TÉMA

Smartwings

Číňané odešli ze Smartwings, aerolinky se vrátily do rukou původních majitelů

Největší česká letecká společnost Smartwings se vrátila původním majitelům Jiřímu Šimáněmu a Romanu Vikovi. Společnost Prague City Air, za níž oba zakladatelé aerolinek stojí, koupila podíl, který prostřednictvím dceřiné firmy vlastnila čínská firma CITIC. O prodeji téměř polovičního podílu ve Smartwings infromovaly aerolinky samotné, podle jejich mluvčí Vladimíry Dufkové se ale firmy dohodly, že nebudou zveřejňovat cenu transakce.
21. 2. 2024|

ČSA slaví sto let. Patří k nejstarším fungujícím aerolinkám světa

Letecká společnost České aerolinie (ČSA) patří k pětici nejstarších fungujících aerolinek světa. Vznikla přesně před sto lety, 6. října 1923, jako Československé státní aerolinie, první let se konal 29. října téhož roku na trase Praha–Bratislava. V současnosti se společnosti příliš nedaří, ČSA se ocitly v březnu roku 2021 kvůli vysokým dluhům v úpadku, následně soud povolil jejich reorganizaci, která skončila loni v létě.
6. 10. 2023|

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Na pražské finále Evropské konferenční ligy dohlédnou stovky policistů, v okolí Edenu bude omezena doprava

Na finále Evropské konferenční ligy mezi fotbalisty italské Fiorentiny a anglického West Hamu, které se uskuteční ve středu v pražském Edenu, dohlédne několik stovek policistů. V souvislosti s utkáním policie upozorňuje obyvatele a návštěvníky Prahy na dopravní omezení, která budou ve středu nejen v okolí stadionu. Finálový zápas je vyprodaný.
6. 6. 2023|

Soud odmítl žalobu aerolinek Smartwings a LOT na firmu Boeing. Chtěly odškodnění za nucenou odstávku

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. Provoz těchto letadel byl na jaře 2019 celosvětově zastaven po dvou tragických haváriích. Skupina Smartwings v březnu 2020 uvedla, že jí odstávka způsobila škody asi za dvě miliardy korun.
10. 2. 2023|

Soud schválil reorganizační plán zadlužených ČSA

Městský soud v Praze schválil reorganizační plán zadlužených Českých aerolinií (ČSA). Potvrdil tak hlasování věřitelů z minulého týdne. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Investorem v ČSA se tak stane nová firma Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. ČSA jsou od loňského března v úpadku, soud následně povolil jejich reorganizaci.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 09:44|

Věřitelé ČSA souhlasí s reorganizačním plánem

Věřitelé ČSA přijali reorganizační plán. Musí jej ještě schválit soud, ale po souhlasu věřitelů by to měla být formalita. Aerolinky by tedy měly dál fungovat, a to pod novým investorem. Tím je Prague City Air – společnost, kterou založili někteří čeští spolumajitelé Smartwings. ČSA na sebe loni podaly návrh na insolvenci, který soud schválil. Následně povolil i reorganizaci.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 14:28|

Pětice zahraničních pilotů stáhla insolvenční návrh na aerolinky Smartwings, s firmou došli k dohodě

Pětice pilotů, která počátkem tohoto týdne podala soudu insolvenční návrh na aerolinky Smartwings, vzala svůj návrh zpět. Zdůvodnila to uzavřením dohody s firmou. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v Insolvenčním rejstříku, na který upozornil web Zdopravy.cz. O formálním ukončení insolvence musí rozhodnout soud.
23. 12. 2021|

Soud zahájil insolvenční řízení se Smartwings. Pilotům prý dluží peníze

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností Smartwings. Vyhlášení úpadku se domáhá pětice zahraničních pilotů, podle nichž jim letecká společnost dluží peníze za odstupné. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku, upozornil na to server Zdopravy.cz. Piloti se v návrhu domáhají dlužné mzdy v rozmezí zhruba 66 tisíc až 157 tisíc eur (asi 1,5 až čtyři miliony korun) za různě dlouhé období, většinou v loňském roce po vypuknutí pandemie koronaviru. Dva piloti jsou z Dánska, po jednom z Itálie, Maďarska a Bulharska, létali ze základen ve Varšavě a v Budapešti.
21. 12. 2021|

