TÉMA

Jan Doležal

Mrazy napáchaly na ovoci obří škody. Pomůžeme vám, slíbil pěstitelům Výborný

Mráz v Česku v posledních dnech napáchal velké škody ovocnářům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že největší škody jsou v Čechách, někde bude dokonce úroda nulová. Po jednání s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku řekl, že stát chystá finanční pomoc pro poškozené pěstitele. Ministerstvo chce firmám pomoct i s udržením zaměstnanců. Podle Ludvíka už škoda přesáhla jednu miliardu korun.
včeraAktualizovánopřed 8 h hodinami|

Agrární komora hrozí dalším kolem protestů

Dalšími protesty pohrozili členové Agrární komory. Chtějí, aby vláda do konce měsíce svolala mimořádnou schůzi a projednala jejich požadavky. Žádají například úlevu od administrativy nebo omezení bezcelního dovozu z Ukrajiny. Na nedělním sněmu Agrární komory v Brně sklidily potlesk projevy prezidenta komory Jana Doležala i viceprezidentů Martina Pýchy a Leoše Říhy. Oba byly velmi kritické vůči krokům současné vlády na podporu zemědělců.
7. 4. 2024|

Čeští zemědělci opět protestovali, s traktory zamířili na hranice i do měst

Čeští zemědělci napříč republikou i na hranicích ve středu opět protestovali kvůli situaci v agrárním sektoru. Připojili se tak k evropským demonstracím, které mají podle zemědělských organizací upozornit na neřešené problémy pěstitelů a chovatelů, jako je levný dovoz ze zemí mimo EU nebo přílišná byrokracie v odvětví. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vláda už pro farmáře v záloze další finanční pomoc nemá.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 16:03|

Fiala protest farmářů označil za vydírání, ustupovat nehodlá. Vláda nám působí potíže, říká Doležal

Pokud se neprotestuje, o problémech zemědělců se nemluví, poznamenal ke čtvrtečnímu protestu farmářů prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. To je podle něj hlavním důvodem, proč traktory opět vyjely do ulic. „Je nám líto, jestli působíme Pražanům potíže, nicméně my je zažíváme od vlády,“ podotkl. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) si je kabinet problémů farmářů vědom, prohlášení o tom, že nebyla naplněna jejich očekávání podpory, ho mrzí. Premiér Petr Fiala (ODS) protest označil za vydírání, kabinet podle něj tlaku ustupovat nebude.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 22:03|

„Demisi,“ pokřikovali zemědělci před Strakovou akademií na ministra Výborného

Protest zemědělců před Úřadem vlády skončil, organizátoři vyzvali účastníky, aby se v klidu rozešli. Během odpoledne k protestujícím promluvil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle něj si vláda problémy v zemědělství uvědomuje, mrzí ho proto prohlášení organizátorů akce, že nebyla naplněna jejich očekávání podpory. Zemědělci zaparkovali svou techniku na silnici od Čechova mostu ke Strakově akademii a v centru Prahy způsobili dopravní kolaps. Kvůli přestupkům během protestů policie zajistila dva lidi.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:26|

Vláda dá víc peněz na podporu chovu zvířat a zaměstnanosti na venkově, oznámil Výborný

Vláda letos přidá peníze na podporu životní pohody v chovech zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců v zemědělství, oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podobné požadavky byly mezi pěti podmínkami Zemědělského svazu a Agrární komory pro to, aby nepřikročily k protestu 7. března v Praze. Rozhodnutí, zda budou demonstrovat, je na zemědělcích, dodal Výborný.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 18:08|

Zemědělci jsou připraveni ve čtvrtek 7. března demonstrovat. O jejich požadavcích dál jednáme, sdělil Výborný

Vedení Agrární komory ČR (AK ČR) označilo čtvrteční jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) o podpoře farmářů za zklamání. Od šéfa resortu čekali konkrétní návrhy, které ale nepřinesl. Komora proto vyzvala zemědělce, aby zahájili přípravu na protestní akce ve čtvrtek 7. března v Praze, pokud se kabinet nedohodne a ministr nepředloží konkrétní návrhy. Výborný sdělil, že debata o návrzích na podporu sektoru se v koalici ještě vede, výsledky oznámí zemědělcům v pátek.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 23:28|

Evropa je jediná, kdo řeší klimatickou změnu, tvrdí Doležal. Podle experta Hnutí Duha je nutné jednat rychle

Povinnost nechávat pole ladem způsobuje problémy i na zbytku polí, kritizoval ve čtvrteční 90' ČT24 prezident Agrární komory Jan Doležal s tím, že nikde mimo Evropu takové podmínky neplatí. Expert na zemědělství Hnutí Duha Martin Rexa říká, že ne každá taková plocha musí nutně omezovat zemědělskou produkci. Klimatická změna podle něj postupuje velmi rychle a je nutné se bavit o změně. Doležal je přesvědčen, že Evropa je jediná, kdo klimatickou změnu řeší.
23. 2. 2024|

