TÉMA

Srážky

Stav podzemních vod v Česku je nejlepší od roku 2015, říká hydrolog ČHMÚ Zrzavecký

Stav podzemních vod v Česku je nyní nejlepší od roku 2015, uvedl v úterý hydrolog Martin Zrzavecký z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do některých studní se podle něj po několika letech vrátila voda, informoval ČHMÚ na síti X. Minulý a předminulý týden byl v Česku bohatý na srážky a kvůli teplému počasí také tál sníh na horách.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:32|

V Česku platila výstraha před ledovkou, Pražský okruh ochromily nehody

Od jedné hodiny v noci byla v platnosti výstraha před ledovkou, skončila hodinu před polednem. K tomu se mohly tvořit mrznoucí mlhy. Meteorologové v té souvislosti už dříve varovali před problémy v dopravě. Ty způsobilo například několik nehod blízko u sebe na Pražském okruhu u Jinočan ve směru k dálnici D1. Rychle se tam vytvořily mnohakilometrové kolony, které se začaly rozjíždět až dopoledne.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 11:06|

Postupně se oteplí, koncem týdne mají dorazit srážky. Meteorologové varují před námrazou

Počasí na začátku tohoto týdne budou provázet velké regionální rozdíly – zatímco na některých místech se teploty dostanou i přes deset stupňů Celsia, jinde zůstanou jen těsně nad nulou. Později se teploty sjednotí a o víkendu se budou pohybovat od sedmi do dvanácti stupňů. Od pátku už nemá mrznout ani v noci. Zpočátku slunečná obloha se postupně zatáhne, koncem týdne se přidá déšť, na horách budou srážky smíšené nebo sněhové. V noci na úterý se v Česku vyskytnou mrznoucí mlhy a námraza na silnicích a chodnících. Počítat by s tím měli zejména lidé v jihozápadní polovině země.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 12:30|

Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku

Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|

Do konce týdne se teploty udrží nad nulou, na Štědrý den může být až osm stupňů

V Česku se v následujících dnech průměrné denní i noční teploty udrží nad nulou. V neděli na Štědrý den teplota přes den stoupne až k osmi stupňům Celsia, ráno by přesto na některých místech mohlo být bílo. Sněžení ale bude velmi rychle přecházet do deště, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Do konce týdne má v Česku zároveň hodně foukat a na horách sněžit. Od čtvrtečního večera platí výstraha před sněhovými jazyky a na horách závějemi. Pro celé Česko je nadále v platnosti varování před silným větrem.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 13:37|

Nadprůměrně teplý říjen pokračuje. Během týdne se ale čekají srážky

V Česku bude dál nadprůměrně teplo. Teploty se budou v týdnu podle předpovědi šplhat až k osmnácti stupňům Celsia, od úterý se čekají přeháňky nebo déšť. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Průměrná teplota pro nynější týden z let 1991 až 2020 je pod osmi stupni Celsia.
23. 10. 2023|

Na víkend se v Česku ochladí a bude pršet

O víkendu se v Česku ochladí a bude pršet. Denní teploty vystoupají většinou na čtrnáct až osmnáct stupňů. Teplejší počasí se vrátí na začátku příštího týdne. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 9. 2023|

Panamský průplav čelí klimatické hrozbě. Nádrže vysychají, počet lodí musel být omezen

Panamskému průplavu hrozí vážné problémy, pokud se nedokáže přizpůsobit změnám klimatu, píše agentura AFP. Infrastrukturu, která spojuje Tichý a Atlantický oceán, ohrožuje především pokles srážek, protože používá pro své plavební komory vodu ze sladkovodních nádrží. Kvůli suchu již musel provozovatel omezit pohyb lodí v kanálu, což se zřejmě promítne do jeho hospodaření. Omezení potrvá nejméně do září příštího roku.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 16:51|

Přízemní ozon je jed. Trápí nejen lidi ve městech, ale i ptáky v Krkonoších, upozorňují vědci

Turisté jezdí na české hory mimo jiné za čistým vzduchem. Nový výzkum ale upozorňuje, že i zdánlivě čirý vzduch může přinášet riziko pro ptáky, kteří jsou citliví na znečištění ozonem.
4. 8. 2023|

Víkend bude deštivý, teploty mohou spadnout k 15 stupňům

Nadcházející víkend v Česku bude deštivý s maximálními teplotami do 22 stupňů Celsia. Ojediněle může pršet i vydatně a teploty pak mohou spadnout na 15 stupňů. Vyplývá to z předpovědiČeského hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Současné deštivé počasí podle meteorologů ale přeje houbařům, protože srážky neustále zvyšují pravděpodobnost růstu hub. Na druhou stranu se zvyšuje i aktivita komárů, zejména na jižní Moravě, v Polabí a jižních Čechách.
3. 8. 2023|

Tajfun Doksuri zaplavil ulice Pekingu, úřady hlásí zemřelé a pohřešované

Nejméně dvacet obětí si vyžádaly přívalové deště a následné záplavy v Číně, další desítky lidí se stále pohřešují. Informovala o tom státní média. V pondělí hlásily úřady dvě oběti v nejpostiženějším obvodu Men-tchou-kou západně od čínské metropole Pekingu. Víc než sto tisíc lidí vyhnal živel z domovů.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 18:20|

Výstraha před požáry přes srážky trvá. Omezila se však na Vysočinu a jih Moravy

Po úterních a nočních srážkách meteorologové zrušili pro většinu regionů v Česku upozornění na riziko vzniku a šíření požárů. V platnosti zůstává jen pro východ Vysočiny a západ Jihomoravského kraje. Vyplývá to z informací, které sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
28. 7. 2023|
Doporučujeme

