Nejde o protivládní protest, říká předseda Agrární komory ke čtvrteční demonstraci zemědělců

Události: Forma protestu evropských zemědělců (zdroj: ČT24)

„Připravovaná akce je spíše symbolická, nechceme blokovat dopravu, nechceme nikoho omezit,“ uvedl na tiskové konferenci prezident Agrární komory Jan Doležal k chystaným čtvrtečním celoevropským protestům zemědělců, do kterých se zapojí i čeští zástupci. „Nejde zatím o protivládní akci. Je to akce namířená proti politice EU,“ dodal s tím, že traktory, které v některých okresech vyjedou do ulic, vyjedou mimo dopravní špičku. O případných protestech proti politice v Česku rozhodne komora na konci února, kdy jí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) potvrdí, zda se ve vládě podařilo vyjednat podporu návrhům na zlepšení stavu českého zemědělství.

Čtvrtečním protestem chtějí zemědělci vyjádřit svůj nesouhlas s takzvaným Green Dealem, tedy unijní Zelenou dohodou pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality EU do roku 2050. Zemědělci poukazují také na podle nich neférovou zahraniční konkurenci.

„Je to akce namířená proti politice EU, která zahrnuje bezcelní dovozy z Ukrajiny, neboli z území, kde se nedodržují stejná pravidla jako na území EU. Bavíme se o přebujelé byrokracii, o množství regulací, zejména o evropské Zelené dohodě, (...) která zatěžuje zemědělce, zdražuje jim produkci, která není konkurenceschopná na evropském trhu,“ uvedl na tiskové konferenci Doležal.

Dodal, že do protestu se už zapojilo šest zemí střední a východní Evropy, kromě Česka také Slovensko, Polsko, Maďarsko, Litva a Lotyšsko. „Nicméně dnes se připojí další – zejména Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Chorvatsko – a je to i výzva ostatním členským zemím EU, a zejména těm západním, aby se připojily poté k případné další eskalaci,“ podotkl s tím, že proběhne symbolické setkání zemědělců ze dvou zemí, zejména na polsko-české a slovensko-české hranici. Následně chtějí zveřejnit i manifest požadavků k řešení současné situace.

„My navrhujeme polocelní systém, jakýsi systém vratných kaucí,“ řekl. Spočíval by podle něj v tom, že by dovozci na hranicích EU s Ukrajinou složili kauci, a pokud by zboží bylo finálně dovezeno do země mimo EU, tak by se jim kauce vrátila.

Zemědělcům podle Doležala vadí ale také dovozy z jiných zemí mimo EU než z Ukrajiny, do Evropy se například čím dál častěji dovážejí obiloviny a olejniny z Ruska, řekl. „Já nechápu, proč se tady bavíme o tom, že Evropa je ve válce s Ruskem a zároveň sem dováží obiloviny z Ruska, které jsou ale levnější, protože nejsou greendealové (nepodléhají Zelené dohodě),“ uvedl.

Do akce se podle Doležala za Česko zapojí kromě Agrární komory a Zemědělského svazu také Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost malých agrárníků ČR a část členů Asociace soukromého zemědělství.

Traktorem do Bruselu nedojedeme

Vyzval také další zemědělce, kteří nejsou členy větších organizací či patří k jiným organizacím, aby se připojili. „Akce nemá žádný politický cíl, nikdo z nás nikam nekandiduje, jde nám pouze o budoucnost českého zemědělství, která je teď v ohrožení, a tuto akci vímáme jako způsob, jak na to upozornit Brusel,“ podotkl Doležal.

„Traktorem do Bruselu bohužel nedojedeme, proto jsme si vybrali formu pokojné manifestace.“ Dne 26. 2. má jednat rada ministrů zemědělství EU a zemědělci podle Doležala požadují, aby rozhodla o výrazných administrativních úlevách a úpravě bezcelní dohody EU-Ukrajina, případně o finanční pomoci pro evropské zemědělce.

Zapojení českých zemědělců do protestů (zdroj: ČT24)

Doležal se rovněž distancoval od chystaného protestu, který má být v pondělí 19. února. „Nejde o akci Agrární komory, která se distancovala od pořadatelů i od formy protestu. My opravdu nechceme nikoho držet jako rukojmí, nikoho omezovat, nicméně rozumíme rozčarování zemědělců, kteří se chtějí přidat, i když možná mnozí z nich netuší, ke komu se přidávají,“ dodal.

Viceprezident Společnosti mladých agrárníků David Jeřábek na konferenci podotkl, že výhled zemědělství na rok 2024 vypadá velmi špatně. Hlavním problémem je i podle něj stále se zvyšující byrokracie.

„Mladí lidé, kteří se chtějí věnovat pěstování plodin a chovu zvířat, tak dnes jen vyplňují tabulky,“ uvedl a zopakoval, že chystaná demonstrace není nátlakovou akcí. „Situace už je ale zoufalá, nemůžeme dále, a pokud nám vláda, a především Evropská komise nepomůže, tak co se týče generační obměny, tak evropské zemědělství nemá budoucnost,“ dodal.

Čtvrteční protest začne v deset hodin a potrvá necelé dvě hodiny, informovala následně Agrární komora v tiskové zprávě. V jednotlivých okresech bude u hranic podle situace určeno jedno až dvě kontaktní místa. Protesty se mohou uskutečnit také v centrech měst. Akce vyvrcholí v Hodoníně na česko-slovenské hranici, kde se potkají zástupci Agrární komory, Slovenské poľnohospodárské a potravinárské komory a zřejmě i Maďarské zemědělské komory. Pozváni sem budou také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a jeho slovenský protějšek Richard Takáč (Smer–SD).

O stavu zemědělství v Česku i Evropě jednala ve čtvrtek Agrární komora společně se Zemědělským svazem a Asociací soukromého zemědělství s ministrem Výborným a premiérem Petrem Fialou (ODS).

Výborný navrhl pomocí navýšení národních podpor zlepšit životní pohodu zvířat nebo zavést nedanění zemědělských dotací. Návrhy, ke kterým patří také podpora sociálního pojištění, musí ještě projednat koaliční strany a vláda. Pro to, aby svazy vyloučily protesty na národní úrovni, ale chtějí vidět konkrétní výsledky.

V pondělí 19. února chce část farmářů zablokovat pražskou magistrálu. Tento protest organizují předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory a podnikatel Zdeněk Jandejsek. Přijet by podle nich mohlo šest set až tisíc traktorů či další zemědělské techniky. Ministru Výbornému chtějí předat dopis s požadavkem, aby česká vláda od Zelené dohody odstoupila. Od tohoto protestu se velké nevládní zemědělské organizace v ČR distancovaly.