TÉMA

Boje

Motivovaly mě záběry studentů hloubících zákopy, vypráví český dobrovolník o vstupu mezi ukrajinské obránce

Po boku ukrajinských obránců bojují proti ruským okupantům také někteří čeští občané. Povolení připojit se do tamní armády jich získalo od prezidenta Petra Pavla a jeho předchůdce Miloše Zemana přes sto padesát. Na bojišti našli také nové přátele.
31. 3. 2024|

Izrael zintenzivnil operace v Chán Júnisu na jihu Gazy, armáda zasáhla desítky cílů

Izrael zintenzivnil operace ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Při úderech byly zničeny desítky objektů palestinského teroristického hnutí Hamás, informovala v neděli podle agentury Reuters izraelská armáda. Chán Júnis je v posledních týdnech centrem izraelské ofenzivy. Izraelská armáda zároveň podle Reuters zveřejnila závěry předběžného vyšetřování, podle nějž většina civilistů při čtvrtečním incidentu u humanitárního konvoje u města Gaza zemřela v tlačenici, ne kvůli střelbě do davu.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 14:26|

Ruská ofenziva u Avdijivky pokračuje i po dobytí města

Ruská ofenziva v oblasti Avdijivky pokračuje i poté, co ruské síly toto východoukrajinské město v uplynulých dnech zcela ovládly. Shodují se na tom ukrajinské i ruské zdroje. Zpravodajka ČT Barbora Maxová od ukrajinských vojáků slyšela, že pád Avdijivky je horší než ztráta Bachmutu. Postup ale okupanty stál značné síly. Ukrajinská prokuratura dle agentury AFP oznámila, že vyšetřuje údajné zastřelení osmi válečných zajatců ruskými vojáky. Šest případů je právě z oblasti Avdijivky.
18. 2. 2024Aktualizováno18. 2. 2024, 21:26|

Ukrajina hlásí potopení ruské výsadkové lodi Cezar Kunikov, útoky okupantů zabíjely v obytných domech i v nemocnici

Ukrajinské ozbrojené síly ve spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozvědkou HUR při operaci v Černém moři potopily ruskou výsadkovou loď Cezar Kunikov, uvedl deník Ukrajinska pravda. Oznámení později potvrdil ukrajinský generální štáb, Moskva se k incidentu zatím nevyjádřila. Rusové podnikli několik útoků na ukrajinské civilní cíle. V Selydove v Doněcké oblasti zabili tři lidi včetně dítěte v nemocnici. Nejméně dva lidé zemřeli pod troskami obytného domu v obci Velykyj Burlyk v Charkovské oblasti a v Chersonu zabil ruský útok devatenáctiletého mladíka.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 21:34|

Rusové se hrnou do Avdijivky. Moskva upustila od taktiky „lidských vln“ a vysílá do boje malé skupiny

Ruské síly u východoukrajinského města Avdijivka mění taktiku, místo velkých vln posílají do boje menší skupinky bojovníků, napsal deník The Kyiv Independent s odkazem na tvrzení Dmytra Rjumšyna, velitele 47. samostatné mechanizované brigády. Opevněné ukrajinské město čelí náporu okupačních vojáků, bombardování i dronovým útokům. Časopis Forbes o víkendu přišel s informací, že ukrajinskou obranu by mohla posílit jedna z nejlepších útočných brigád Kyjeva.
13. 2. 2024|

Ukrajinská Umaň je město mezi dvěma válkami. Část místních Židů odešla bojovat proti Hamásu

Válka v Izraeli se dotkla i Ukrajiny. Ve městě Umaň se kvůli bojům na Blízkém východě zmenšila židovská komunita, řada tamních mužů totiž odcestovala a narukovala v Izraeli. Město tak zasáhly hned dva válečné konflikty. V Umani natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.
14. 12. 2023|

Palestinci prchající před válkou hledají útočiště v Rafáhu, chybí tam voda a stále víc i jídlo

Stále intenzivnější boje mezi izraelskou armádou a teroristy z hnutí Hamás už probíhají i na jihu Pásma Gazy. Jeruzalém vyzval civilisty, aby se přesunuli k hranici s Egyptem. Tam se tísní statisíce Palestinců v podmínkách, které se rychle zhoršují. Podle OSN hladoví polovina z dvou milionů obyvatel enklávy.
12. 12. 2023|

Rusové zesilují údery u Avdijivky, Ukrajinci podle ISW podnikli úspěšný protiútok

Ukrajinská armáda zaznamenala menší územní zisky v Doněcké oblasti u Avdijivky, o kterou se už téměř dva měsíce vedou těžké boje, píše ve své pravidelné zprávě Institut pro studium války (ISW). Ukrajinští představitelé uvádějí, že Rusko zintenzivnilo údery na zničené město a že na něj nyní útočí ze dvou nových směrů. Web The Kyiv Independent s ohledem na poslední vývoj na frontě i nejistou západní vojenskou pomoc píše, že Rusko přebírá iniciativu a Ukrajina se dostává do obranné pozice. V noci na středu navíc podnikla Moskva další rozsáhlý dronový úder, který na Ukrajině poškodil domy, podniky i infrastrukturu.
6. 12. 2023|

