TÉMA

Jair Lapid

„Nebudete tu sedět, dokud tam umírají.“ Příbuzní rukojmí vtrhli do izraelského parlamentu

Asi dvacet příbuzných rukojmí držených palestinskými teroristy v Gaze vtrhlo na pondělní zasedání parlamentního výboru v Jeruzalémě. Skupina v Knesetu požadovala, aby poslanci dělali víc pro osvobození Izraelců. Hamás při říjnovém útoku unesl do Gazy 253 lidí, část se dostala na svobodu díky dočasnému klidu zbraní zprostředkovaném Katarem. Deník The Jerusalem Post napsal, že Kneset by se měl zabývat návrhem na vyslovení nedůvěry vládě, který podala opozice právě kvůli rukojmím.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 17:59|

Izraelský nejvyšší soud zrušil hlavní část Netanjahuovy reformy. Odmítl omezení svých pravomocí

Izraelský nejvyšší soud zrušil klíčovou část kontroverzní justiční reformy premiéra Benjamina Netanjahua. Verdikt se týká v červenci schváleného zákona, který soudcům brání zrušit vládní rozhodnutí, jež považují za nerozumná. Rozhodnutí soudu by mohlo obnovit rozpory, se kterými se izraelská společnost potýkala před vypuknutím války s teroristy z Hamásu, upozornila agentura AP. Netanjahuova vláda chce omezit pravomoci nejvyššího justičního orgánu, proti čemuž demonstrovaly v ulicích pravidelně desetitisíce Izraelců.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:04|

Netanjahu dál ztrácí podporu veřejnosti i ministrů. Šanci nahradit jej má Gantz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ztrácí podporu obyvatel i některých svých vládních kolegů. Podle serveru Politico se zdá, že se následující týdny pro Netanjahua „přehoupnou do potenciální koncovky“. Mnoho Izraelců mu totiž vyčítá „katastrofální bezpečnostní chybu“, kdy složky židovského státu nedokázaly zabránit útoku teroristického hnutí Hamás ze 7. října, ale také změny ve státním rozpočtu. Nejpravděpodobnějším vyzyvatelem, který by mohl ukončit Netanjahuovu dlouhou politickou kariéru, je bývalý ministr obrany Benny Gantz, píše Politico.
6. 12. 2023|

Izrael povoluje i demonstrace proti válce. Náladu veřejnosti určí vývoj bojů v Gaze

Zatímco izraelská armáda bojuje v Gaze, v telavivském parku demonstrovali arabští i židovští anarchisté a komunisté proti válce. Zároveň se na druhé straně parku sešla protidemonstrace. O náladách v Izraeli informoval zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek. Dodal, že izraelská veřejnost je sice nyní sjednocena, ale pod povrchem jednoty doutnají staré i nové politické bariéry a štěpení.
19. 11. 2023|

Izrael bombardoval teroristické cíle v Pásmu Gazy. Oznámil zásah skladů zbraní a velicích středisek

Izraelské síly v noci na neděli bombardovaly pozice teroristického hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Podle listu The Times of Israel židovský stát podnikl letecké útoky, které podle armádních zdrojů cílily na infrastrukturu islamistů, a to například na skladiště zbraní, pozorovatelny a velitelská stanoviště. Palestinská tisková agentura Wafa spadající pod orgány samosprávy vedené Fatahem oznámila, že při sobotních leteckých úderech zahynulo v uprchlickém táboře Maghází 51 lidí, převážně žen a dětí. Informace nicméně nelze nyní nezávisle ověřit.
5. 11. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 17:06|

Netanjahu s kritikou tajných služeb narazil. Čas na účtování bude po válce, vzkázala mu opozice

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v noci na sociální síti X obvinil tajné služby ze selhání, které vedlo k útoku Hamásu na Izrael ze 7. října. Napsal také, že od tajných služeb nedostal varování, že by se Hamás chystal na „válku“. Po široké kritice izraelských činitelů i veřejnosti své vyjádření smazal a posléze se za výroky omluvil.
29. 10. 2023|

„Izrael je ve válce.“ Země hlásí přes 250 mrtvých a vrací Hamásu úder

Vojenský vůdce palestinského hnutí Hamás Muhammad Díf oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Řekl to poté, co do Izraele pronikly skupiny teroristů z Pásma Gazy, které podle médií unášejí vojáky i civilisty. V ulicích měst na jihu země se bojuje a na Izrael létají salvy raket, Hamás tvrdí, že jich vypálil několik tisíc. Útok má nejméně 250 obětí a 1450 zraněných. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael je ve válce. Izraelská armáda zahájila odvetné útoky na Pásmo Gazy, po kterých Palestinci hlásí 232 mrtvých a 1697 zraněných, a povolává rezervisty. Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás prohlásil, že palestinský lid má právo bránit se „teroru osadníků a okupačních vojáků“.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 23:55|

