TÉMA

Projekt

Program Objev svůj hlas pomáhá samoživitelům. Má ukázat, jak vystoupit z izolace

Z dat ministerstva práce a sociálních věcí i řady organizací vyplývá, že rodiče samoživitele dlouhodobě nejvíce ohrožuje sociální vyloučení. Pomoci jim chce například program Objev svůj hlas, jehož cílem je ukázat, jak mohou vystoupit z izolace.
3. 4. 2024|

V Číně roste socialistické megaměsto. Projekt si hýčká sám vládce Si

Čínská ekonomika sice zpomaluje, přesto tato asijská velmoc investuje desítky miliard dolarů do stavby nové metropole. Takzvané vzorové socialistické město budoucnosti má časem pojmout část institucí a obyvatel z Pekingu. Komunistické vedení o něm mluví jako o projektu národní priority s tisíciletým významem.
2. 4. 2024|

Měl financovat ruskou válku, teď chce stavět byty v Karlových Varech. Město prý vlastníka firmy nezkoumalo

Vedení Karlových Varů hodlá i nadále podporovat developerský projekt, který v lázeňském městě plánuje kontroverzní ruský podnikatel Felix Ikonnikov. Ten podle zjištění Reportérů ČT financoval proruské separatisty na východě Ukrajiny z peněz vydělaných v takzvané pyramidové hře. Na západě Čech chce postavit 250 bytů.
3. 3. 2024|

Stály miliony a vedou vodou. Z cyklostezek v okolí Hradce jsou jezírka

Budování cyklostezek kolem Hradce Králové se v poslední době nedaří. Jedna za osm milionů korun skončila v lese nedokončená, druhá za deset milionů korun sice hotová je, ale funkční příliš ne. Obě totiž často a nadlouho zaplavuje voda.
26. 2. 2024|

Z nádraží Vyšehrad má být nová obytná zóna. Nabídne „mikrobyty“

Zchátralé nádraží Vyšehrad v Praze by mělo výrazně změnit svou podobu. Návrh počítá se 170 mikrobyty i kompletní rekonstrukcí bývalé památkově chráněné výpravní haly. Za projektem stojí developer Milodar Miškovič, který je novým majitelem nádražní budovy. Dosavadní vlastníci se o nemovitost nestarali a momentálně je v havarijním stavu.
14. 2. 2024|

Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva

Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|

Ukrajinci se dočkali jedenácti slovenských sanitek. Dobročinný projekt musel překonat vleklou byrokracii

Ukrajinským vojákům bude na frontě nově pomáhat jedenáct sanitek dodaných Slovenskem v rámci dobročinného projektu Sanitky pro Ukrajinu. Od začátku plnohodnotné ruské invaze do napadené země tato skupina přivezla přes třicet vozů. Většímu přísunu podobné dobrovolnické pomoci ze zahraničí ale brání složitá procedura, a to navzdory snahám Kyjeva o zjednodušení byrokracie, zjistila na Ukrajině zpravodajka ČT Darja Stomatová.
26. 1. 2024|

Oprava Kulturního centra Lidové sady v Liberci se prodraží asi o 75 milionů

Připravovaná rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady v Liberci bude téměř o 40 procent dražší, než se původně předpokládalo. Hlavně kvůli požadavkům památkářů a také hasičů se cena zvýšila z původně odhadovaných dvou set milionů korun na 275 milionů. Stavbu financuje kraj, na projekt se podařilo získat dotaci 121 milionů, krajští zastupitelé ale museli schválit víc peněz na spolufinancování. Částka se zvýšila z původních 79 milionů korun na 154 milionů korun.
28. 11. 2023|

Fakulta VŠE ruší bakalářské práce. V době umělé inteligence podle ní nemají smysl

Studenti Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) nebudou od příštího akademického roku psát bakalářské práce. Důvodem je zneužívání generativní umělé inteligence při jejich tvorbě. Studenti budou místo psaní plnit bakalářské projekty, uvádí web E15.cz. Další fakulty VŠE podle něj podobný krok zatím nechystají.
23. 11. 2023|

