Johnson v parlamentu lhal o covidových večírcích ve svém sídle, usnesla se komise

Bývalý britský premiér Boris Johnson vědomě uvedl poslance v omyl svými výroky o večírcích v Downing Street v době pandemických restrikcí. Pokud by byl Johnson ještě poslancem, byl by na 90 dní vyloučen ze zasedání parlamentu, uvedla parlamentní komise. Komise ve čtvrtek zveřejnila zprávu o závěrech svého vyšetřování, která má více než 100 stran a obsahuje také fotografie inkriminovaných setkání v sídle premiéra. Johnson už před publikací závěrů složil poslanecký mandát. Jeho tým podle médií vydal prohlášení, v němž zprávu i postup komise odsuzuje.

„Toto vyšetřování se dotýká samé podstaty naší demokracie. Uvedení parlamentu v omyl není technickým problémem, ale záležitostí zásadního významu,“ píše komise v úvodu zprávy. Pak vyjmenovává setkání, kterých se vyšetřování týkalo.

Johnson podle komise věděl o platných proticovidových opatřeních i o jejich porušování v Downing Street. Parlament uvedl v omyl, když tvrdil, že v jeho sídle se tato pravidla dodržovala, když parlamentu nepřiznal, že o porušování věděl, a když tvrdil, že se spoléhal na tvrzení svých podřízených o dodržování pravidel, vyjmenovává komise. Kritizuje také, že místo toho, aby nepravdivé výroky později korigoval, tak komisi i parlament nadále uváděl v omyl.

Komise také navrhuje, že by měl Johnson přijít o vstupní kartu, která ho jako bývalého poslance opravňuje ke vstupu do parlamentních prostor.

Johnson, který měl zprávu k dispozici s předstihem, už minulý týden v pátek uvedl, že parlamentu nelhal. Komise podle něj nepředložila žádné důkazy o opaku. Johnsonův tým do redakcí britských novin rozeslal prohlášení, v němž shrnuje výhrady ke zprávě, uvedl The Guardian.

„Je to vykonstruovaný proces,“ uvedli expremiérovi spolupracovníci a dodali, že komise se chová jako soudce, kterým však není. „V zoufalé snaze usvědčit Borise Johnsona výbor protiřečil zjištěním policie,“ píší dále Johnsonovi zastánci. Komise podle nich Johnsonovy výroky překrucuje a bez důkazů připisuje expremiérovi jisté myšlenky. Pokud pochybil Johnson, měla by komise potrestat i ostatní účastníky večírků, píše se rovněž v prohlášení, z něhož cituje The Guardian.

Zahraniční zpravodaj Dolanský přibližuje obvinění britského expremiéra Johnsona (zdroj: ČT24)

Kauza se řeší už několik měsíců

Imunitní výbor britského parlamentu už v březnu v předběžné zprávě konstatoval, že existují důkazy, které vyznívají proti Johnsonovi. Předmětem vyšetřování bylo tvrzení tehdejšího premiéra z prosince 2021, že jeho kancelář neporušila pořádáním večírků žádná koronavirová opatření. Zpráva zkoumala, zda Johnson o porušování pravidel ve svém úřadu věděl, a zda tedy poslancům později úmyslně lhal.

Kvůli aféře nazývané Partygate Johnson už dříve dostal pokutu, stejně jako dalších více než 80 lidí. Celkem 16 večírky a dalšími setkáními, které se konaly koncem roku 2020 a v první polovině roku 2021 v londýnské úřadovně premiéra v Downing Street, se už zabývalo nezávislé vyšetřování úřednice Sue Grayové a později i policie.