TÉMA

Boris Johnson

Vládní plán deportací do Rwandy pohořel. Britský soud ho zamítl
Britský nejvyšší soud ve středu rozhodl, že vládní plán deportací žadatelů o azyl do Rwandy není v souladu se zákonem. Soudci v jednomyslně schváleném verdiktu došli k závěru, že africkou zemi nelze považovat za bezpečnou a že migrantům tam hrozí špatné zacházení. Rozsudek je porážkou pro konzervativní kabinet premiéra Rishiho Sunaka, jenž deportace prosazoval ve snaze snížit počet migrantů, kteří do Británie nelegálně připlouvají přes Lamanšský průliv. Sunak se ale plánu nevzdává a chce lety do Afriky zahájit na jaře 2024.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:16|
Labouristé „překreslují politickou mapu“. V doplňovacích volbách uspěli v baštách konzervativců
Britští konzervativci přišli o obě poslanecká křesla ve čtvrtečních doplňovacích volbách. Konaly se v anglických obvodech Tamworth a Mid-Bedforshire, tedy v tradičně konzervativních baštách vládní strany. Tentokrát však přesvědčivě zvítězili opoziční labouristé, informuje agentura Reuters. Lídr labouristů Keir Starmer v reakci na volební vítězství prohlásil, že jeho strana „překresluje politickou mapu“. Podle analytiků výsledek vyvolá silnou nervozitu mezi konzervativci před parlamentními volbami v nadcházejícím roce.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 10:12|Matěj Lucovič
Británie se znovu přidává k evropským projektům. Mluví se o tom, že by mohla znovu povolit vyvěšování vlajky EU
Británie se vrátí k některým společným projektům s Evropskou unií, oznámil premiér Rishi Sunak. Na pozadí sbližování se ovšem mezi Londýnem a Bruselem rozhořel spor mnohem symboličtější – o vlajku Evropské unie. Její vyvěšování je totiž v zemi po brexitu zakázané.
17. 9. 2023|
Britští konzervativci v doplňovacích volbách ztratili dvě křesla, většina ve sněmovně jim zůstala
Výsledek doplňovacích voleb je odrazem otřesené reputace konzervativců, s níž půjdou do nadcházejících parlamentních voleb, píší britská média. Těsně si udrželi křeslo v londýnském obvodu Uxbridge and South Ruislip, v jihoanglickém Somerton and Frome ho postoupili Liberálním demokratům a v Selby and Ainsty na severu Anglie Labouristické straně.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 10:48|
Britská policie bude znovu vyšetřovat večírek konzervativců v době lockdownu
Londýnská policie znovu otevře vyšetřování v kauze večírku v centrále vládní Konzervativní strany v době pandemických restrikcí na konci roku 2020. Oznámila to společně s dalšími kroky kolem případů možného porušování covidových opatření v politických kruzích. Expremiér Boris Johnson, který loni dostal pokutu a nakonec byl vytlačen z čela vlády, se dalšímu vyšetřování vyhne, informují britská média.
4. 7. 2023|
Johnson v parlamentu lhal o covidových večírcích ve svém sídle, usnesla se komise
Bývalý britský premiér Boris Johnson vědomě uvedl poslance v omyl svými výroky o večírcích v Downing Street v době pandemických restrikcí. Pokud by byl Johnson ještě poslancem, byl by na 90 dní vyloučen ze zasedání parlamentu, uvedla parlamentní komise. Komise ve čtvrtek zveřejnila zprávu o závěrech svého vyšetřování, která má více než 100 stran a obsahuje také fotografie inkriminovaných setkání v sídle premiéra. Johnson už před publikací závěrů složil poslanecký mandát. Jeho tým podle médií vydal prohlášení, v němž zprávu i postup komise odsuzuje.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 13:04|
Boris Johnson se vzdal mandátu poslance. Dohnala ho večírková aféra za covidu
Britský expremiér Boris Johnson v pátek oznámil, že se s okamžitou platností vzdává poslaneckého mandátu. Reagoval tak na obdržení zprávy parlamentního výboru, který zkoumal jeho kroky během pandemie covidu-19, zejména aféru spojenou s konáním večírků v době nejpřísnějších covidových uzávěr. Při vyšetřování šlo mimo jiné i o to, zda Johnson úmyslně lhal poslancům, před nimiž porušení vládních protipandemických pravidel popřel.
