TÉMA

Damašek

Při izraelském náletu na Rafáh a uprchlický tábor Nusajrát zemřelo dvacet lidí, uvedli zdravotníci

Při izraelském vzdušném útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně dvacet Palestinců. Nálety mířily na město Rafáh na jihu a uprchlický tábor Nusajrát ve středu Gazy. Podle agentury Reuters to oznámili zdravotníci působící v oblasti, kde proti sobě od října bojuje izraelská armáda a palestinské teroristické hnutí Hamás. Izrael podle agentury v noci vypálil i několik raket na vojenské cíle u syrského hlavního města Damašku. O míru v regionu chce jednat americký ministr zahraničí Antony Blinken během návštěvy Saúdské Arábie a Egypta, ke které má dojít tento týden.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 13:29|

Biden a Scholz podpořili právo Izraele na sebeobranu v souladu s mezinárodními normami. Sýrie hlásí útok izraelských raket

Izrael, který nyní soustřeďuje hlavní část svých operací v Gaze na Rafáh, má právo na sebeobranu v souladu s mezinárodním právem, shodli se americký prezident Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz. Syrská armáda mezitím oznámila, že její protivzdušná obrana v sobotu v ranních hodinách sestřelila několik izraelských raket vyslaných na předměstí Damašku, některé další ale zřejmě zasáhly cíl a zabily nejméně tři osoby, informovaly světové agentury. Jde o druhý podobný útok za méně než 24 hodin. Izraelská armáda se k tomu tradičně nevyjadřuje.
10. 2. 2024|

Izraelský úder zabil v Damašku člena revolučních gard, tvrdí íránská média

Při pátečním izraelském raketovém útoku v Damašku zahynul poradce patřící k íránským revolučním gardám, napsala agentura Reuters s odvoláním na íránská média. Syrská státní agentura SANA krátce předtím informovala, že syrská armáda sestřelila několik izraelských raket odpálených z Golanských výšin na jižní Damašek. Izraelská armáda věc nekomentovala.
2. 2. 2024|

Syrské zdroje viní Izrael ze zabití příslušníků íránských revolučních gard v Damašku

V hlavním městě Sýrie byly slyšet exploze, uvedla místní média. Podle státní tiskové agentury SANA šlo pravděpodobně o izraelský útok namířený na objekt na západě metropole. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) podle agentury AFP původně uvedla, že v budově zemřelo pět lidí, později jejich počet zvýšila na deset. Íránské revoluční gardy potvrdily, že zahynuli jejich čtyři vojenští poradci, neuvedly ale, jaké měli postavení. Podle zdrojů agentury Reuters byl mezi mrtvými vysoký představitel revolučních gard a jeho zástupce.
20. 1. 2024Aktualizováno20. 1. 2024, 17:06|

Sýrie oznámila, že Izrael bombardoval okolí Damašku

Izraelská armáda v neděli večer podnikla další vzdušný úder na syrské území a způsobila jisté škody na okraji Damašku, uvedla tamní státní tisková agentura SANA s odvoláním na nejmenovaného představitele bezpečnostních složek. Při útoku zemřeli čtyři lidé, potvrdila později agentura AFP s odkazem na nevládní Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR). Podobný útok je hlášen poněkolikáté za poslední dva měsíce. Židovský stát zřejmě cílí na ozbrojence podporované Íránem.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 12:13|

Francie vydala zatykač na syrského prezidenta Asada za chemický útok

Francouzská justice vydala mezinárodní zatykač na syrského prezidenta Bašára Asada kvůli použití chemických zbraní v Sýrii v roce 2013. Zatykač se vztahuje také na Asadova bratra Máhira a dva jeho generály. Ve středu to uvedli zástupci žalující strany, informovala agentura AFP.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 12:09|

Eva Filipi končí po třinácti letech jako česká velvyslankyně v Sýrii

Eva Filipi končí k 31. říjnu po třinácti letech jako česká velvyslankyně v Sýrii, potvrdil serveru Seznam Zprávy mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Před koncem svého působení dostala podle serveru od syrského prezidenta Bašára Asada státní vyznamenání. Filipi zůstala v Sýrii jako jedna z mála západních diplomatů i za občanské války. Česko bude podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) nadále usilovat o to, aby v Damašku mělo diplomatické zastoupení.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 13:36|

Asad utužuje vztahy s Čínou. Protestující Syřané mezitím hladoví a čelí vládním kulkám