Izrael řeší cenu mléka. Chystané zdražení vláda změnila, obává se protestů

Izrael řeší kvůli inflaci mléčnou krizi. Chystané zvýšení jeho ceny o patnáct procent vláda nakonec zamítla, zdražení rozloží do delšího období. Obává se protestů, podobně jako v roce 2011, kdy se kvůli zdražování mléčných výrobků konaly masové demonstrace.
9. 5. 2023|

Biden vyzval Izrael ke zrušení justiční reformy. Nejsme hvězdička na vaší vlajce, zní z Jeruzaléma

Americký prezident Joe Biden v úterý vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby upustil od justiční reformy, která v Izraeli vyvolala protesty, a záporně odpověděl na dotaz novinářů, zda se v brzké době chystá pozvat Netanjahua do Bílého domu. V Izraeli jeho slova vyvolala negativní reakci.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 21:59|

Nejvyšší soud v Izraeli už nemá zasahovat do jmenování ministrů, změnu zákona podpořil parlament

V Izraeli se úspěšně rozeběhla snaha vlády o změnu zákona, díky níž by se mohl do ministerské funkce vrátit odsouzený šéf ultraortodoxní strany Šas a spojenec premiéra Benjamina Netanjahua Arje Deri. Parlament novelu v pondělí schválil v prvním čtení, napsal list The Times of Israel. Deri skončil v lednu ve funkci ministra vnitra a zdravotnictví poté, co jeho působení v kabinetu zakázal nejvyšší soud.
21. 3. 2023|

Izraelský ministr Ben Gvir navštívil Chrámovou horu, čelí kritice opozice i Palestiny

Nový izraelský ministr národní bezpečnosti a odsouzený rasista Itamar Ben Gvir navštívil Chrámovou horu. Palestinské ministerstvo zahraničí označilo krok za „bezprecedentní provokaci“ a palestinský premiér Muhammad Ištajja uvedl, že jde o pokus vytvořit z mešity al-Aksá židovský chrám. Před dopadem, jaký může tato symbolická návštěva na sporném místě mít, varovala i izraelská opozice. Odsoudily ji také Jordánsko a Egypt. V minulosti se návštěva izraelského politika na Chrámové hoře stala roznětkou násilí.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 16:19|

OSN žádá po Mezinárodním soudním dvoru vyjádření k okupaci palestinských území

Valné shromáždění OSN požádalo Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), aby vyjádřil svůj postoj k právním důsledkům izraelské okupace palestinských území. Pro rezoluci s tímto požadavkem se vyslovilo 87 zemí, proti hlasovalo 26 zemí. Kromě Izraele byly proti také například Spojené státy, Británie, Německo a Česká republika. Palestinci výsledek hlasování přivítali jako vítězství.
31. 12. 2022|

Netanjahuova vláda získala důvěru Knesetu. Chce zajistit vojenskou převahu Izraele v regionu

Nová izraelská vláda v čele se staronovým premiérem Benjaminem Netanjahuem získala důvěru parlamentu. Vládu při čtvrtečním hlasování podpořilo 63 z celkem 120 poslanců, informovala agentura Reuters. Nový Netanjahuův kabinet je podle agentury AFP nejpravicovější v dějinách země. Netanjahuovi blahopřáli mimo jiné prezident USA Joe Biden a ruský vládce Vladimir Putin.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 19:58|

V izraelských volbách zvítězil Likud expremiéra Netanjahua. Se spojenci bude mít jasnou většinu

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu spolu se svými spojenci v úterních parlamentních volbách získal jasnou většinu mandátů, informovala ve čtvrtek volební komise. Podle konečného součtu Netanjahuova pravicová strana Likud získala ve 120členném parlamentu 32 křesel a se spojenci dá dohromady 64 mandátů. Současný premiér Jair Lapid krátce před oznámením konečných výsledků Netanjahuovi pogratuloval k vítězství.
3. 11. 2022|

V izraelských parlamentních volbách zvítězil podle odhadů Netanjahu

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci podle prvních odhadů po uzavření volebních místností zřejmě získali v úterních parlamentních volbách dostatek hlasů k zajištění parlamentní většiny potřebné k sestavení budoucí vlády. V Izraeli se konaly páté parlamentní volby za tři a půl roku.
1. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 05:27|

Izraelci popáté v krátké době volí parlament. Hrozí opakování politického patu

V Izraeli začaly parlamentní volby, jsou pátými za tři a půl roku. Za hlavní soupeře jsou označovány pravicový blok stran vedený Likudem expremiéra Benjamina Netanjahua a centristické a levicové strany, z nichž nejsilnější je Ješ Atid současného premiéra Jaira Lapida. Neočekává se, že Likudu či Ješ Atidu se podaří získat dostatek hlasů k sestavení jednobarevné vlády. Obě strany tak doufají, že potřebnou většinu 61 křesel v Knesetu (parlamentu) budou mít s podporou menších politických spojenců. Pokud se to ovšem nikomu nepodaří, mohly by Izrael brzy čekat další volby.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 12:42|

