Izraelská armáda nalezla v Pásmu Gazy šest mrtvých rukojmí

Horizont ČT24: Šest těl izraelských rukojmí (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda při noční operaci ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy nalezla těla šesti mužů, které odvlekli ozbrojenci z obcí na jihu Izraele při teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás loni 7. října. Armáda všech šest mrtvých identifikovala, neupřesnila však příčiny jejich smrti, které podle ní zůstávají předmětem vyšetřování, informoval zpravodajský web The Times of Israel (ToI).

Armáda upřesnila, že její vojáci spolu se členy tajné služby Šin Bet díky přesným zpravodajským informacím v rámci nové ofenzivy v Chán Júnisu pronikli do podzemního tunelu, odkud vyzvedli těla mrtvých rukojmí. Těmi jsou 75letý Alex Dancyg, 35letý Jagev Buchštab, 79letý Chaim Peri, 80letý Joram Mecger, 51letý Nadav Popplewell a 78letý Avraham Munder.

Smrt Dancyga a Buchštaba armáda oznámila koncem července, zatímco Periho, Mecgera a Popplewella prohlásila za mrtvé začátkem června. Všech pět mužů pravděpodobně přišlo o život v Chán Júnisu už začátkem roku, zatím však není jasné, za jakých okolností. Munder byl dosud oficiálně považován za živého, ačkoli armáda měla určité informace vyvolávající obavy o jeho zdraví.

Po nálezu těl bude pokračovat vyšetřování příčin smrti všech šesti mužů, včetně možnosti, že je zabila izraelská palba, dodala armáda.

Munder, Dancyg, Peri a Mecger byli 7. října uneseni Hamásem z kibucu Nir Oz, Buchštav a Popplewell byli odvlečeni z kibucu Nirim. Z celkem 251 rukojmí unesených 7. října na palestinské území nyní podle údajů serveru ToI na území Pásma Gazy zůstává zadržováno ještě 105 lidí, z nichž 34 armáda prohlásila za mrtvé.

„Měli mnoho příležitostí dostat ho spolu se všemi dalšími rukojmími na svobodu. Bylo už tolik možností, napočítali jsme osmnáct případů, kdy izraelská vláda potopila iniciativy na jejich propuštění. Osmnáct případů!“ prohlásil Zahiro Šahar Mor, synovec zavražděného Avrahama Mundera.

Polarizace izraelské veřejnosti

Reakce veřejnosti na nalezení šesti těl rukojmí ukazuje, jak rychle se Izrael vrátil ke svému „instinktu polarizace a politizace“, míní blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Soudržnost, kterou vyvolaly teroristické útoky Hamásu, se podle něj rozplynula už na přelomu roku.

Borek to ilustroval na tom, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v úterý sešel se dvěma organizacemi, které sdružují rodiny rukojmí a zároveň podporují vládní agresivní politiku vůči Hamásu a Pásmu Gazy. Na straně druhé existuje sdružení Fórum rodin unesených a pohřešovaných, které se definuje jako protivládní a spolupracuje s opozicí, dodal zpravodaj.

Studio ČT24: Situace v Izraeli po nalezení šesti těl rukojmí (zdroj: ČT24)

„Dnes od některých členů Fóra unesených zazněla kritika na adresu vlády, že šest mrtvých těl je údajně výsledkem toho, že Izrael neupřednostnil dohodu o propuštění rukojmí,“ přiblížil Borek. Podle něj stejnou kritiku vznesl i šéf jedné z opozičních stran Jair Lapid.

Netanjahu vyjádřil soustrast rodinám nalezených a poděkoval vojákům i armádnímu velení za „rozhodnou operaci“. Za „odvážnou a nebezpečnou“ ji označil ministr obrany Jo'av Galant, který dodal, že také on sdílí smutek pozůstalých.

Stovka propuštěných

Během týdenního příměří na konci loňského listopadu Hamás propustil 105 zadržovaných civilistů většinou výměnou za palestinské vězně, další čtyři rukojmí propustil ještě předtím. Izraelským vojákům se podařilo z Pásma Gazy osvobodit sedm živých rukojmí, dalších třicet však nalezli mrtvých, včetně šesti mužů při nynější operaci a tří, kteří se snažili uprchnout svým věznitelům a které izraelští vojáci v prosinci zastřelili omylem.

V reakci na útok Hamásu ze 7. října, kdy palestinští ozbrojenci v izraelském pohraničí vedle unesených také pozabíjeli téměř jedenáct set lidí hlavně mezi civilisty, izraelská armáda zahájila rozsáhlou vojenskou ofenzivu a bombardování Pásma Gazy s cílem zcela zničit Hamás a osvobodit rukojmí.

Podle úterní bilance ministerstva zdravotnictví v Gaze v důsledku bombardování i pozemních bojů od října zemřelo nejméně 40 173 Palestinců, z toho 34 za uplynulý den, a nejméně 92 857 dalších bylo zraněno. Údaje úřadů ovládaných Hamásem nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit a nerozlišují mezi zabitými islamistickými bojovníky a civilisty, kterých je ovšem podle všeho většina. Izrael tvrdí, že v Pásmu Gazy dosud „zlikvidoval“ sedmnáct tisíc teroristů.

Válka za více než deset měsíců také proměnila velkou část hustě zastavěného pobřežního pásu v trosky, vyhnala velkou většinu z 2,3 milionu obyvatel i opakovaně z domovů a na území izolovaném od okolního světa způsobila humanitární krizi.