Syrský diktátor Bašár Asad se dostává z mezinárodní izolace. Na okraj asijských sportovních her ho přijala Čína, s níž uzavřel dohodu o strategickém partnerství. Letos v květnu obnovila členství Sýrie Liga arabských států (LAS) i přesto, že brutální občanská válka v zemi pokračuje už třináctým rokem. Podle organizace OSN se syrský režim nadále dopouští válečných zločinů.
23. 9. 2023|

Pálí Asadovy fotografie a ničí jeho sochy. Syřany rozzuřilo skokové zdražení paliv i jídla

Čtvrtým týdnem pokračují napříč Sýrií protivládní demonstrace. V jihovýchodní provincii Dará jsou dokonce největší od arabského jara. Hlavním důvodem je hyperinflace a vysoká nezaměstnanost. Podle OSN žije 90 procent obyvatel pod hranicí bídy. Hnacím motorem protestů je náboženská menšina drúzů, která je obvykle vůči vládě loajální.
13. 9. 2023|

Izrael útočil raketami u Damašku, píší tamní média

Raketový útok Izraele na oblast Damašku v noci na pondělí zabil čtyři syrské vojáky a stejné množství zranil, uvedla podle agentury Reuters syrská média s odvoláním na armádní zdroj. Izrael se zatím k události nevyjádřil.
7. 8. 2023|

Asad je zpět. Arabský svět upozaďuje zvěrstva v Sýrii, aby se zbavil uprchlíků a zkrotil ambice Íránu

Ještě před pár lety mluvili lídři arabského světa o Bašáru Asadovi jako o válečném zločinci, nyní Liga arabských států (LAS) přivítala syrského vládce zpět s otevřenou náručí. Podle expertů arabský svět uznal Asadovo vítězství a k pragmatickému kroku přivedly státy i obavy z rostoucího vlivu Teheránu. Okolní země se také snaží zbavit milionů uprchlíků a přimět Asada k omezení obchodu s drogou captagon, jež udělala ze Sýrie „narkostát“. Naděje na mír jsou ale mizivé. Nový jordánský plán podmiňuje miliardovou pomoc omezením íránských milic v Sýrii a vpuštěním arabských vojsk, která by dohlížela na bezpečný návrat běženců, což Asad odmítá.
9. 6. 2023|

Sýrie se vrací do řad Ligy arabských států, region chce zlepšit vztahy s Asadem

Ministři zahraničí Ligy arabských států (LAS) se rozhodli po více než deseti letech přijmout zpět do svých řad Sýrii. Chtějí tak potvrdit normalizaci vztahů se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Šéf LAS Ahmad Abúl Ghajt v neděli uvedl, že se syrská hlava státu bude moci zúčastnit nadcházejícího summitu v Saúdské Arábii.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 22:28|

Teherán zadržel dva tankery. Podle některých pozorovatelů tím chce ukázat sílu

Íránské revoluční gardy zadržely v Perském zálivu ropný tanker – už druhý za poslední týden. Zatím není jasné, jaký k tomu měl režim v Teheránu důvod. Podle některých západních pozorovatelů tím Írán mimo jiné dává najevo sílu. Mocenské postavení země v rámci regionu se v posledních měsících upevňuje, což s obavami sledují především Izraelci.
4. 5. 2023|

Národní muzeum vystavuje vzácné předměty a sošky ze Sýrie

Dvacítka vzácných předmětů z doby železné a bronzové původem ze Sýrie je k vidění v Národním muzeu. Čeští odborníci na restaurování a konzervování se ve spolupráci s archeology podíleli na jejich záchraně, a to v rámci vládního programu, který má pomoct ochránit světové kulturní dědictví ve válkou zasažené Sýrii. Výstava s názvem Obnovená tvář potrvá do 10. května.
14. 4. 2023|

Izrael zaútočil na cíle v Sýrii. Reagoval na vypálení raket

Izraelská armáda oznámila, že v noci na neděli zaútočila na cíle v Sýrii. Stalo se tak poté, co bylo ze syrského území na Izrael vypáleno šest raket, informovala agentura AP. Zato po dnech zvýšeného napětí v jeruzalémské mešitě al-Aksá skončily ranní ramadánové modlitby pokojně. U přilehlé Zdi nářků se mezitím dopoledne shromáždily tisíce Židů u příležitosti pesachového požehnání. Až do západu Slunce vše podle agentury AP proběhlo bez zásadnějších incidentů.
9. 4. 2023Aktualizováno9. 4. 2023, 21:48|

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl padesát tisíc

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii z počátku února přesáhl padesát tisíc. Ankara v pátek večer uvedla, že podle nové bilance zahynulo v Turecku 44 218 lidí. To je o zhruba o šest set více než údaj zveřejněný ve čtvrtek. V Sýrii jsou počty obětí méně jasné a už mnoho dní odhad OSN hovoří o zhruba šesti tisících mrtvých.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 21:59|