Fakultní nemocnice Olomouc otevřela nové pracoviště kliniky nukleární medicíny

Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) otevřela novou přístavbu pracoviště kliniky nukleární medicíny s nejmodernějším přístrojovým vybavením pro diagnostiku a léčbu zejména onkologických onemocnění. Celkové výdaje dostavby pavilonu a jeho přístrojového vybavení jsou téměř 130 milionů korun. Víc než třetinu zaplatila nemocnice z dotace.
22. 11. 2023|

Zastupitelé Písku chtějí nový plavecký stadion. Opravu staré haly komplikuje referendum

Písek bude pokračovat v přípravě výstavby plaveckého stadionu. Odhadované náklady se dostaly už přes půl miliardy korun. O pokračování projektu, který Písek řeší už několik let, rozhodli v pondělí zastupitelé na mimořádném zasedání. Jedním z návrhů bylo od projektu ustoupit a investovat do modernizace současného plaveckého stadionu.
20. 11. 2023|

Vědci ze Zlína vyvíjejí lehčí a levnější materiál k výrobě bezpečnostních senzorů letadel

Vědci z Centra polymerních systémů (CPS) Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně vyvíjejí polymerní materiály, které budou sloužit k výrobě bezpečnostních senzorů užívaných v leteckém průmyslu. Na rozdíl od senzorů z keramiky, které se v letadlech běžně používají, budou lehčí a cenově dostupnější.
20. 11. 2023|

NASA zhudebnila data ze srdce Mléčné dráhy. Poslechnout si je může každý

Hudební skladatelé hledali vždy inspiraci na nebesích. Americká kosmická agentura NASA to teď uchopila doslovně. Díky nové metodě je totiž možné použít data z dalekohledů jako základ pro originální hudbu, kterou mohou hrát lidé.
16. 11. 2023|

Vznik energetických společenství podpoří ministerstvo 98 miliony. Příjem žádostí začne v prosinci

Nová dotační výzva ministerstva životního prostředí podpoří zakládání energetických společenství. Z Národního plánu obnovy má resort vyčleněno 98 milionů korun. Výzvu k podávání žádostí o peníze představili v pátek zástupci ministerstva. Dotace by podle nich měly podpořit sdílení energie z obnovitelných zdrojů. O přidělení peněz se bude rozhodovat ve dvoukolové soutěži, v prvním kole žadatelé představí své záměry, podávat je mohou od 1. prosince do konce ledna.
10. 11. 2023|

OKD se loni extrémně dařilo. Mezi obce zasažené těžbou rozdělí 40 milionů

Těžební společnost OKD vykazuje nejlepší ekonomické výsledky od roku 2011. Zájem o uhlí na trhu byl v loňském roce velký, rekordní je i jeho cena. Společnost proto prostřednictvím svých grantů přispěla obcím, které těžbou uhlí ovlivňuje. Mezi třináct investičních projektů rozdělila čtyřicet milionů korun.
8. 11. 2023|

České zemědělství ukrývá obrovský potenciál, jak snížit emise. Bude to zkoumat nový tým

České zemědělství a lesnictví má zatím nevyužitý potenciál snížit množství emisí, které Česko vyprodukuje, nejméně o deset procent, možná ale až 15 procent. V současné době je nyní čistým producentem emisí, tedy oxidu uhličitého, oxidu dusného a dalších skleníkových plynů. A po rozsáhlém kácení kvůli kůrovcové kalamitě je jejich producentem i lesnictví.
7. 11. 2023|

Teplárna v Plzni chce šetřit a být i ekologická. Plánuje investovat sedm miliard do odklonu od uhlí

