Británie se znovu přidává k evropským projektům. Mluví se o tom, že by mohla znovu povolit vyvěšování vlajky EU

Události: EU a Británie (zdroj: ČT24)

Británie se vrátí k některým společným projektům s Evropskou unií, oznámil premiér Rishi Sunak. Na pozadí sbližování se ovšem mezi Londýnem a Bruselem rozhořel spor mnohem symboličtější – o vlajku Evropské unie. Její vyvěšování je totiž v zemi po brexitu zakázané.

Každý, kdo by chtěl mít vlajku EU na svém domě, potřebuje v Británii zvláštní povolení. Podle platného zákona je totiž každá vlajka reklamou a na její vyvěšení je potřeba povolení. Výjimku mají třeba britské vlajky, vlajky jednotlivých států nebo duhová vlajka. Tedy vlajky, které jsou uvedené na speciálním seznamu.

A právě z tohoto seznamu vlajku Evropské unie vláda Borise Johnsona v roce 2021 po brexitu vyškrtla. Na budovách tak vlát nesmí a Britové jí mohou pouze mávat v ruce.

Přesně to se stalo nedávno během slavného každoročního festivalu vážné hudby Proms. Stoupenci EU totiž divákům před představením rozdávali unijní vlaječky, takže během koncertu to spíše než jako v Londýně vypadalo jako v Bruselu.

Současná vláda Rishiho Sunaka se pomalu a nenápadně vrací ke spolupráci s Unií. Oznámil třeba, že Británie se zapojí do vědeckých programů Horizont Evropa a Copernicus. Ukazuje to, co vláda Rishiho Sunaka naznačuje už delší dobu: opětovné navazování vztahů se starými partnery. A tak možná brzy symbolicky dojde i na vlajku.