První velký test pro Sunaka. V části Británie se konají místní volby

V částech Anglie a Severního Irska ve čtvrtek lidé hlasují v místních volbách. Ty jsou pokládány za první velkou volební zkoušku podpory konzervativců britského premiéra Rishiho Sunaka od jeho nástupu do funkce loni v říjnu.

Volební čtvrtek se týká hlavně Anglie, kde jde o obsazení více než osmi tisíc křesel ve 230 místních radách. Tyto lokální vlády jsou odpovědné především za každodenní chod veřejných služeb, jako je svoz odpadu, školství nebo doprava. Starosty si lidé volí v Bedfordu, Leicesteru, Mansfieldu a Middlesbrough. Žádné volby se ve čtvrtek nekonají ve Skotsku a Walesu. Ty příští tam mají být až v roce 2027.

Nynější hlasování jsou důležitým testem pro Sunaka po roce, v němž konzervativci prošli mnoha skandály a čelili stávkám a hospodářskému chaosu. Tyto volby jsou tak podle agentury Reuters považovány za poslední velkou příležitost, jak změřit podporu veřejnosti před parlamentními volbami v příštím roce a vyhodnotit, zda opoziční Labouristická strana dokáže přetavit ve vítězství dvouciferné náskoky z průzkumů.

Sunak, který loni funkci premiéra převzal po skandály provázené vládě Borise Johnsona a chaosu v hospodářské politice za Liz Trussové, je oceňován za stabilizaci britské ekonomiky. Jeho strana musí ale i tak očekávat těžké ztráty, až budou v pátek oznamovány výsledky čtvrtečních voleb. Premiér ve středu večer připustil, že výsledky budou pro konzervativce „tvrdé“.

Na dvou frontách

Konzervativní strana bojuje na dvou frontách. Především s hlavní opoziční stranou, tedy labouristy, kteří v národních průzkumech vedou až o patnáct procentních bodů, a chtějí získat křesla v severních a centrálních oblastech Anglie. Druhým velkým soupeřem jsou Liberální demokraté, kteří si chtějí připsat zisky hlavně na jihu Anglie.

Většina z mandátů, které jsou ve čtvrtek v Anglii ve hře, byla volbám vystavena naposledy v roce 2019. A už tehdy konzervativci zaznamenali chabý výsledek, když přišli o více než tisíc křesel, zatímco zisky si připsaly menší strany jako Liberální demokraté a Zelení. Tehdejší premiérka Theresa Mayová brzy po volbách ohlásila svou rezignaci.

Výsledky voleb bude možné zhodnotit až v pátek odpoledne, protože na mnoha místech sčítání hlasů večer přeruší do pátečního rána.