Protestující čeští farmáři vyjeli s technikou do měst i k hranicím. S jejich výhradami se ztotožňuji, řekl ministr Výborný

Čeští zemědělci se ve čtvrtek připojili k protestům zemí střední a východní Evropy. Farmáři vyrazili do velkých měst a na hranice se Slovenskem, Polskem a Německem, kde protestovali proti agrární politice Evropské unie. Vadí jim hlavně podmínky takzvaného Green Dealu nebo dovoz produktů ze zahraničí. K hranicím podle Agrární komory ČR (AK ČR) vyjelo asi tři tisíce kusů zemědělské techniky. Evropská komise v reakci na protesty představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 22:50|

S traktory vyjeli na silnice nespokojení zemědělci také na Slovensku. K protestům se připojili i v Polsku či Maďarsku

K zemědělským protestům se ve čtvrtek připojili vedle těch českých také někteří farmáři z Polska, Maďarska a Slovenska. Protestní akce byly mířeny proti agrární politice EU či přílišné byrokracii. Například slovenští zemědělci dopoledne vyjeli s traktory na protestní jízdu po silnicích v celé zemi.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 22:14|

Výborný je pro zrušení daně ze zemědělských dotací, kritizuje organizátory pondělního protestu

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zvažuje, že by se v rámci podpory českého zemědělství zrušilo danění dotací. Daň je podle něj v Evropské unii výjimkou, uplatňují ji pouze Česko a Slovensko. Osvobození zemědělských dotací od daní by podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka podpořilo i největší opoziční uskupení. Politici to řekli v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že problém spočívá v tom, že Evropská unie nechrání své zemědělce před levným dovozem z mimounijních zemí.
18. 2. 2024Aktualizováno18. 2. 2024, 13:25|

Nejde o protivládní protest, říká předseda Agrární komory ke čtvrteční demonstraci zemědělců

„Připravovaná akce je spíše symbolická, nechceme blokovat dopravu, nechceme nikoho omezit,“ uvedl na tiskové konferenci prezident Agrární komory Jan Doležal k chystaným čtvrtečním celoevropským protestům zemědělců, do kterých se zapojí i čeští zástupci. „Nejde zatím o protivládní akci. Je to akce namířená proti politice EU,“ dodal s tím, že traktory, které v některých okresech vyjedou do ulic, vyjedou mimo dopravní špičku. O případných protestech proti politice v Česku rozhodne komora na konci února, kdy jí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) potvrdí, zda se ve vládě podařilo vyjednat podporu návrhům na zlepšení stavu českého zemědělství.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:24|

Potíže českého zemědělství? Podle farmářů byrokracie a kolísavé ceny komodit

Čeští zemědělci upozorňují na přemíru byrokracie, velké množství kontrol nebo kolísavé ceny komodit. To vše podle nich vede k nejistotě v podnikání. Na situaci upozorňovali už na několika protestních akcích a další chystají.
10. 2. 2024|

Ceny potravin jsou stabilizované, řekl Výborný. Ohledně dalšího vývoje prý bude ostražitý

Ceny potravin v Česku jsou podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) stabilizované. Žádný důvod, aby potraviny zdražily, není, řekl v Otázkách Václava Moravce. Bude prý ostražitý, jak se ceny potravin budou vyvíjet. Snížení DPH na potraviny, které platí od začátku roku, se do cen podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy promítlo. Hosté pořadu debatovali také o situaci v zemědělství. Výborný sdělil, že vláda neomezí podporu takzvané zelené nafty pro zemědělce. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala přesto hrozí, že se tuzemští zemědělci na jaře přidají k celoevropskému protestu.
28. 1. 2024Aktualizováno28. 1. 2024, 16:25|

Čeští farmáři mají starosti. Třetina zemědělců je prý ve ztrátě

Zisk členů Zemědělského svazu vloni klesl o tři pětiny. Dohromady vydělali osm miliard a 700 milionů korun. Producenti potravin si stěžují hlavně na nízké výkupní ceny a vysoké náklady.
16. 1. 2024|

Ceny v supermarketech jsou nižší, než byly, tvrdí obchodníci. Mnozí zákazníci si nevšimli

Obavy, že potraviny se začátkem roku 2024 zdraží, se vesměs nenaplnily. I když řada zákazníků nic nepostřehla, velké řetězce ujišťují, že zohlednily změny v sazbách daně z přidané hodnoty – u většiny potravin se daň snížila z 15 na 12 procent. U dětské výživy sice stoupla z 10 na 12 procent, ale někteří prodejci tvrdí, že jejich ceny nechali v původní výši. Projevil se naopak růst DPH u nealkoholických nápojů. Podle ministra zemědělství ale nelze z toho, co je vidět v obchodech v první pracovní den roku, možné vyvozovat definitivní závěry. Že by se mohla situace změnit, naznačil v Událostech, komentářích i předseda obchodnické asociace Pavel Březina.
3. 1. 2024|

