Blinken: Izrael podpořil americký plán na příměří

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podpořil nejnovější americký plán, který má vést k příměří v Pásmu Gazy a propuštění zbývajících rukojmí. Informoval o tom americký ministr zahraničí Antony Blinken poté, co s předsedou izraelské vlády jednal téměř tři hodiny. Netanjahuova kancelář v dřívějším pondělním prohlášení po schůzce uvedla, že premiér americký návrh podporuje. Ministr zároveň vyzval palestinské teroristické hnutí Hamás, aby návrh rovněž přijalo.

Blinken neuvedl, zda takzvaný americký „překlenovací“ návrh počítá s izraelským požadavkem ponechat si kontrolu nad dvěma strategickými koridory v Pásmu Gazy, což Hamás odmítá. Podle agentury AP se ministr také konkrétně nevyjádřil k dalším klíčovým otázkám, které se v rámci jednání zatím nepodařilo vyřešit.

„Premiér Netanjahu při dnešním (pondělním) velmi konstruktivním jednání potvrdil, že Izrael překlenovací návrh podporuje,“ uvedl Blinken, který je od loňského 7. října, kdy teroristickým útokem Hamásu na Izrael vypukla válka v Pásmu Gazy, už na své deváté návštěvě Izraele a blízkovýchodního regionu. Dodal, že nyní je důležité, aby návrh přijal i Hamás. Ten však v neděli večer překlenovací návrh odmítl.

Netanjahuova kancelář po pondělní schůzce uvedla, že „premiér potvrdil závazek Izraele k nejnovějšímu americkému návrhu, který se týká propuštění našich rukojmí, a bere v úvahu potřeby Izraele v oblasti bezpečnosti, na kterých premiér pevně trvá“. Odkazovala tak na zprostředkovaná jednání o příměří ve válce Izraele proti teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy a propuštění izraelských rukojmí zadržovaných Hamásem, která se konala minulý týden v katarském Dauhá.

Obtížné hledání shody

Navzdory tomu, že USA vyjádřily optimismus a Netanjahuova kancelář označila setkání za pozitivní, zástupci Izraele i Hamásu signalizovali, že jakákoliv dohoda bude obtížná. Hamás v neděli obvinil Netanjahua z „maření úsilí zprostředkovatelů“ a vyslanci Hamásu podle zástupců Turecka tvrdí, že američtí představitelé vykreslují jednání „příliš optimisticky“.

Blinken podle agentury Reuters uznal určité obtíže. „Kromě toho, aby Hamás souhlasil s překlenovacím návrhem, je výzvou také zajistit, aby existovala jasná shoda na tom, jak dané strany naplní své závazky. Jak budou dohodu ve skutečnosti implementovat,“ poznamenal. „Jsou to složité problémy, ale také proto máme odborné vyjednavače, kteří na tom pracují... Premiér Netanjahu se zavázal poslat svůj tým odborníků buď zpět do Dauhá, nebo do Egypta, aby se pokusil dokončit tento proces,“ dodal Blinken.

Možnost, že by Blinken tlačil na Netanjahua ohledně přijetí dohody, odmítl vysoký představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí. „Blinken se spíše chová, jako by byl ministrem Netanjahuovy vlády,“ řekl Zuhrí agentuře Reuters.

V úterý je Blinken očekáván v Káhiře. Spojené státy, Egypt a Katar se již mnoho měsíců snaží zprostředkovat dohodu o ukončení války v Pásmu Gazy, zatím ale bezúspěšně. Zprostředkovatelé se kvůli prosazení dohody o příměří sejdou v Káhiře opět tento týden.