9. 6. 2023|
„Padouch i hrdina.“ Erdogan udělal z Turecka vlivného hráče, kterého si ostatní předcházejí
Turecký vůdce Recep Tayyip Erdogan, který je podle analytiků favoritem druhého kola prezidentských voleb, dokázal za dvacet let v nejvyšších funkcích udělat ze své země strategického regionálního hráče s výrazným vlivem na světovou politiku. Ankara se pod jeho vedením snaží dohodnout se všemi mocnostmi a zároveň z toho něco získat pro sebe. Západní diplomaté popisují jednání s ním jako velmi náročná.
16. 5. 2023|
První velký test pro Sunaka. V části Británie se konají místní volby
V částech Anglie a Severního Irska ve čtvrtek lidé hlasují v místních volbách. Ty jsou pokládány za první velkou volební zkoušku podpory konzervativců britského premiéra Rishiho Sunaka od jeho nástupu do funkce loni v říjnu.
4. 5. 2023|
Šéf Rady BBC rezignoval. Důvodem je střet zájmů v souvislosti s expremiérem Johnsonem
Předseda Rady BBC Richard Sharp v pátek rezignoval. Zpráva nezávislého vyšetřování totiž zjistila, že Sharp porušil vládní pravidla pro jmenování do veřejných funkcí, protože při pohovorech na tuto pozici neoznámil možný střet zájmů, tedy svou roli při sjednávání půjčky pro expremiéra Borise Johnsona.
28. 4. 2023|
Britští konzervativci vyloučili poslance podezřelého z korupce
Britská vládní Konzervativní strana vyloučila ze svých parlamentních řad poslance Scotta Bentona kvůli podezření z korupce. Benton fingovaným investorům do hazardních her, ve skutečnosti ovšem investigativním novinářům listu The Times, nabídl protislužby za úplatu. Reportéři deníku pořídili z inkriminované schůzky video natočené skrytou kamerou a sekvence z něj zveřejnili ve středu večer.
6. 4. 2023|
Výbor zveřejnil důkazy proti Johnsonovi v otázce výpovědí o aféře Partygate
Imunitní výbor britského parlamentu zveřejnil dokument s důkazy, které má proti bývalému konzervativnímu premiérovi Borisovi Johnsonovi v aféře kolem večírků v době covidových uzávěr a jeho následných výpovědí v parlamentu. Jde o více než sto stran výpovědí svědků, fotografií i dokumentů. Poslanci zjišťují, zda Johnson vědomě klamal parlament. Johnson před výborem začal vypovídat ve středu odpoledne. Zopakoval, že nelhal vědomě. Hrozí mu, že přijde o poslanecký mandát.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 20:31|
Britská Dolní sněmovna schválila klíčovou část pobrexitové dohody pro Severní Irsko
Britská Dolní sněmovna ve středu podle očekávání schválila klíčovou část dohody o novém pobrexitovém uspořádání pro Severní Irsko, na němž se Londýn dohodl s Evropskou unií na konci února. Poslanci hlasovali poměrem 515 ku 29 hlasům pro takzvanou Stormontskou brzdu (Stormont brake). Informovala o tom agentura Reuters. Cílem mechanismu je Severnímu Irsku umožnit získat větší kontrolu a zastavit uplatňování unijních právních předpisů, pokud o to v regionálním parlamentu požádá třetina zákonodárců.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 16:31|
Nejčastěji Slovensko, Polsko a Čína. Grafika ukazuje, které státy Zeman během prezidenství navštívil
Miloš Zeman se během deseti let a dvou funkčních období v čele státu vydal na zhruba devadesát zahraničních cest, při kterých navštívil 34 zemí. Nejčastěji zamířil na Slovensko, do Polska a Číny. Při svých návštěvách často hovořil o zahraničních investicích. V posledních letech ale v souvislosti s pandemií covidu-19 a zdravotním stavem jeho zahraničních cest ubylo.