Rusové mírně postoupili u Avdijivky, potvrzuje ISW. Kyjev u města hlásí tvrdé boje

Ruské síly dobyly část průmyslové zóny u východoukrajinského města Avdijivka, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na geolokalizované údaje a zprávy ruských proválečných blogerů. Ukrajinský generální štáb v ranním hlášení tvrdí, že ukrajinští vojáci za uplynulý den odrazili u města tři desítky nepřátelských útoků. Avdijivka, která leží jen asi dvě desítky kilometrů od centra okupovaného Doněcka, je nyní jedním z hlavních bojišť na východní části ukrajinské fronty.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 11:27|

Dohoda osvobozující výrazný počet rukojmí může být v příštích dnech, uvedl izraelský velvyslanec v USA

Izrael a Hamás podle listu The Washington Post (WP) dosáhly předběžné dohody na pozastavení války a propuštění desítek rukojmí. Boje by měly být přerušeny na nejméně pět dnů a propuštěno má být postupně padesát nebo více rukojmí. Předběžnou dohodu měly pomoct zprostředkovat Spojené státy a Katar, údajně počítá také s navýšením humanitární pomoci pro Palestince. Katarský premiér tvrdí, že úsilí o propuštění rukojmí pokračuje a šance na dohodu vzrostla. Bílý dům uvedl, že dohoda mezi Izraelem a Hamásem zatím není na světě, ale tvrdě se na ní pracuje. Podle izraelského velvyslance v USA Michaela Herzoga by dohoda mohla být oznámena v příštích dnech.
19. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 20:52|

Jeruzalém zasahuje v největší nemocnici v Pásmu Gazy. Erdogan označil Izrael za teroristický stát

Izraelské jednotky provádí „precizní a cílený“ zásah proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v areálu největší nemocnice v Pásmu Gazy, oznámily Izraelské obranné síly (IDF) v prohlášení na sociální síti X. Operace se podle nich týká části nemocnice Šífa a zakládá se na nespecifikovaných informacích zpravodajců a „operační nutnosti“. Operaci izraelské armády v nemocnici odsoudil úřad OSN či Jordánsko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při středečním projevu v parlamentu označil Izrael za „teroristický stát“ a dění v Pásmu Gazy za genocidu.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 22:37|

„Probuďme se, fakt si zaděláváme na vážný problém,“ říká Řehka o podporovatelích Hamásu v Evropě

Náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka v pondělním Interview ČT24 kromě pokračující invaze Ruska na Ukrajinu promluvil také o konfliktu mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Ten se naplno znovu rozhořel před měsícem, kdy extremisté z Pásma Gazy vtrhli na izraelské území, kde vraždili, mučili a unášeli civilisty. Podle Řehky Hamás představuje pro židovský stát existenční hrozbu, v této souvislosti mluví o boji „s čistokrevným zlem“.
7. 11. 2023|

Armáda USA létá nad Gazou s drony a hledá rukojmí. Blinken jednal v Izraeli

Nad Pásmem Gazy létají americké bezpilotní letouny, které armáda Spojených států nasadila ve snaze pomoci najít a osvobodit rukojmí zadržované palestinským teroristickým hnutím Hamás. Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pátek v Tel Avivu zopakoval, že Izrael má právo na obranu, ale že je také důležité, jakým způsobem to dělá. Podle Blinkena je nutné myslet na civilisty, kteří se ocitli v křížové palbě, informovala BBC po společném brífinku šéfa americké diplomacie s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem. Ten uvedl, že Izrael dodržuje mezinárodní právo a civilisty před svým bombardováním předem varuje.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 21:24|

Izraelci zintenzivní útoky na Pásmo Gazy. Vytváří prý podmínky pro pozemní operaci

Izraelská armáda oznámila, že od soboty zesílí bombardování Pásma Gazy v přípravě na další fázi ofenzivy proti tomuto území ovládanému palestinským teroristickým hnutím Hamás, informovala agentura AFP s odvoláním na armádního mluvčího Daniela Hagariho.
21. 10. 2023|

Izraelci kontrolují celou hranici s Pásmem Gazy. Shromažďují u ní vojáky

Izraelská armáda oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s palestinským Pásmem Gazy, podle BBC se u ní soustředí 35 izraelských praporů. Pásmo Gazy nadále čelí bombardování ze vzduchu, které provádí izraelské letectvo v reakci na útok teroristů Hamásu na izraelském území. Počet mrtvých přesáhl v Izraeli podle oficiálních údajů tisícovku, v Pásmu Gazy devět stovek. USA poskytnou Izraeli vojenskou pomoc, obsahovat bude mimo jiné rakety pro izraelský systém protivzdušné obrany.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 21:52|

Ukrajinská armáda hlásí osvobození trosek vesnice Andrijivka u Bachmutu

Ukrajinské síly ovládly ves Andrijivka jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti na východě země, informoval v pátek ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě o situaci na bojišti. Ukrajinská média informují, že v noci na pátek Rusové útočili například na okolí Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti, výbuchy jsou hlášeny ale i z Chmelnycké oblasti v západní části Ukrajiny.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 12:35|

