Vládní plán deportací do Rwandy pohořel. Britský soud ho zamítl

Lukáš Dolanský hovořil o britských deportacích do Rwandy (zdroj: ČT24)

Britský nejvyšší soud ve středu rozhodl, že vládní plán deportací žadatelů o azyl do Rwandy není v souladu se zákonem. Soudci v jednomyslně schváleném verdiktu došli k závěru, že africkou zemi nelze považovat za bezpečnou a že migrantům tam hrozí špatné zacházení. Rozsudek je porážkou pro konzervativní kabinet premiéra Rishiho Sunaka, jenž deportace prosazoval ve snaze snížit počet migrantů, kteří do Británie nelegálně připlouvají přes Lamanšský průliv. Sunak se ale plánu nevzdává a chce lety do Afriky zahájit na jaře 2024.

Předseda nejvyššího soudu Robert Reed řekl, že vláda jednala v dobré víře, existují ale důvodné obavy, které se týkají zacházení s žadateli o azyl v africké zemi. Migrantům podle něj reálně hrozí, že Rwanda nedokáže jejich žádosti o azyl řádně zpracovat a že je vypoví do zemí jejich původu i v případě, že by to pro ně bylo nebezpečné. To by znamenalo porušení mezinárodních principů azylové ochrany.

Mluvčí rwandské vlády v první reakci uvedl, že rozhodnutí ohledně dohody s Británií je plně v pravomoci britské justice, uvedla agentura Reuters. Zároveň vyjádřil nesouhlas se závěrem soudu, že africká země není bezpečná.

Události: Soud odmítl deportaci migrantů z Británie do Rwandy (zdroj: ČT24)

Podle zahraničního zpravodaje ČT Lukáše Dolanského je rozhodnutí soudu pro Sunakovu vládu „nepříjemné“ a „bolestné“. „Premiér stačil prohlásit, že si tento výsledek nepřál a doufal, že soud rozhodne opačně, protože na této politice stavěl. Boj proti nelegální migraci byl jedním z dominantních témat jeho vlády,“ uvedl novinář.

Dolanský připomněl, že Sunakův kabinet zažil před dvěma dny dramatické turbulence, když premiér odvolal z funkce několik ministrů, a to společně se šéfkou resortu vnitra Suellou Bravermanovou. „Pro nového ministra vnitra bude úkolem číslo jedna připravit novou migrační politiku,“ okomentoval věc Dolanský.

Zpravodaj Dolanský k rozhodnutí britského soudu o deportaci do Rwandy (zdroj: ČT24)

Soud se nepostavil proti myšlence deportací migrantů

Dolanský posléze ve vysílání ČT24 doplnil, že soudci neřekli, že samotný plán odvážet migranty někam mimo Británii by byl nelegální, ale vyslovili se konkrétně jen proti Rwandě, která není považována za bezpečnou zemi. Podle soudu navíc hrozilo, že by migranti mohli být následně ze Rwandy odsouváni do zemí, z nichž emigrovali. Tam by jim mohly hrozit perzekuce, což je proti mezinárodnímu právu, dodal zpravodaj.

Zklamaný premiér Sunak už oznámil, že vláda pracuje na novém plánu, a překvapivě uvedl, že se bude snažit opět jednat se Rwandou „o jiném momentu“. Teprve v následujících dnech by tak mělo být jasněji, jak bude plán vypadat a které země či zemí by se týkal, řekl Dolanský.

„Plán Rwanda“ podporovalo na 48 procent Britů, zatímco 35 dotázaných bylo proti němu, ostatní neměli žádný názor. Postoj veřejnosti tak podle novináře ukazuje její zájem řešit migrační problém, kterému Británie čelí. Navíc plán měl také odradit některé budoucí migranty do země. Počítal přitom s deportací mužů a pouze těch, kteří přišli za prací, tedy ekonomických migrantů. Neměl se týkat žen a dětí. 

Středeční rozsudek byl sledován i zástupci dalších zemí, kteří o podobném řešení migrační krize uvažují. Mluví se o Německu či Itálii. 

S plánem posílat část žadatelů o azyl z Británie do Rwandy přišel na jaře 2022 tehdejší premiér Boris Johnson. Londýn pak s africkou zemí uzavřel příslušnou dohodu a zaplatil jí 120 milionů liber (3,3 miliardy korun), její realizace ale uvázla kvůli soudním sporům. V červnu 2022 byla britská vláda nucena na poslední chvíli zrušit první deportační let, když Evropský soud pro lidská práva (ECHR) rozhodl, že tento plán je spojen „s reálným rizikem nevratné újmy“.

Loni v prosinci se na stranu britského kabinetu přiklonil vrchní soud, odvolací instance pak ale letos v červnu verdikt zvrátila, když soudce došel k závěru, že Rwanda není pro žadatele o azyl bezpečné místo. Vláda se pak obrátila na nejvyšší soud.