TÉMA

Sex

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky uložil soud muži z Ukrajiny 19 let vězení

Krajský soud v Plzni odsoudil k devatenácti letům ve věznici se zvýšenou ostrahou devatenáctiletého Viktora Veselovského z Ukrajiny. Uznal ho vinným z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Případ loni v létě v Plzni rozdmýchal napětí a protiukrajinské nálady. Rozsudek není pravomocný, protože se proti němu Veselovskyj odvolal. Trest vyslechl zcela bez emocí. Státní zástupce a zmocněnkyně poškozené si ponechali lhůtu na vyjádření.
včeraAktualizovánopřed 18 h hodinami|

Smrt mohl přinést i polibek. Vědci popsali, jaké nemoci mučily naše předky

Když se lidé poprvé usadili a začali se věnovat zemědělství, změnilo to nejen jejich stravu, ale také to přineslo do té doby neznámé zdravotní hrozby. Konkrétně záplavu bakterií, proti nimž tehdejší kultury neměly obranu.
27. 3. 2024|

Vědci poprvé sledovali keporkaky při páření. Analýza ukázala, že šlo o dva samce

Mořským biologům se podařilo úplně poprvé zachytit keporkaky při páření. Tyto velryby jsou přitom velmi plaché a kopulaci se většinou věnují hluboko od lidí. Případ je ale ještě zajímavější: oba kytovci byli samci.
1. 3. 2024|

Při pohlavním styku zemře každý třístý člověk. Mnohem častěji muži než ženy, ukázal rozsáhlý výzkum

Smrt při pohlavním styku je součástí mnoha vtipných situací ve filmu i literatuře. Podle nové španělské studie jde ale o poměrně rozšířený problém, který postihuje spíše muže ve vyšším věku.
2. 1. 2024|

Policie obvinila v kauze webu Sex.cz osm lidí z kuplířství

V souvislosti s provozováním desítek webů inzerujících poskytování sexuálních služeb obvinila policie osm lidí a jednu firmu z kuplířství a účasti na organizované zločinecké skupině. Na webu Národní centrály proti organizovanému zločinu o tom informoval její mluvčí Jaroslav Ibehej.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 11:55|

Klesá spotřeba antikoncepčních pilulek. Mimo jiné kvůli úbytku zájmu o sex

Po antikoncepčních pilulkách jako ochraně před početím sáhnou tři z deseti žen v reprodukčním věku. Potvrzují to poslední dostupná data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle nich si antikoncepční pilulky nechalo předepsat o polovinu méně žen než před 15 lety. Gynekologové, které Česká televize oslovila, se domnívají, že si ženy více uvědomují rizika vedlejších účinků, případně preferují jiné formy ochrany. Odborníci z klinické i analytické praxe ale mluví i o úbytku zájmu o pohlavní styk mezi mladistvými a mladými dospělými.
7. 9. 2023|

V Česku bylo provedeno nejméně potratů za posledních 65 let. Lidé těhotenství víc plánují

Počet potratů v Česku klesl na rekordní minimum. V loňském roce jich bylo 27 a půl tisíce, vůbec nejméně od roku 1956. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle odborníků může být důvodem zodpovědnější chování lidí, kteří těhotenství více plánují.
20. 8. 2023|

Makakové mají častěji homosexuální styk. Evolučními vítězi jsou u nich bisexuálové

Homosexualita je běžná u celé řady živočišných druhů, od tučňáků až po některé druhy primátů. Podle studie zveřejněné na začátku července v časopise Nature Ecology and Evolution je toto chování u nejbližších příbuzných člověka velmi přirozené a rozšířené.
14. 7. 2023|

Feri u soudu znovu popřel obžalobu ze znásilnění, podrobně rozebíral výpovědi

Bývalý poslanec Dominik Feri ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 3 znovu popřel obžalobu, která ho viní ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění. V doplnění své výpovědi velmi podrobně rozebíral údajné rozpory ve výpovědích dívek a svědků, které podle něj dokazují, že tvrzení žalobkyně nejsou pravdivá. Bývalý poslanec už v únoru odmítl tvrzení, že se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. K intimnostem podle něj došlo se souhlasem dívek.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 15:28|

