TÉMA

Hejtman

Usiluji o co nejlepší vztahy se Slovenskem, řekl při návštěvě Zlínského kraje Pavel

Prezident Petr Pavel usiluje o co nejlepší kvalitu vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou, zejména v mezilidské rovině. Řekl to na úterní tiskové konferenci v rámci své návštěvy Zlínského kraje, který se Slovenskem sousedí. S krajskými zastupiteli a starosty jednal také o zdravotnictví nebo rozpočtovém určení daní.
16. 4. 2024|

Jednání s majitelem Liberty přineslo jen další otázky, řekl Síkela

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) jednali s majitelem Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou o aktuální situaci v ostravském hutním podniku. Síkela dal najevo zklamaní. Otázek je teď podle něj ještě víc. Vláda podle ministrů nebude poskytovat huti žádné prostředky daňových poplatníků, dokud se do ní nevrátí peníze vyvedené do zahraničí. Většina provozů v huti Liberty od prosince stojí, a značná část zaměstnanců je tak doma. Problém nastal poté, co dodavatel energií Tameh Czeh zastavil huti dodávky elektřiny kvůli tomu, že za ně podnik neplatil.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 19:18|

Kumulovat funkce nebudu, říká hejtman, primátor a poslanec Bělica. Slibuje odchod z některých postů

Nový hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica, který je zároveň poslancem a primátorem Havířova, prohlásil, že se vzdá některých aktivit v Poslanecké sněmovně a vedení Havířova opustí hned, jak to bude možné, aby nekumuloval funkce. Řekl to v pořadu Interview ČT24. Jako hejtman se chce zaměřit na řešení situace kolem huti Liberty Ostrava nebo dalšího financování kraje.
4. 4. 2024|

Moravskoslezským hejtmanem se stal Bělica. Nahradil nepravomocně odsouzeného Krkošku

Zastupitelé Moravskoslezského kraje zvolili primátora Havířova Josefa Bělicu (ANO) novým hejtmanem. Ve funkci nahradil nepravomocně odsouzeného Jana Krkošku (zvolen za ANO), který kraj vedl od loňského června. Bělicu ve veřejné volbě podpořilo 36 zastupitelů, proti jich bylo 16 a hlasování se zdrželi čtyři. Kraj má v tomto volebním období třetího hejtmana, krajské volby se konají na podzim. Bělica bude ve středu od 18:28 hostem Interview ČT24.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 20:22|

Hejtmanem Moravskoslezského kraje bude havířovský primátor Josef Bělica

Lídři koalice Moravskoslezského kraje (ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM) na pátečním jednání podpořili nominaci Josefa Bělici (ANO) na post hejtmana. Havířovský primátor a poslanec by se měl ujmout funkce poté, co ve čtvrtek rezignoval Jan Krkoška (ANO) kvůli odsouzení v případu uplácení lékařů.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 19:13|

Krkoška rezignoval na funkci hejtmana. U soudu dostal peněžitý trest za uplácení lékařů

Jan Krkoška (ANO) rezignoval na funkci moravskoslezského hejtmana a vzdal se i mandátu krajského zastupitele. Učinil to krátce poté, co jej soud uznal vinným z uplácením lékařů v době, kdy pracoval ve farmaceutické firmě. Krkoška, který se na začátku jednání k uplácení lékařů doznal, dostal dvousettisícový peněžitý trest. Jeho konec pak začali požadovat spolustraníci i strany, které v Moravskoslezském kraji vládnou spolu s ANO v koalici. Krkošku by v čele kraje mohl nahradit havířovský primátor Josef Bělica (ANO), který řekl, že má nominaci svého zastupitelského klubu.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 22:49|

Jihočeský kraj nabízí lékařům dotaci milion a půl. Z jiných regionů jich už „přetáhl“ šestnáct

Do jižních Čech se za poslední dva roky podařilo nalákat šestnáct nových lékařů. Hejtmanství jim nabízí peníze za to, že se přestěhují z jiného regionu. Konkrétně dostanou až milion a půl. Částku sice kraj neuvolní najednou, přesto je pro lékaře lákavá. Hejtmanství se takto podařilo získat i osm nových stomatologů.
28. 2. 2024|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Rada Kraje Vysočina odvolala ředitele jihlavské nemocnice Veleva podezřelého z korupce

