Britští konzervativci vyloučili poslance podezřelého z korupce

Britská vládní Konzervativní strana vyloučila ze svých parlamentních řad poslance Scotta Bentona kvůli podezření z korupce. Benton fingovaným investorům do hazardních her, ve skutečnosti ovšem investigativním novinářům listu The Times, nabídl protislužby za úplatu. Reportéři deníku pořídili z inkriminované schůzky video natočené skrytou kamerou a sekvence z něj zveřejnili ve středu večer.

„Takové chování je naprosto nepřijatelné,“ řekl stanici Times Radio člen vlády, náměstek na ministerstvu dopravy Richard Holden.

Ve zveřejněném videu Benton na březnové schůzce vyjadřuje ochotu poskytnout domnělému investičnímu fondu citlivé materiály a podle jeho instrukcí pokládat otázky v parlamentu. To vše za honorář několika tisíc liber měsíčně.

Pětatřicetiletý poslanec tím porušil parlamentní pravidla. Poslanec tvrdí, že přišel jen na informativní schůzku a že vše ohlásil parlamentním orgánům ještě před zveřejněním investigace.

Britové si chtějí došlápnout na hazard

Britská vláda v současnosti zvažuje zpřísnění zákonů o hazardu, což by mohlo mít dopady na zisky poskytovatelů těchto služeb. Benton, který je od roku 2019 poslancem za volební obvod Blackpool South, domnělým investorům nabídl, že pro ně obstará příslušnou vládní zprávu.

Nynější britský premiér Rishi Sunak slíbil návrat k poctivé politice po létech skandálů za premiéra Borise Johnsona. Opoziční labouristé poukazují na to, že nejnovější aféra ukazuje Sunakovu neschopnost zjednat si ve straně pořádek.