Boje mezi armádními frakcemi v Tripolisu si vyžádaly 55 mrtvých

Boje mezi armádními frakcemi v libyjském hlavním městě Tripolisu si vyžádaly 55 mrtvých a 146 zraněných, uvedly místní zdravotnické úřady. Zatím není jasné, zda bilance zahrnuje také civilisty. Nejprudší střety v libyjské metropoli za letošní rok vypukly v pondělí večer. Vyvolalo je zatčení velitele jedné z milicí. Po jeho propuštění o den později se situace zklidnila, informovala agentura Reuters.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 10:03|

Vereščuková pro ČT: Nepřítel za sebou nechává jen trosky, cílevědomě zabíjí obyvatelstvo

Ukrajinská vicepremiérka a ministryně pro reintegraci dočasně okupovaných území Iryna Vereščuková v rozhovoru pro ČT mimo jiné uvedla, že oblasti, v nichž se nejvíce bojuje, bude třeba nejprve odminovat a zajistit v nich základní služby, než se do nich budou moci vrátit obyvatelé. Ukrajinci mohou podle ní v tuto chvíli využít k cestě z okupovaných území do oblastí kontrolovaných Kyjevem jediný koridor. Vede z ruské Bělgorodské oblasti směrem k ukrajinskému městu Sumy. Denně jím projde až 250 lidí. K dispozici je i těm, kteří nemají doklady nebo museli pod tlakem přijmout ruské pasy.
10. 8. 2023|

Před boji utíkají ze Súdánu statisíce lidí. V uprchlických táborech jsou podmínky tíživé

Spojené státy i Velká Británie odsoudily násilí v súdánském Dárfúru. Satelitní snímky z posledních dní ukazují další vypálené vesnice, svědci mluví o brutálním násilí povstaleckých jednotek a spřátelených milic. Mezinárodní společenství vyzývá k dialogu. Při poslední sérii těžkých bojů bylo zabito nejméně dvacet civilistů. Kvůli nebezpečí prchají obyvatelé Súdánu i za hranice, v uprchlických táborech ale na ně čekají tíživé podmínky.
9. 8. 2023|

Britská rozvědka: Ukrajincům se daří v klíčových oblastech postupovat. Pro Putina je invaze nejvyšší prioritou

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě proti ruské armádě na východě země a daří se jim v důležitých oblastech postupovat vpřed. Ve své pravidelné zprávě to v neděli píše britská vojenská rozvědka. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat upozornil, že ruské útoky ze vzduchu byly v sobotu méně početné, podle něj zasáhly Záporožskou oblast střely S-300. Při útoku na Vuhledar zahynul jeden civilista, doplnil šéf oblastní správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Ruský vůdce Vladimir Putin zároveň speciální vojenskou operaci, což je termín, kterým Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu, označil v rozhovoru pro televizi za nejvyšší prioritu.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 13:47|

Ukrajinci zveřejnili video, které zblízka ukazuje tvrdé boje v zákopech i kolem nich

Ukrajinská armáda oznámila osvobození několika obcí v Záporožské oblasti. Postup jednotek není vůbec jednoduchý, okupanti jsou zakopaní v připravených obranných pozicích. Záběry přímo z frontové linie ukazují zblízka boj v zákopu.
19. 6. 2023|

Kyjev popírá ruské zprávy o začátku protiofenzivy, hlásí postup u Bachmutu a vyzývá k tichu

Ruské zdroje tvrdí, že Ukrajina v neděli ráno zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty v Doněcké oblasti. Kyjev varoval před ruskými psychologickými operacemi a zdůrazňuje, že očekávaná ofenziva nezačala. Zopakoval také výzvu, aby se všichni zdrželi informování o pohybech ukrajinských jednotek. Obránci potvrdili pouze pokračující boje v Doněcké a Luhanské oblasti, mimo jiné u Bachmutu, kde se dle Kyjeva obráncům podařilo obsadit taktické pozice.
5. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 00:04|

Po vypršení příměří v Súdánu zesílily boje

V súdánské metropoli Chartúmu v neděli znovu zesílily boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Informovala o tom agentura Reuters, podle níž další násilnosti postihly také oblast Severního Dárfúru, kde zemřelo nejméně čtyřicet lidí.
5. 6. 2023|

Moskva ohlásila dobytí Bachmutu, Kyjev přiznal kritickou situaci

Ruským jednotkám se spolu s wagnerovci podařilo dobýt Bachmut, uvedlo podle agentury AP ruské ministerstvo obrany. Kyjev to ještě v sobotu popíral, když předtím totéž tvrdil šéf soukromé vojenské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová ale přiznala, že situace ve městě, o které se bojuje dlouhé měsíce, je pro ukrajinské síly kritická. Pokud se ruské tvrzení potvrdí, půjde podle agentury Reuters o největší ruský bojový úspěch za deset měsíců.
20. 5. 2023Aktualizováno21. 5. 2023, 00:14|