Rada Kraje Vysočina odvolala šéfa Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva. Policie ho spolu s dalšími devíti lidmi stíhá kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. Ve středu ho soud poslal do vazby. Novým ředitelem bude náměstek Alexander Filip. Rada zároveň rozhodla, že v nemocnicích, které zřizuje, nařídí mimořádné kontroly. Jeden z obviněných manažerů v kauze se podle serveru Seznam zprávy policii doznal.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 18:27|

Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva

Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|

Hladík se postavil za Jurečku v čele lidovců, Grolichovi se nelíbila komunikace předsedy

Ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík se v tajném hlasování celostátního výboru minulý týden v úterý postavil za setrvání Mariana Jurečky na pozici předsedy lidovců i ministra práce a sociálních věcí. Hladík to řekl na tiskové konferenci lidovců v Brně. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich u kauzy předsedy své strany vnímá velkou chybu v komunikaci.
15. 1. 2024|

Silnice na Šerlich se podle kraje při opravě nezúžila. Autobusy se tam však nyní nevyhnou pluhům

Na nově opravené silnici mezi Deštným v Orlických horách a Šerlichem by mohl v zimním období nastat problém v autobusové dopravě. Na některých místech frekventované komunikace se totiž nevyhnou sypače a pluhy silničářů s autobusy. Investor, kterým je Královéhradecký kraj, se teď snaží cestu dodatečně upravit.
20. 11. 2023|

Na olomouckém krajském úřadě a v Přerově zasahovali policisté z NCOZ

Na olomouckém krajském úřadě, ale také na přerovské radnici zasahovali od rána policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se pozornost policistů soustředila na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. Kraj policistům poskytoval součinnost, řekl Suchánek. Policisté v Přerově prohledávali kancelář radního Michala Záchy (ODS), který je zároveň hejtmanovým náměstkem pro dopravu. Podle Deníku N je zadrženo více než deset lidí, zdroj informace ale web neuvádí.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 17:05|

Vládě dál věří pouze čtvrtina lidí, prezidentovi 58 procent, ukazuje průzkum CVVM

Důvěra ve vládu zůstává nadále nízká. Kabinetu Petra Fialy (ODS) věří čtvrtina lidí. V prezidenta Petra Pavla má důvěru 58 procent občanů. Oba výsledky jsou stejné jako v předchozím letním průzkumu, uvedlo v pátek Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z ústavních institucí se tradičně nejvyšší důvěře těší starostové a obecní zastupitelstva. Naopak nejhůře dopadla sněmovna, které věří 23 procent Čechů.
13. 10. 2023|

Těžbu lithia kraj podporuje, místní ale chtějí podrobné informace, vyslechli si ministři na zasedání v Kadani

Těžba lithia má podle ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) podporu kraje, ale je potřeba, aby vláda o záměru dopodrobna informovala. Těžba byla jedním z hlavních témat výjezdního zasedání vlády v Kadani i dalšího programu jejích členů. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl již před jednáním kabinetu, že vláda dělá vše pro to, aby se těžba lithia mohla spustit. Dobývání suroviny, které se používá k výrobě autobaterií, vnímá jako strategické a zásadní pro restart Česka. Plán ale vyvolává obavy místních ze zhoršení kvality života, dopadů na krajinu či vlivu na podzemní vody.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 19:28|

Tornádem zasažený domov pro seniory v Hodoníně chátrá přes dva roky. Oprava začne na jaře

Rekonstrukce hodonínského S-centra, které předloni poničilo tornádo, začne příští rok na jaře. Klienti by se tam pak měli vrátit v roce 2026. Jak má domov pro seniory vypadat, představilo starostům okolních obcí vedení Jihomoravského kraje. Původně se plánovalo, že se budova zdemoluje, kvůli tomuto záměru a nejasnostem v hospodaření pak padlo i trestní oznámení, které však policie odložila. Pochybení v evidenci majetku ale potvrdil i výsledek krajského auditu.
30. 8. 2023|

Kraj koupil zpět bývalý dům řeholnic v Prostějově za desítky milionů. Úpravy si vyžádají další peníze

Olomoucký kraj koupil za osmdesát šest milionů korun bývalý dům řeholnic v Prostějově. Nastěhovat by tam chtěl seniory a pečující sestry. Objektu se přitom před sedmi lety zbavil a za šest milionů ho prodal soukromému investorovi. Ten budovu opravil pouze částečně. Region tak plánuje investovat dalších čtyřicet milionů do modernizace.
8. 8. 2023|