Letiště Praha čeká návrat na předkrizovou úroveň do roku 2026. Letový provoz to bude mít těžší

Letiště Praha by se mohlo dostat na předkrizovou úroveň kolem roku 2025 či 2026, odhadl v pořadu Byznys ČT24 předseda představenstva Jiří Pos. Prognózy ukazují, že v té době se mohou počty odbavených cestujících vrátit na čísla z roku 2019. „Ale to všechno za předpokladu, že nebudou přetrvávat ochranná opatření a omezení volného pohybu osob, zejména ze třetích zemí mimo EU,“ dodal.
3. 9. 2021|

Policie vznesla obvinění kvůli letu Smartwings s porouchaným motorem

Policie obvinila jednoho člověka v souvislosti s letounem společnosti Smartwings, který v roce 2019 letěl z Řecka do Prahy s porouchaným motorem. Webu Zdopravy.cz to řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Obviněný je podle něj stíhán kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti.
1. 7. 2021|

Pražské letiště ožívá. Cestovky i aerolinky věří v úspěšnou sezonu

Pražské Letiště Václava Havla ožívá. Aktuálně se odtud létá do zhruba devadesáti destinací. V červenci pak mají přibýt jak spoje, tak i cestující. V květnu jich letištěm prošlo podle prvních odhadů zhruba 130 tisíc – oproti květnu roku 2019 asi desetina. Podnikatelé očekávají, že v létě bude zájem o lety vysoký, kapacity mají poptávku převýšit opět na podzim.
16. 6. 2021|

Soud povolil reorganizaci zadlužených ČSA, plán mají sestavit mateřské Smartwings

Městský soud v Praze povolil v rámci insolvenčního řízení reorganizaci zadlužené letecké společnosti ČSA. Reorganizační plán by zhruba do čtyř měsíců měla sestavit mateřská firma Smartwings. Vyplývá to z usnesení soudu uveřejněného v insolvenčním rejstříku. Na reorganizaci se při pondělním jednání shodli také věřitelé společnosti.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 17:23|

Smartwings podaly u insolvenčního soudu návrh na soudní reorganizaci ČSA

Letecká společnost Smartwings podala u insolvenčního soudu návrh na soudní reorganizaci své dceřiné firmy ČSA. Smartwings, které v rámci insolvence vystupují jako jeden z velkých věřitelů, tím chtějí předejít situaci, při které by ČSA přišly o právo vytvořit vlastní restrukturalizační plán. ČSA jsou v úpadku od března. O osudu firmy rozhodne červnová schůze věřitelů.
28. 5. 2021|

ČSA budou propouštět. Sníží počet pracovníků na sto, píší Seznam Zprávy

České aerolinie, které jsou od února v insolvenčním řízení, budou muset snížit počet zaměstnanců na zhruba sto. Propouštění se bude týkat neletového personálu. Serveru Seznam Zprávy to řekl spolumajitel skupiny Smartwings Jiří Šimáně. České aerolinie, které do skupiny patří, mají k dispozici už jen dvě letadla, z toho jedno vlastní. Šimáně věří, že firma přečká nejhorší období i díky penězům z plánovaného prodeje nadbytečných emisních povolenek.
29. 4. 2021|

Smartwings získaly úvěr za dvě miliardy korun

Letecká společnost Smartwings získala úvěr za dvě miliardy korun, 80 procent z něj bude garantovat státní záruka. Úvěr poskytnou čtyři tuzemské banky. Celkově financování dopravce přesáhne sedm miliard korun, další peníze zajistí čeští akcionáři, podpora leasingových firem a restrukturalizace. Uvedla to v pátek společnost Smartwings. Celkové financování by tak mělo převýšit závazky společnosti, které jsou kolem 6,6 miliardy korun.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 15:25|