Fakta a mýty o kapkách deště: Nevoní, nejsou čisté a připomínají hamburgery

Letní sezona je obdobím, kdy se člověk nejčastěji setkává s dešťovými kapkami, ať už jde o ty menší v trvalejších srážkách, nebo ty velké padající v prudkých přeháňkách a bouřkách. I tak běžná věc, jako je déšť nebo kapka, v sobě skrývá celou řadu zajímavostí a možná i překvapivých detailů.
11. 7. 2023Aktualizováno16. 7. 2023, 14:46|

Severozápadu Čech hrozí odpoledne silné bouřky

Na severozápadě Čech se v pátek odpoledne a večer ojediněle vyskytnou silné bouřky, při kterých může spadnout kolem 30 milimetrů srážek. Bouřky budou při postupu směrem k východu slábnout, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
30. 6. 2023|

Poslední bouřky opouštějí Česko. Noc byla klidnější, než meteorologové čekali

Silné bouřky ve čtvrtek večer a v noci na pátek ukončily horké počasí několika uplynulých dní. V sedm ráno již doznívaly na Opavsku a odcházely do Polska. Přestože na Sokolovsku nebo v Jeseníkách byly srážkové úhrny docela velké a hasiči po bouřkách odstraňovali popadané stromy z některých silnic, bylo nakonec počasí podstatně mírnější, než se obávali meteorologové.
22. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 07:13|

Duben byl v Česku velmi studený a temný. Někde mrzlo dokonce více než v lednu

Teplotně podprůměrný, srážkově nadprůměrný a z hlediska slunečního svitu podprůměrný, takový byl letošní duben v Česku. Po třech měsících s kladnou odchylkou teplot přišel konečně teplotně podnormální měsíc. S průměrnou měsíční teplotou sedm stupňů Celsia byl podle předběžných údajů o 1,4 stupně chladnější, než činí dlouhodobý normál za období 1991 až 2020.
7. 5. 2023|

Záplavy a sesuvy půdy ve Rwandě a Ugandě mají přes sto obětí

Záplavy a sesuvy půdy si ve Rwandě a Ugandě vyžádaly nejméně 135 obětí. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na místní média a činitele. Rwandská státní televize zvýšila počet obětí na 129 poté, co záchranáři intenzivně pátrali po přeživších v Západní a Severní provincii. Nadprůměrné srážky tuto východoafrickou zemi podle místních meteorologů čekají celý květen. O úmrtí šesti lidí v sousední Ugandě informoval Červený kříž.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 18:27|

O víkendu se v Česku oteplí, může být až osmnáct stupňů

O víkendu se v Česku výrazně oteplí, denní teploty se budou pohybovat mezi čtrnácti a osmnácti stupni. V sobotu se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají na většině území přeháňky. Ještě v noci na pátek by ale mohlo hlavně na severovýchodě země mrznout, což může poškodit některé plodiny, vyplývá z výstrahy ČHMÚ. Ta platí od čtvrtečních 22:00 do pátečních 8:00.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 11:06|

Část USA zasáhly silné bouře, zemřelo nejméně deset lidí

Jižní část Spojených států zasáhly v pátek bouře, tornáda a silné srážky. Úřady ve státech Alabama, Kentucky, Tennessee, Mississippi a Arkansas hlásí nejméně deset mrtvých. Velké problémy způsobily popadané stromy. Bez proudu byl v noci na sobotu zhruba milion odběratelů.
4. 3. 2023|

Alpské regiony trápí suchá zima. Ohrožuje úrodu i výrobu elektřiny

Suchá zima budí obavy v severní Itálii, Francii a v dalších regionech pod Alpami. Nejde jen o lyžování. Nedostatek srážek ohrožuje budoucí úrodu, například v příštích týdnech bude vydatnou zálivku potřebovat ozimé obilí. Nízké stavy řek mohou narušit také výrobu elektřiny a mimo obvykle rizikovou letní sezonu se objevují i lesní požáry.
23. 2. 2023|

Ledovka se může tvořit i ve středu, na severu Čech opět i silná

Ledovka, která v pondělí a úterý v Česku zkomplikovala dopravu, se může na většině území tvořit při mrznoucích srážkách také ve středu. Na severu a severozápadě Čech by mohla být opět silná, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
20. 12. 2022|

Na konci duhy ne poklad, ale emise. Světelných úkazů kvůli klimatické změně přibude

Klimatické změny ovlivní lidskou společnost ve 21. století zcela zásadním způsobem, většinou k horšímu. Shodují se na tom všechny klimatické modely. Nový výzkum ale přece jen našel drobné pozitivum – v řadě oblastí zřejmě přibude duh.
6. 11. 2022|

Pondělí bude slunečné, od poloviny týdne se ochladí

Po rekordně teplé neděli čeká Česko další slunečný den, teploty by v pondělí měly vystoupat až na 23 stupňů Celsia. Informoval o tom na Twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V úterý začne pršet a od poloviny týdne se postupně ochladí.
17. 10. 2022|

Sobota bude teplejší, ale deštivá, v neděli se ochladí, ukazuje předpověď

Během nadcházejícího víkendu se odpolední teploty budou pohybovat kolem 20 stupňů Celsia. V sobotu bude tepleji, až 21 stupňů, mohou se objevit přeháňky nebo déšť. V neděli by teploměr měl ukázat maximálně 17 stupňů Celsia, oblačnosti ale bude méně a pršet má jen výjimečně. Vyplývá to z předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu.
6. 10. 2022|