Volby v Izraeli se blíží. Preference pro tradiční bloky se nemění, rozhodnout mohou arabské strany

Předvolební kampaň v Izraeli vrcholí. Zemi čekají už páté parlamentní volby za tři roky. Zdá se ale, že ani další hlasování naplánované na začátek příštího týdne nepřinese zvrat. Preference pro dva soupeřící tradiční bloky se příliš nemění a průzkumy opět naznačují možnost remízy mezi konzervativci a liberály. Volby tak můžou rozhodnout voliči tří arabských menšinových stran. Ty se ale neshodují v názoru, jestli do vlády vstoupit. Navíc se radikální rétorikou vzdalují hlavnímu politickému proudu.
24. 10. 2022|

Austrálie přestane uznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele

Austrálie v úterý oznámila, že se rozhodla napříště neuznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele a opět za něj bude považovat Tel Aviv. Labouristická vláda tak zrušila rozhodnutí předchozí konzervativní vlády z roku 2018. Izrael krok Austrálie kritizoval a hodlá si předvolat australského velvyslance k podání vysvětlení, uvedla agentura AFP.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 10:42|

Izrael a Libanon jednají o hranici v moři. Kvůli ložiskům zemního plynu

Libanon jedná s Izraelem o vedení mořské hranice kvůli rozdělení ložisek zemního plynu. Oba státy přitom neudržují oficiální diplomatické styky. Prezident Libanonu Michel Aoun se nechal v pondělí slyšet, že rozhovory vstoupily do finální fáze. Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek podotkl, že velice záleží na tom, jak k problému přistoupí libanonská radikální strana Hizballáh. Její místopředseda Naím Kásim totiž před pár dny poznamenal, že si šíitská organizace vyhrazuje právo využít i vojenské prostředky k podpoře libanonských zájmů.
23. 9. 2022|

Útočník střílel po autobusu u Zdi nářků v Jeruzalémě, zranil nejméně osm lidí

Při ozbrojeném útoku na autobus v centru Jeruzaléma bylo v neděli ráno zraněno nejméně osm lidí, z toho dva těžce. Uvedla to místní policie a bezpečnostní složky. Pachatel byl na útěku šest hodin, poté se podle izraelských médií policii vzdal.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 08:47|

Izraelská armáda zadržela na Západním břehu Jordánu devatenáct členů Islámského džihádu

Izraelská armáda zadržela při raziích v noci na sobotu na okupovaném Západním břehu Jordánu devatenáct bojovníků teroristické skupiny Islámský džihád. Informovala o tom agentura Reuters. Boje, které ukončily více než rok relativního klidu podél hranice, trvají druhý den. Izraelská armáda v noci na sobotu pokračovala v náletech v Pásmu Gazy a palestinští ozbrojenci odpalovali rakety na izraelská města. Konfliktu předcházelo několikadenní napětí po zatčení vysoce postaveného palestinského radikála na okupovaném Západním břehu Jordánu.
6. 8. 2022|

Izrael zneklidněně sleduje ruské pokusy uzavřít Židovskou agenturu

Mezi Ruskem a Izraelem se rýsuje nová diplomatická roztržka. Moskevský soud se začal zabývat žádostí ministerstva spravedlnosti o uzavření Židovské agentury, celosvětové organizace pro židovskou diasporu. Kvůli tomu do země přijela i izraelská vládní delegace.
29. 7. 2022|

Izrael a Saúdská Arábie dostaly, co chtěly, Biden na Blízkém východě neuspěl, hodnotí analytici

Čtyřdenní cesta amerického prezidenta Joea Bidena na Blízký východ z minulého týdne měla posílit vliv Spojených států v tomto regionu, pro Bidena ale skončila bez jediného diplomatického úspěchu, což podle některých analytiků není překvapení. Tématy Bidenovy návštěvy v Izraeli a Saúdské Arábii byly zejména energetická a potravinová krize a role Izraele v regionu. A i když se americký prezident snažil apelovat i na dodržování lidských práv, dosáhl jen malých, pokud vůbec nějakých úspěchů, míní server The Times of Israel. Deník The Washington Post označil cestu za kontroverzní a Bidenovo setkání se saúdskoarabským korunním princem za „ostudné“.
18. 7. 2022|

Pouto mezi Američany a Izraelci jde do morku kostí, řekl Biden po příletu do Jeruzaléma

Americký prezident Joe Biden dorazil do Izraele. Svou první cestu na Blízký východ v pozici hlavy státu zahájil návštěvou muzea Jad Vašem a prohlídkou izraelského systému protivzdušné obrany Iron Dome. Politická jednání jej čekají ve čtvrtek. Zemi už ale ujistil o neutuchající podpoře Spojených států.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 22:31|