„Scházel mu sex, oběť má výhodu, že je retardovaná.“ České soudy jsou shovívavé k sexuálnímu násilí vůči mentálně postiženým

České soudy ukládají za sexuální násilí na mentálně handicapovaných často nižší tresty, než je obvyklé. Zdůvodňují to i tím, že člověk s postižením prý nechápe, že mu je ubližováno. Sexuální násilí přitom zažívá podle zahraničních dat třetina až polovina lidí s mentálním postižením. V Česku data zatím nejsou, na policii a k soudům se dostane jen zlomek případů. Tématem se pro pořad 168 hodin zabýval Jaroslav Hroch.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 12:06|

Čínští inženýři vyrobili líbacího robota. Umožňuje intimitu ve vztazích na dálku

V Číně žije stále více dvojic kvůli práci odděleně. Hlavně pro ně vznikl robotický přístroj, který lidem umožňuje sdílet intimní momenty, i když jsou od sebe vzdálení.
1. 3. 2023|
Doporučujeme

Nová antikoncepce pro muže dočasně paralyzuje spermie. Testy na myších byly úspěšné

Ochrana před početím je v současné době převážně v rukou žen. Mohla by to změnit první antikoncepce pro muže, která pomocí chemie účinkuje velmi rychle a bez vedlejších účinků. Vědci jsou s prvními výsledky na myších nadmíru spokojení.
15. 2. 2023|

Masarykova univerzita řeší obtěžování studentek. Lyžařské kurzy byly jak lovná sezona, popsaly

Společné opíjení v sauně se studentkami a přemlouvání k sexu. Brněnská Masarykova univerzita řeší podezření z obtěžování a nevhodného chování ze strany dvou vyučujících na Pedagogické fakultě, konkrétně na katedře tělesné výchovy. Případy obtěžování se objevily i na univerzitě v Liberci, Olomouci nebo v Praze. V Brně se ale první zmínky o nevhodném chování dvou pedagogů a přemlouvání studentek k sexu datují až do roku 2013. Pro pořad 168 hodin natáčel Jaroslav Hroch.
6. 2. 2023|

Samice hadů mají klitoris, ukázal australský výzkum. Může to změnit pohled na sexualitu plazů

Australští vědci přišli na to, že samice hadů mají klitoris, čímž vyvrátili dlouholetý předpoklad, že tomu tak není. Podle autorů je zapotřebí tento fenomén dále studovat.
14. 12. 2022|

Za nemanželský sex až rok vězení, schválili Indonésané. Týká se to i turistů

Indonéský parlament schválil nový trestní zákoník, který mimo jiné zakazuje nemanželský sex a soužití nesezdaných párů. Nová norma, která se bude vztahovat na Indonésany i cizince, počítá s trestem až jednoho roku vězení za pohlavní styk mezi lidmi, kteří neuzavřeli manželství. Zákon musí ještě podepsat prezident, upozornily agentury AP a Reuters. Platnost zákazu i pro cizince kritizují mimo jiné firmy podnikající v cestovním ruchu.
6. 12. 2022|

Po znásilnění svatba. Řada Američanů netuší, že státy USA dovolí tisíce sňatků dětí

Každá pátá dívka na světě se vdá ještě před svými osmnáctými narozeninami. To je třiadvacet dětských svateb za minutu a skoro jedna za tři vteřiny, upozorňuje organizace Girls Not Brides. Díky osvětě a tlaku na vlády se čísla dařila postupně snižovat, čáru přes rozpočet však udělaly aktivistům důsledky pandemických opatření. Fenomén dětských manželství se přitom netýká jen rozvojových zemí –⁠ ani řada Američanů netuší, že ve Spojených státech, které šíří lidská práva po světě, vstoupily do manželství během dvou dekád statisíce nezletilých. Osm států USA dokonce nezavedlo žádný minimální věk, při splnění určitých podmínek se tak může ocitnout v nuceném svazku i desetileté dítě.
1. 12. 2022|

Víra pomáhá k lepšímu sexuálnímu životu. Přinejmenším v Británii, naznačuje výzkum