Ostrava stále čeká na Černou kostku i novou koncertní halu, stát ale přispěje jen na jednu stavbu

V jaké fázi jsou přípravy krajské vědecké knihovny a koncertní haly v Ostravě, o tom se hovořilo v letním zpravodajském seriálu Sečteno. Novou koncertní halu podpoří i stát, a to částkou asi 600 milionů korun, ovšem novou budovu knihovny v tuto chvíli zřejmě nikoliv. Pro vedení kraje i krajského města jsou však obě stavby velmi důležité.
21. 7. 2023|

Ivo Vondrák rezignoval. Novým moravskoslezským hejtmanem je Jan Krkoška

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) rezignoval. Na čtvrtečním zastupitelstvu mu hrozilo odvolání z funkce. Vondrák spolu s tehdejším ostravským primátorem Tomášem Macurou (tehdy ANO) podpořil v prezidentské volbě Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. Později Vondrák vystoupil z ANO. Novým hejtmanem zastupitelé zvolili Jana Krkošku (ANO).
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 11:28|

Odměňování v samosprávách se musí změnit, neobstálo před soudem

Politici musí změnit právní úpravu odměňování představitelů samospráv, od obecních zastupitelů až po starosty či hejtmany. Ústavní soud (ÚS) v pondělí částečně vyhověl návrhu skupiny senátorů a škrtl několik pasáží ze zákonů o obcích, krajích a hlavním městě Praze. Zrušil také nařízení vlády o výši odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků, a to s časovým odkladem do konce letošního roku. Vnitro už prý má připravenou novelu, jež stanovování odměn členů samospráv mění.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 16:59|

Odsvěcený Červený kostel v centru Olomouce už není skladem knih, proměnil se v kulturní centrum

V Olomouci se poprvé v novodobé historii otevřel veřejnosti Červený kostel na třídě Svobody v centru města. Bývalý depozitář knih Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL) se po dva a půl roku trvající rekonstrukci proměnil v moderní kulturní centrum se sálem pro dvě stě lidí. Bude hostit nejen výstavy, přednášky, ale i projekty Moravské filharmonie či místních divadel. Náklady na opravu byly 172 milionů korun, z dotací se Olomouckému kraji vrátilo 133 milionů korun, řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Otevření kostela bude doprovázet pětidenní festival.
17. 5. 2023|

Oprava lázní za miliardy bez soutěže rozzlobila plzeňské architekty. Vyzvali kraj ke změně

Na čtyřicet architektů z Plzeňska vyzvalo otevřeným dopisem Plzeňský kraj k tomu, aby na přestavbu bývalých městských lázní v Plzni uspořádal architektonickou soutěž. Nesouhlasí s tím, že studii opravy kulturní památky a jeden z největších projektů svěří kraj napřímo vybranému ateliéru. Oprava lázní má přijít zhruba na dvě miliardy korun. Vedení kraje oponuje, že zákon neporušilo a jím zvolený postup umožní rychlejší opravu.
20. 4. 2023|

Moravskoslezský kraj může sloužit jako inspirace pro Ústecký a Karlovarský, řekl Pavel v Karviné

Je tady mnoho věcí, které mohou sloužit jako pozitivní a inspirativní příklad, řekl v Karviné prezident Petr Pavel. Už dříve navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, Moravskoslezský je podle něj z hlediska transformace ze všech tří nejdál. Řešení problémů v těchto takzvaně strukturálně postižených regionech bude vyžadovat mnohem individuálnější přístup, dodal. Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje zahájil Pavel na Dole Darkov, sfáral do zhruba 900 metrů pod povrch. Na programu měl i schůzku s primátorem Karviné nebo občansky aktivními lidmi z Karvinska. O problémech v krajích bude chtít hovořit se členy vlády.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:26|

Soud nepravomocně zprostil exporadkyni hejtmana Marschallovou. Odměnu získala za odvedenou práci

Ústecký okresní soud v úterý zprostil obžaloby z podvodu bývalou poradkyni hejtmana Vladislavu Marschallovou. Podle soudu odvedla práci pro Krajskou zdravotní (KZ), s níž podepsala dvě smlouvy. Obžaloba jí kladla za vinu, že si nechala od KZ neoprávněně vyplácet odměny. Její činnost u Krajské zdravotní, která zřizuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, prokázali mimo jiné svědci v hlavním líčení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 12:58|