Izrael zaútočil na bytový dům v Damašku, raketa zabila až patnáct lidí

Patnáct mrtvých si v noci na neděli vyžádal izraelský raketový útok v syrské metropoli Damašku. Informovala o tom Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii a konflikt v Sýrii monitoruje skrze své zdroje na místě. Mezi oběťmi jsou civilisté, dodala. Syrská armáda hovoří o pěti obětech, včetně jednoho vojáka.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 16:42|

Zemětřesení zabilo v Turecku a Sýrii tisíce lidí

Počet obětí po zemětřesení o síle 7,8 stupně, které v pondělí brzy ráno zasáhlo Turecko a Sýrii, se blíží čtyřem tisícům. Otřesy byly cítit v jedenácti tureckých provinciích, zraněných je bezmála čtrnáct a půl tisíce. Před polednem navíc oblast zasáhlo druhé mohutné zemětřesení o síle 7,6. Mezinárodní společenství nabízí pomoc, Česko vyslalo hasiče. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v souvislosti se zemětřesením sedmidenní státní smutek. Komplikací pro záchranné práce jsou následné otřesy a nízké teploty provázené sněžením.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 23:58|

V Dúmě vraždila chlorem elitní syrská Tygří jednotka, tvrdí experti

Za útokem plynným chlorem v roce 2018 v Dúmě stály syrské vzdušné síly, konkrétně obávaná Tygří jednotka. V závěrečné zprávě z vyšetřování to uvedli odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Útok si vyžádal desítky obětí, Damašek vinu dosud popíral. Používání chloru jako zbraně zakazuje Úmluva o chemických zbraních, kterou podepsala i Sýrie.
27. 1. 2023|

Dodávky pomoci do Sýrie vedou přes Turecko a závisí na Rusku. Putin usiluje o jednání obou zemí

Válka v Sýrii trvá už dvanáct let, a přesto, anebo právě proto z velké části zmizela z pozornosti západního světa. Podle OSN je však situace v zemi tíživější než kdy předtím. Čtrnáct milionů lidí je závislých na humanitární pomoci. Zhruba čtvrtina z toho na územích, kam moc diktátora Bašára Asada nesahá. Právě pro ně je klíčový hraniční přechod s jižním Tureckem. A jeho propustnost závisí na souhlasu Rady bezpečnosti, a zvláště Kremlu.
11. 1. 2023|

Do městečka na hranici Izraele s Libanonem může po dvaceti letech veřejnost. Míří tam turisté

Pro veřejnost se poprvé otevřelo město Radžar na pomezí Izraele, Libanonu a Golanských výšin. Prakticky z nuly v něm startuje turistický ruch, který láká zdejší unikátní komunita muslimských alávitů i možnost podívat se zblízka na sousední Libanon, oddělený hranicí střeženou jednotkami OSN.
13. 12. 2022|

Erdogan naznačil smír s Bašárem Asadem. Důvodem jsou běženci, Kurdové a Putin

V Turecku sílí spekulace o normalizaci vztahů s režimem syrského prezidenta Bašára Asada.  Ankara s pomocí syrské opozice, kterou vojensky podporuje, podnikla od roku 2016 čtyři vpády do Sýrie a severozápadní pohraničí země de facto ovládá. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ovšem koncem týdne prohlásil, že o svržení svého syrského protějšku neusiluje a že by měla zůstat otevřená cesta dialogu.
22. 8. 2022|

Národní muzeum restauruje syrské artefakty. Poškodili je bojovníci IS

Až dvě desítky poškozených vzácných historických předmětů ze Sýrie dorazilo do restaurátorských dílen Národního muzea. Část památek během války poničili teroristé z takzvaného Islámského státu. Nyní je v Česku čeká dokumentace a oprava.
11. 6. 2022|

Rusko v Sýrii poprvé zaútočilo systémem S-300 na izraelské letouny, tvrdí televize

Ruská armáda v Sýrii poprvé použila své protiletadlové systémy S-300 proti izraelským letadlům. Upozornila na to izraelská televize. Izrael na syrském území útočí na cíle Íránu a jeho libanonského spojence Hizballáhu. Tel Aviv tyto útoky odůvodňuje snahou zamezit Hizballáhu vyzbrojovat se íránskými zbraněmi a přibližovat pozice Teheránu v Sýrii k izraelské hranici. Rusko, které je spojencem Damašku a má v Sýrii své vojáky, dosud těmto operacím nebránilo.
17. 5. 2022|