Nová studie ukazuje, že silnější náboženské přesvědčení je spojené s vyšší mírou sexuálního uspokojení. Silná víra ale přináší do sexuálních vztahů jiné komplikace.
1. 9. 2022|

Samci pakřižáků prchají po kopulaci před samicí pomocí katapultáže. Vědci popsali promyšlený mechanismus

Někteří samci pavouků si vyvinuli originální mechanismus, jak přežít páření s partnerkou, která má v úmyslu je po kopulaci sežrat. Umí se obrovskou rychlostí vystřelit do bezpečí - podle nové čínské studie se tento mechanismus podobá tomu, který funguje u katapultů.
27. 4. 2022|

HIV pozitivní muž dostal sedm let za znásilnění nezletilé a nechráněný pohlavní styk s dalšími ženami

Sedm let za mřížemi vyměřil Krajský soud v Plzni muži za znásilnění třináctileté dívky a nechráněný sex s dalšími dvěma dospělými ženami. Muž přitom věděl, že je HIV pozitivní a má žloutenku typu C. České televizi to sdělila mluvčí plzeňského soudu Jana Durná. Lhůtu pro odvolání si ponechal obžalovaný i státní zástupce, který navrhoval osm let vězení. Trest tak zatím není pravomocný.
2. 3. 2022|

Samice delfínů se věnují sexu pro potěšení, prokazuje nový výzkum

Samice delfínů jsou sexuálně velice aktivní a podle nového zjištění vědců se věnují sexu nejen kvůli rozmnožování, ale hlavně pro vlastní potěšení. Vyplývá to ze zkoumání klitorisů u samic delfínů skákavých, které ukázalo, že tento orgán je u nich plně funkční.
17. 1. 2022|

Elektronické cigarety mohou způsobovat poruchy erekce, naznačuje americká studie

Kouření tabáku je už dlouho spojováno s řadou zdravotních problémů, zejména erektilními dysfunkcemi a kardiovaskulárními onemocněními. Zatím se jen málo vědělo o tom, jestli se tyto problémy týkají také mužů, kteří používají elektronické nikotinové systémy, běžně označované jako e-cigarety. Nová studie nalezla mezi zdravotními neduhy a užíváním e-cigaret významnou souvislost.
2. 12. 2021|

Samci jsou zbyteční. Samice kondorů překvapily vědce tím, že mají mláďata i bez oplodnění

Kriticky ohrožení kondoři kalifornští možná uniknou vyhynutí i díky schopnosti samic, které se dokážou rozmnožovat bez oplodnění samcem. Vědci ze zoo v San Diegu zjistili, že při několika příležitostech vyseděly vejce s mláďaty, která oplodnily samy a která nemají žádnou genetickou spojitost s dalším jedincem. Samice přitom sdílely voliéry s plodnými samci.
1. 11. 2021|

Popularita hormonální antikoncepce v Česku klesá. Vědci hledají důvod

Zatímco doba potřeby efektivní ochrany před neplánovaným otěhotněním se v České republice prodlužuje, popularita hormonální antikoncepce u žen v tuzemsku klesá. Vyplývá to z výsledků výzkumu Současná česká rodina, který běží na Univerzitě Karlově (UK).
23. 8. 2021|

Europoslanec Fideszu rezignoval po orgiích s 24 muži. Doma hájil „tradiční rodinu“

Maďarský europoslanec József Szájer rezignoval na svou funkci poté, co jej v pátek belgická policie přistihla v centru Bruselu na nedovoleném večírku s dalšími 24 muži a později u něj našla extázi. Podle belgických médií pořádali sexuální orgie. Člen vládnoucí konzervativní strany Fidesz nejprve svou nedělní rezignaci vysvětloval „dlouhým obdobím reflexe“. Když však vyšlo najevo, že se ze zmíněného večírku pokusil před policejní kontrolou prchnout oknem, přiznal svou účast, k typu zábavy se ale nevyjádřil, píše agentura AP. V maďarské ústavě přitom pomáhal zakotvit ochranu manželství jako svazku muže a ženy.
1. 12. 2020|