8. 3. 2023|
Brit dostal 13 let za špionáž pro Rusko. Bývalý člen ostrahy vynášel informace z ambasády v Berlíně
Na 13 let a dva měsíce poslal britský soudce za mříže muže, který se přiznal ke špionáži ve prospěch Ruska vykonávané při práci na britské ambasádě v Berlíně. Brit David Ballantyne Smith pracoval na velvyslanectví jako člen ostrahy a na podzim u soudu uvedl, že předal ruskému vojenskému atašé v německé metropoli osobní údaje zaměstnanců ambasády a další tajné informace.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 15:15|
Víme, že Rusko prohraje, řekl Zelenskyj v Londýně. Pak jednal s Macronem a Scholzem
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu promluvil před britským parlamentem, setkal se s premiérem Rishim Sunakem a následně s králem Karlem III. Londýn už avizoval rozšíření výcviku ukrajinských vojáků i urychlení dodávek vojenské techniky Kyjevu. Pro Zelenského je to teprve druhá zahraniční cesta od začátku téměř rok trvající velké ruské invaze, v prosinci navštívil Spojené státy. Ještě ve středu dorazil také do Paříže, kde jednal s lídry Francie a Německa. Ve čtvrtek se Zelenskyj sejde s představiteli Evropské unie. Podle agentury AFP řekl, že s nimi chce jednat o další vojenské podpoře Ukrajiny včetně dodávek střel dlouhého doletu a bojových letounů.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 23:20|
Britský premiér odvolal z vlády kvůli daním předsedu Konzervativní strany Zahawiho
Britský premiér Rishi Sunak v neděli odvolal z vlády předsedu Konzervativní strany Nadhima Zahawiho kvůli jeho pochybení při platbě daní. Podle nezávislého vyšetřování Zahawi vážně porušil ministerský kodex, informovala agentura Reuters. Zahawiho odvolání žádala i opozice.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 11:42|
Britský ministr obchodu kdysi studoval češtinu. Teď to pomáhá bilaterálním vztahům, říká
Britský ministr obchodu Greg Hands jednal v Praze s resortním kolegou Jozefem Síkelou (STAN) o hlubší ekonomické spolupráci. Ve čtvrtek se setká s premiérem Petrem Fialou (ODS). Odpůrce brexitu ve vládě Rishiho Sunaka má k Česku překvapivě vřelý vztah. Jako student se rozhodl, že se bude učit právě češtinu.
26. 1. 2023|
Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie
Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|
„Nástroje do rukou lidu.“ Britští labouristé chtějí zrušit nevolené lordy
Britská opoziční Labouristická strana v pondělí představila plán A New Britain (Nová Británie). Navrhuje v něm mimo jiné zrušení Sněmovny lordů, nevolené horní komory britského parlamentu. Nahradila by ji menší a méně nákladná komora, která by důsledněji odrážela rozložení sil v království. Strana by chtěla posílit také skotskou autonomii nebo přesunout řadu pracovních míst do regionů. Labouristé jsou dvanáct let v opozici. Aktuálně však mají v průzkumech výrazný náskok před vládnoucí Konzervativní stranou.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 20:12|rp
Země V4 se shodly na další podpoře Ukrajiny, řekl Fiala po jednání premiérů v Košicích
Premiéři zemí Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) se na svém čtvrtečním jednání v Košicích shodli na další podpoře Ukrajiny, vojenské i humanitární. Informoval o tom český předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Shodli jsme se také, že Rusko nesmí představovat hrozbu pro Evropu a je potřeba podporovat nezávislost Ukrajiny a její územní integritu v plném rozsahu.“ Vzájemnou debatu pak hodnotil jako otevřenou, a to i o věcech, kde nemají státníci stejný názor.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 19:43|
Británie hledá cestu, jak vyřešit pat v Severním Irsku. Do dalších voleb se nikomu nechce
Británie zvažuje, že změní právní předpisy tak, aby mohla odložit vyhlášení termínu předčasných voleb do regionálního parlamentu v Severním Irsku. Nedávno totiž vypršela lhůta, kterou měly tamní strany od květnového hlasování na sestavení vlády. V posledních volbách zvítězila nacionalistická strana Sinn Féin. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) s ní ale odmítla utvořit vládu kvůli brexitovým pravidlům.
3. 11. 2022|
Sunak poprvé čelil interpelacím. Hájil ministryni, která před týdnem rezignovala kvůli porušení etiky
Nový britský premiér Rishi Sunak v Dolní sněmovně poprvé odpovídal poslancům jako ministerský předseda. Značnou část interpelací strávil obhajováním svého rozhodnutí jmenovat Suellu Bravermanovou ministryní vnitra poté, co před týdnem rezignovala. V novém kabinetu se mísí Sunakovi spojenci se zkušenými ministry z vlád Liz Trussové a Borise Johnsona. Vláda odložila oznámení napjatě očekávaného programu ozdravení veřejných financí země na polovinu listopadu, tedy o dva a půl týdne později, než bylo původně plánováno.
26. 10. 2022|
Novým britským premiérem bude Rishi Sunak
Britská Konzervativní strana v pondělí potvrdila Rishiho Sunaka jako svého nového lídra, zároveň se stane novým premiérem Spojeného království. Král Karel III. jej do funkce jmenuje v úterý dopoledne poté, co přijme rezignaci odcházející šéfky vlády Liz Trussové, uvedla stanice BBC. Sunak by podle ní měl také vystoupit s projevem před sídlem premiéra v Downing Street.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 18:25|vkl