Šéf Rady BBC rezignoval. Důvodem je střet zájmů v souvislosti s expremiérem Johnsonem

Předseda Rady BBC Richard Sharp v pátek rezignoval. Zpráva nezávislého vyšetřování totiž zjistila, že Sharp porušil vládní pravidla pro jmenování do veřejných funkcí, protože při pohovorech na tuto pozici neoznámil možný střet zájmů, tedy svou roli při sjednávání půjčky pro expremiéra Borise Johnsona.

BBC se jako veřejnoprávní vysílací korporace ocitla pod tlakem, když vyšlo najevo, že Sharp, v minulosti sponzor Konzervativní strany, pomohl v roce 2021 zprostředkovat půjčku pro Johnsona. Učinil to jen několik týdnů předtím, než byl na doporučení vlády jmenován do vedení Rady BBC.

Sharp uvedl, že odchází, aby „dal přednost zájmům BBC“. Dodal, že se dopustil neúmyslného porušení pravidel. „Cítím, že tato záležitost by mohla odvádět pozornost od dobré práce korporace, pokud bych zůstal ve funkci až do konce svého funkčního období,“ uvedl. Ve vedení rady zůstane do konce června, zatímco se bude hledat jeho nástupce.

Zpráva, kterou vypracoval právník Adam Heppinstall z britského úřadu pro dohled nad jmenováním do veřejných funkcí, byla zveřejněna v pátek. Advokát v ní uvádí, že Sharp „neoznámil potenciální domnělý střet zájmů“.

Britský regulační orgán začal v lednu zkoumat způsob, jakým byl někdejší bankéř v roce 2021 jmenován předsedou Rady BBC. Otázky visely nad jeho rolí při zajišťování půjčky pro bývalého premiéra Johnsona. Sharp tehdy popřel, že měl cokoli společného s vyřízením úvěru zhruba za 800 tisíc liber (21,3 milionu korun). Úvěr poskytl kanadský podnikatel Sam Blyth, kterého Johnsonovi představil Sharp.

Úkolem předsedy Rady BBC, který je jmenován na čtyřleté funkční období a jehož plat činí 160 tisíc liber (4,2 milionu korun) ročně, je prosazovat a chránit nezávislost BBC. Sharp stojí v čele BBC od února 2021 po čtyřicetileté kariéře ve financích. Správní rada je zodpovědná za stanovení strategické vize a rozpočtů korporace a také za to, že rozhodnutí BBC jsou přijímána v zájmu veřejnosti.

Kontroverze kolem Linekera

Vyšetřování je poslední nepříjemnou epizodou pro sto let starou BBC, která je financována z koncesionářských poplatků placených všemi domácnostmi s televizí a která má povinnost být ve svém zpravodajství nestranná.

BBC se naposledy v březnu ocitla pod tlakem, když její přední sportovní moderátor, bývalý anglický fotbalista Gary Lineker, kritizoval na sociálních sítích vládní migrační politiku. Lineker byl stažen z vysílání a následně se vrátil na obrazovky, když ostatní sportovní moderátoři, analytici a hráči Premier League ze solidarity s ním bojkotovali program.