Plzeňská teplárenská připravuje projekt odklonu od uhlí k plynu a vodíku. Jde o dosud největší investici v její historii asi za sedm miliard korun. Důvody jsou hlavně ekonomické, tedy razantní růst výdajů za emisní povolenky, ale také ekologické. Stavět se bude za plného provozu, hotovo bude do roku 2029, řekl generální ředitel teplárny Václav Pašek. Největšího dodavatele tepla na západě Čech vlastní většinově Plzeň a z 35 procent skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského.
6. 11. 2023|

Jihomoravský kraj bude pokračovat v přípravě stavby Sanatoria Pálava bez ohledu na dotaci

Jihomoravský kraj bude pokračovat v přípravě stavby léčebně-rehabilitačního ústavu Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku. Projekt za tři čtvrtě miliardy korun vznikne navzdory tomu, že kraj stále nemá potvrzení o přidělení dotace. Rozhodli o tom zastupitelé.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 15:02|

I přes teplý podzim už lidé nakoupili skoro tři tisíce nocleženek

Češi už nakoupili skoro tři tisíce nocleženek pro lidi bez domova. ČT to sdělila mluvčí projektu Nocleženka Tereza Melišová. V loňském roce jich lidé nakoupili skoro třicet tisíc. Díky projektu mohou lidé bez domova přespat v noclehárně, kde dostanou polévku a mohou tam vyhledat pomoc sociálního pracovníka. Noclehárny se otevírají 1. listopadu.
31. 10. 2023|

Liberecký kraj chce koupit dům autora vysílače na Ještědu Hubáčka. Plánuje památník

Liberecký kraj chce za dvanáct milionů korun koupit dům libereckého architekta Karla Hubáčka, který je autorem hotelu a vysílače na Ještědu. Dům, který byl jako prototyp postaven počátkem 60. let minulého století, by měl být pracovištěm Severočeského muzea v Liberci a vzniknout by v něm měl památník. Budovu kraji nabídli architektovi synové, odkoupení domu ve vilové čtvrti Lidové sady musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 19:47|

Lužánky jsou pro Brno symbolem, míní Koláčný. Demolice je nutná, upozornil Aberl

Zchátralý fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně půjde k zemi. Důvodem je špatný stav tribun, a proto musí dojít k demolici, vysvětlil v Událostech, komentářích brněnský radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Město plánuje výstavbu nového stadionu v areálu výstaviště. Zastupitel Tomáš Koláčný (Piráti) si myslí, že by Brno mělo s demolicí počkat, protože stadion je nejen symbol, ale také proto, že pro město bude financování projektů spojených s výstavbou nového stadionu náročné.
24. 10. 2023|

Náramek s datem narození nebo oblíbená hračka. Děti bez rodičů dostávají do života kufřík vzpomínek

Celkem 2200 dětí, které opustili po narození biologičtí rodiče, odešlo v posledních osmi letech z porodnic se vzpomínkami na své první okamžiky uloženými v kufříku. Iniciativu, která funguje ve víc než šedesáti tuzemských nemocnicích a spolupracuje i s pěstouny, ocenil Evropský parlament.
21. 10. 2023|

Z hořící ostravské haldy zkoušejí využít teplo. Dali do ní výměník

Státní podnik Diamo, společnost Veolia Energie a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) zjišťují, jak využít teplo z haldy Heřmanice. Konkrétně zda by bylo možné ho využít například k vytápění okolních domů. Odborníci budou sledovat dynamiku podzemních tepelných toků pomocí výzkumného vrtu s koaxiálním výměníkem tepla, sdělili zástupci firem a školy, kteří v úterý výměník jeřábem zasunuli do 14 metrů hlubokého vrtu.
17. 10. 2023|

Stát přestává spolufinancovat některé evropské dotace. Obce zaplatí víc ze svého

Od listopadu se změní pravidla pro čerpání evropských dotací. Vybrané operační programy už nebude vláda spolufinancovat. Obce tak budou muset platit víc ze svého, a je možné, že nebudou chtít tolik investovat do nových projektů. Novinka se nedotkne těch už dřív schválených.
15. 10. 2023|