Dražší energie budou znamenat výrazný růst cen potravin, míní Prouza. Výborný nevidí důvod k obavám

Jakékoliv navýšení cen energií od ledna 2024 znamená výrazné navýšení cen potravin, prohlásil v Otázkách Václava Moravce prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Připomněl, že konsolidační balíček přináší také vyšší daň z příjmu, změnu pravidel zaměstnávání na dohody a další změny. Dopadů růstu cen energií se obává i prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Snížení daně z přidané hodnoty o tři procenta se podle ní nemůže projevit. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že nevidí důvod, proč by měly ceny potravin růst. Firmy by se podle něj měly přestat na ceny energií vymlouvat, protože se dostaly na průměr EU.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 14:19|

Sklizeň je u konce, výnos byl vyšší než loni, i když obilí poškodily deště. Zlevnění potravin ale analytici nečekají

Letošní sklizeň v Česku je u konce. Ve srovnání s předchozím rokem sklidili zemědělci méně obilovin, ale průměrný výnos byl mírně lepší. Přes pozitivní hodnocení sklizně však analytici neočekávají, že by se díky ní zásadně změnily ceny potravin v obchodech.
25. 8. 2023|

Nekula končí v čele resortu zemědělství, nahradit ho má Výborný

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) končí v čele ministerstva zemědělství. Nominaci předsednictva KDU-ČSL na nového šéfa resortu přijal bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Návrh ještě musí schválit širší vedení strany. Oznámil to předseda strany a ministr práce Marian Jurečka na mimořádné tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Nekula uvedl, že v posledních týdnech mu chyběla podpora ze strany vedení lidovců.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 22:40|

V čele Agrární komory pokračuje Doležal, na volebním sněmu kritizoval obchodní řetězce

Prezident Agrární komory (AK) Jan Doležal ve čtvrtek na volebním sněmu v Olomouci obhájil funkci v čele této zemědělské organizace. Byl jediným kandidátem. Doležal je prezidentem komory od roku 2020, kdy vystřídal Zdeňka Jandejska. Mezi své priority Doležal zařadil narovnání podmínek na jednotném trhu Evropské unie, snížení administrativní zátěže zemědělců či racionalizaci požadavků na zemědělské podnikatele.
25. 5. 2023|

Antimonopolní úřad nezjistil porušení soutěže u cen potravin. Nekula se obchodníkům neomluví

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže, tedy ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod. Předseda ÚOHS Petr Mlsna uvedl, že trh reaguje na růst cen vstupů, proto úřad nedoporučuje zavedení cenové regulace. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) by se podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) měl omluvit za své výroky, v nichž z růstu cen potravin vinil hlavně obchodní řetězce. Ministr to však odmítl, trh s potravinami v Česku podle něj opět funguje.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 21:51|

Středoevropští agrárníci chtějí obnovit clo na ukrajinské obilí. Nemohou prodat loňskou úrodu

Agrární komory ze zemí visegrádské čtyřky se chystají vyzvat Evropskou komisi, aby zastavila bezcelní dovoz ukrajinského obilí. To proudilo na společný trh Evropské unie bez řádné kontroly, přestože se mělo koridory solidarity dostat především do Afriky. Působí tak problémy zemědělcům, kteří nyní nemohou prodat loňskou produkci. Pokud by Evropská komise včas nezareagovala, jsou zemědělci připraveni protestovat v Bruselu, řekl v úterý prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) později sdělil, že Česko a další země by mohly kvůli ukrajinskému obilí získat pomoc od Evropské komise.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:06|

Evropská komise chystá kvůli ukrajinskému obilí kompenzace pro zemědělce za sto milionů eur

Evropská komise (EK) připravuje kompenzace v celkové hodnotě sto milionů eur (2,34 miliardy korun) pro zemědělce ze zemí, které sousedí s Ukrajinou. Plánuje také opatření, která by omezila dovoz ukrajinského obilí na unijní trh, uvedl ve středu podle agentury Reuters mluvčí EK. Komise přitom restrikce dovozu obilí dosud kritizovala a jednostranné kroky některých členských zemí označila za nepřijatelné. Kyjev v současné době vyváží asi o třicet procent méně obilí i dalších potravin než před ruskou invazí, vyplývá ze statistik ukrajinského resortu zemědělství.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 22:33|

Je třeba podpořit vývoz ukrajinského obilí mimo EU, shodli se hosté Událostí, komentářů

Evropská unie by měla zajistit, aby Ukrajina mohla vyvážet své obilí do třetích zemí a dostala ho slušně zaplacené. V Událostech, komentářích se na tom shodli exministr zemědělství a místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl (ODS), prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Ukrajinsko-české komory Petr Krogman. V diskuzi také zaznělo, že tento export by mohly podpořit subvence.
19. 4. 2023|