TÉMA

Stíhací letoun

Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
6. 2. 2024|

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl Rakušan

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda se také zabývala novelou zákona o advokacii, která má mimo jiné zpřesnit nynější úpravu týkající se mlčenlivosti advokáta, nebo novelou předpisu o veřejných sbírkách. Kabinet zasedal bez premiéra Petra Fialy (ODS), který v úterý odletěl na návštěvu Indie.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:43|

Nejdůležitější bude ochrana informací, říká o zavádění F-35 do výzbroje generál Hromek

Přípravy na zavedení letounů F-35 do výzbroje české armády bude mít na starosti generál ve výslužbě Petr Hromek. České televizi to potvrdila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Hromek bude zodpovídat třeba za harmonogram projektu. Vláda nákup nadzvukových letounů páté generace schválila v září. I s úpravami infrastruktury přijde na 150 miliard korun. Smlouvy se Spojenými státy musí být podepsané do března.
19. 12. 2023|

Hlavní je se umět rychle rozhodnout a pak nést následky, říká pilot a člen záložního týmu ESA Svoboda

Vojenský pilot a člen záložního týmu pro lety do vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda hovořil v Interview ČT24 o svém úspěchu ve výběrovém řízení pro náhradní tým pro lety do vesmíru ESA, kterého se účastnilo více než 22 tisíc lidí. Popsal i testování letounů F-35.
4. 11. 2023|

Izrael pokračuje v bombardování Gazy. Každý člen Hamásu je podle Netanjahua „mrtvý muž“

Na severu Izraele zněly výstražné sirény. Izraelská armáda uvedla, že obdržela zprávy o narušení izraelského vzdušného prostoru z Libanonu. Později poplach odvolala s tím, že se vniknutí letounu nepotvrdilo. Hranice s Libanonem je neklidná poté, co teroristé z Hamásu zabili stovky Izraelců a v odvetě začaly na Gazu létat bomby. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil po boku opozičního lídra Bennyho Gantze, že „zničí a rozdrtí“ palestinské hnutí Hamás a každý jeho člen je „mrtvý muž“.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 20:06|

Armáda nedostane příliš mnoho, ale získá, co dávno měla mít, říká Černochová

Armáda podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nedostává příliš mnoho peněz, ale dostává to, co má. V Interview ČT24 připustila, že se nynější kabinet snaží financování obrany napravit v ekonomicky nepříznivé době, je však přesvědčena, že je to nezbytné. Zastala se také nákupu stíhaček F-35 Lightning II, na které půjde nezanedbatelná část obranného rozpočtu. Ujistila, že rozhodnutí vlády vzešlo ze stanoviska vojáků.
11. 10. 2023|

Vláda schválila nákup amerických letounů F-35, celkem vynaloží 150 miliard

Vláda schválila nákup 24 amerických letounů F-35. První stroje budou hotovy v roce 2029, všechny pak do tuzemska dorazí do roku 2035. Na středeční tiskové konferenci to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nákup vyjde na 106 miliard korun, dalších 44 miliard pak bude stát příprava jejich provozu v tuzemsku. Americké bojové letouny nahradí 14 pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 20:55|

Americká armáda našla trosky stíhačky F-35, kterou ztratila po katapultáži pilota

Americká armáda oznámila, že se jí v pondělí v Jižní Karolíně podařilo najít trosky bojového letounu F-35, který se ztratil po katapultáži pilota. Armáda kvůli problémům s lokalizací stíhačky žádala o pomoc při pátrání i veřejnost.
19. 9. 2023|

Američanům zmizela stíhačka F-35. Armáda žádá o pomoc veřejnost

Americká armáda požádala veřejnost, aby jí pomohla najít bojový letoun F-35, s nímž ztratila kontakt nad Jižní Karolínou poté, co se pilot z neznámých důvodů katapultoval. Pátrání po stroji F-35B Lightning II se soustřeďuje na dvě jezera severně od města North Charleston, napsal britský list Guardian.
18. 9. 2023|

Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:56|

Kim Čong-un si prohlédl výrobnu stíhaček v Rusku. Zbrojní spolupráce s Putinem straší Západ