ČSA oznámily propouštění až všech 430 zaměstnanců, píší Hospodářské noviny

České aerolinie (ČSA) se chystají propustit až všech svých 430 zaměstnanců, oznámily úřadu práce. Napsaly to Hospodářské noviny (HN), kterým oznámení o hromadném propouštění potvrdila předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Tereza Löffelmanová. Leteckou společnost zasáhly dopady epidemie koronaviru, se státní pomocí přitom počítat nemůže. Aerolinky jsou pod ochranným moratoriem před věřiteli, které vyprší na konci února.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 12:49|

Soud zrušil zadržení letadel ČSA na pražském letišti, tvrdí Smartwings

Obvodní soud pro Prahu 6 podle Smartwings zrušil předběžným opatřením zadržení dvou letadel z flotily Českých aerolinií (ČSA). Zadržení letadel soud vyhodnotil jako v rozporu s ochranným opatřením, pod kterým nyní ČSA jsou, řekla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Podle ní by tak aerolinky měly letouny dostat zpět. Letadla na začátku února kvůli nesplaceným fakturám zabavil podnik Czech Airlines Technics (CSAT), tedy dceřiná firma Letiště Praha. Společnost se zatím k věci nevyjádřila.
15. 2. 2021|

Na letišti zadrželi dvě letadla ČSA kvůli neuhrazeným fakturám, podle Smartwings je to protiprávní

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT), dceřiná firma Letiště Praha, v úterý zadržela kvůli neuhrazeným fakturám dvě letadla Českých aerolinií (ČSA). Informoval o tom server Zdopravy.cz. Letecká skupina Smartwings, do níž ČSA patří, označila zadržení letadel za protiprávní a chystá právní kroky. Aerolinky kvůli situaci musely zrušit lety. Dopravce je v současnosti pod ochranným moratoriem před věřiteli.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 20:28|

Smartwings budou příští tři roky létat s klienty Eximu a Fischeru

Letecký dopravce Smartwings se dohodl s cestovními kancelářemi Exim Tours a CK Fischer na zajištění leteckých spojů na další tři roky. Hodnota kontraktu je přes devět miliard korun, oznámila mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Dohoda vznikla i přes současnou koronavirovou krizi, kvůli níž jsou Smartwings pod ochranným moratoriem před věřiteli.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 15:40|

Skupina Smartwings loni přišla o 82 procent pasažérů, tržby spadly na desetinu

Skupina Smartwings, do které patří stejnojmenné aerolinky a také České aerolinie, přepravila loni jen pětinový počet cestujících oproti roku 2019. Bylo jich 1,8 milionu. Tržby klesly o 90 procent. Pokles dala mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková do souvislosti s pandemií nového typu koronaviru. Skupina loni propouštěla a využila mimořádného moratoria pro odklad splácení dluhů.
12. 1. 2021|

Letectví čelí bilionovým ztrátám, piloti si hledají náhradní práci

Letectví zažilo nejhorší rok ve své historii. Odstavení strojů, bilionové ztráty, propouštění, neplacená volna. Stalo se jedním z prvních odvětví, které koronavirus téměř úplně zastavil. Řadě zaměstnanců nezbylo než hledat dočasnou náhradu příjmů.
30. 12. 2020|

Smartwings získaly část záloh za nedodaného MAXe, náhradu škod za odstavení těchto letadel vymáhá dál

Letecká společnost Smartwings získala zpět část záloh ve výši téměř deset milionů dolarů (asi 224,6 milionu korun) od firmy Boeing za nedodané letadlo 737 MAX. Vedle toho společnost nadále po americkém výrobci vymáhá náhradu škod za nucené odstavení těchto problémových letadel, upozornil server Zdopravy.cz. Smartwings získaly prodloužením moratoria na splácení dluhů do konce února další čas na řešení finančních problémů. Původně mělo moratorium vypršet v závěru listopadu.
13. 11. 2020|

Letiště Praha chce příští rok zdražovat své služby. Zdůvodňuje to rozsáhlými investicemi

Letiště Václava Havla v Praze chce v příštím roce zdražovat. Ceny za služby se nejčastěji zvednou o pět až deset procent. České televizi to potvrdili zástupci letiště. Cestující tak za letenku zaplatí zhruba o 100 korun víc.
1. 10. 2020|