké dostat se na druhou stranu železné opony. Museli jste mít určité vízum. Bylo to dlouho předtím, než lidé mluvili o pádu Berlínské zdi,“ dodala.

Na kempu podle Praemové nebyla hlavním motivem pouze oprava památníku, ale také setkání mladých lidí z jiných kultur. „Mysleli jsme si, že když se dokážete spojit napříč všemi národy, můžeme se vyhnout další válce."

„Omluvitelná chyba vzhledem k věku“

Britská opoziční Labouristická strana zjištění Daily Mail ohledně Starmera odmítla komentovat, zvláště když má podle nových průzkumů veřejného mínění z tohoto týdne nakročeno k tomu, aby v červencových parlamentních volbách získala až 453 z 650 křesel a výrazně porazila konzervativce.

Pro britský deník se však k tématu vyjádřil odborník na zpravodajství a bezpečnost z Buckinghamské univerzity, profesor Anthony Glees. „Je naprosto správné, že Starmer chtěl pomoci připomenout oběti sadistického nacistického zvěrstva v Lidicích, ale neuvědomit si, že tento mladistvý idealismus může být zneužitý ze strany komunistů, byla chyba. I když vzhledem k jeho věku omluvitelná,“ připomněl Glees počínání třiadvacetiletého Starmera.

„Bylo to v kritické době studené války, kdy zarytí komunisté ještě dělali vše, co mohli, aby podkopali západní země, a československá bezpečnostní služba v tom hrála klíčovou roli,“ dodal Glees.

Starmerovi labouristé by podle agentury Ipsos mohli dosáhnout nejsilnější většiny ze všech poválečných britských vlád, protože by měli o 256 zákonodárců více než všechny ostatní strany dohromady, zatímco počet poslanců toryů by klesl na rekordně nízkou úroveň. Podle průzkumu od společnosti Savanta by se do parlamentu nemusel dostat ani současný premiér Rishi Sunak.