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pátek navštívil výrobnu stíhaček v ruském městě Komsomolsk na Amuru. Už ve středu prozkoumal v doprovodu ruského vládce Vladimira Putina kosmodrom a podle dostupných informací se připravuje i na prohlídku ruské válečné flotily. Případná zbrojní spolupráce obou zemí znepokojuje západní země. Spojené státy už pohrozily dalšími sankcemi, pokud k takovému obchodu dojde.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 23:27|

Změní se rozložení sil ve vzduchu? Dodávky F-16 především upevní spojenectví Ukrajiny a Západu

Dlouhodobá snaha Ukrajinců o zisk amerických stíhaček F-16 dospěla ke zdárnému konci. Nizozemsko a Dánsko se v neděli zavázaly k jejich dodání, což může ve válečném konfliktu výrazně změnit rozložení sil ve vzduchu, kde mají Rusové jednoznačnou převahu. O tom, zda budou mít stíhačky západní provenience výrazný vliv na celkový průběh války, ovšem analytici pochybují. Dodávky stíhaček ale na desítky let upevní spojenectví Ukrajiny se Západem.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 22:03|

Dánsko a Nizozemsko slíbily Ukrajině desítky stíhaček F-16

Nizozemsko a Dánsko se zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16. Podle agentury Reuters to v neděli ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému řekli vrcholní představitelé v Amsterodamu a Kodani. Počet nizozemských stíhaček předseda vlády Mark Rutte nespecifikoval, připomněl jen, že nizozemské letectvo jich má 42. Zelenskyj později prohlásil, že by Kyjev mohl získat všechny. Dánsko naopak potvrdilo, že věnuje Ukrajině 19 stíhaček F-16 americké výroby.
20. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 21:34|

Ukrajina letos stíhačky F-16 nedostane, tvrdí Kyjev. Ruská převaha ve vzduchu brzdí protiofenzivu

Ukrajina nebude mít letos na podzim ani v zimě k dispozici stíhací letouny F-16 ze západních zemí. Uvedl to mluvčí ukrajinského letectva. Kyjev s partnery jedná už řadu měsíců, zatím ale nezačal ani výcvik pilotů. Ten přitom zabere alespoň půl roku. Podle médií je překážkou k dodání strojů i nutný jazykový kurz, který zabere řadu měsíců ještě před začátkem samotného školení. Šéf NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že Ukrajina nejspíš získá moderní stíhací letouny od zemí Aliance, konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo. Rusko má podle expertů nyní na nebi jasnou převahu.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 13:03|

Vstup Švédska do NATO nebude schválen dříve než v říjnu, uvedl Erdogan

Turecký parlament ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantické aliance nejdříve v říjnu, až se poslanci znovu sejdou. Po summitu NATO ve Vilniusu to ve středu prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jehož citovala agentura Reuters. Důvodem jsou podle něj parlamentní prázdniny. Slíbil, že o ratifikaci budou poslanci jednat co nejdřív. Zároveň vyjádřil přání nakoupit stíhačky F-16 od USA a varoval Švédsko před dalšími útoky na korán. Švédské úřady v rámci svobody slova nezasahují proti jednotlivcům, kteří knihu veřejně pálí.
12. 7. 2023|

Nizozemsko a Dánsko připravují výcvik ukrajinských pilotů na stíhačky F-16

V Bruselu začalo dvoudenní jednání ministrů obrany členských zemí NATO. Kromě další vojenské podpory Ukrajiny se státy zavazují k tréninku ukrajinských pilotů na západních strojích, mimo jiné na amerických stíhačkách F-16. I když tento výcvik postupně začíná, tak zatím není jasné, kdo a kdy je na Ukrajinu dodá.
15. 6. 2023|

Slovenský vzdušný prostor pomohou střežit i Maďaři

Maďarsko se nově připojí k zajištění ochrany slovenského vzdušného prostoru. Ministři obrany zemí Visegrádské skupiny (V4) podepsali deklaraci na pondělní schůzce ve Vysokých Tatrách. Bratislava po loňské invazi Ruska na Ukrajině předčasně ukončila provoz svých stíhaček sovětské konstrukce MiG-29. S Českem a Polskem se dříve dohodla na zajištění ochrany nebe do doby, než Slovensko převezme objednané americké stíhačky F-16.
12. 6. 2023|

Tchaj-wan je v pohotovosti. Čínské letouny narušily středovou linii

Tchaj-wan nasadil stíhačky, lodě a pozemní raketové systémy poté, co desítka čínských letadel překročila takzvanou středovou linii Tchajwanského průlivu. Ministerstvo obrany ostrovního státu, který Peking považuje za svou vzbouřeneckou provincii, uvedlo, že čtyři čínská plavidla v oblasti vykonávala bojové hlídky.
11. 6. 2023|

USA nebudou blokovat dodávky F-16 na Ukrajinu. Stíhačky se již zapojily do mnoha konfliktů

Washington se rozhodl, že nebude blokovat dodávky stíhaček F-16, po nichž Ukrajina dlouho volala. Ukrajina americké stíhačky nemůže využívat bez souhlasu Washingtonu a víkendové oznámení je vnímáno jako zásadní zlom, neboť USA se dosud k poskytnutí F-16 stavěly spíše odmítavě. Americký bojový letoun General Dynamics F-16 je nejrozšířenější západní stroj svého druhu a již se zapojil do mnoha světových konfliktů.
21. 5. 2023|

Armáda po čtyřleté pauze otevře veřejnosti čáslavskou základnu. Ukážou se nad ní i americké raptory

Armáda po čtyřech letech v sobotu otevře veřejnosti čáslavskou leteckou základnu. A nepředstaví jen svoji techniku. Zlatým hřebem dne otevřených dveří nebudou tentokrát stíhací gripeny a bitevní alky českého letectva, nýbrž stíhačky Raptor letectva amerického. Armáda se ovšem obává, že by mohly být v Čáslavi návaly. Návštěvníky proto nabádá, aby si stáhli mobilní aplikaci vytvořenou pro den otevřených dveří anebo si při příchodu vzali letáčky s pokyny, jak se na základně chovat. Základna bude otevřena od 8 hodin, letový program začne v 11 hodin.
19. 5. 2023|

Zelenskyj dorazil do Londýna. Čekal ho tam slib dodávky stovek bojových dronů a raket

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po návštěvě Itálie, Německa a Francie v pondělí dorazil do Londýna, kde se setkal s britským premiérem Rishim Sunakem. Británie současně oznámila, že Ukrajině pošle stovky bojových dronů a rakety protivzdušné obrany. Drony by měly mít dolet více než 200 kilometrů.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 16:57|

Plzní projel Konvoj svobody, čelo přehlídky tvořila těžká technika včetně tanku

Lidé s českými, americkými i belgickými vlaječkami lemovali Klatovskou třídu v Plzni, po které projel Konvoj svobody. Přehlídka více než 280 kusů historické vojenské techniky je každoročně jedním z vrcholů plzeňských Slavností svobody, největších oslav konce druhé světové války v Česku. Podle členů klubů vojenské historie se jedná o jednu z největších oslav svého druhu v Evropě. Akci si podle zástupkyně tamního magistrátu města nenechaly ujít desetitisíce diváků. Lidé si památku konce druhé světové války připomínali také v hlavním městě.
7. 5. 2023|

Ruská stíhačka se nebezpečně přiblížila k našemu letounu nad Černým mořem, uvedlo Polsko

Ruská stíhačka Su-35 se v pátek nad Černým mořem několikrát nebezpečně přiblížila k letounu polské pohraniční stráže, který v této oblasti plnil běžné úkoly pro unijní agenturu Frontex. S odkazem na sdělení polské pohraniční stráže a rumunského ministerstva obrany o tom informoval portál Onet.pl. Společné středisko pro letecké operace NATO ve španělském Torrejónu kvůli tomuto incidentu uvedlo do pohotovosti dva španělské a dva rumunské bojové letouny.
7. 5. 2023|

Německé letectvo nad Baltem zachytilo tři ruské letouny

Německé letectvo zachytilo tři ruské letouny, včetně stíhaček, které prolétaly mezinárodním vzdušným prostorem nad Baltským mořem. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na Luftwaffe. Stroje měly vypnutý transpondér, tedy rádiový odpovídač.
26. 4. 2023|