TÉMA

Státní bezpečnost

Hodného estébáka beru jako nadpřirozenou postavu, říká herec Noha

Do druhé půlky vstoupil osmidílný seriál České televize a německé ZDF To se vysvětlí, soudruzi. Jde v něm o vyšetřování nadpřirozených událostí v Československu osmdesátých let, které nakonec tak úplně nadpřirozené nejsou. To vše pod dohledem „zlé“ a „hodné“ Státní bezpečnosti. Tu hodnou představuje dnes hodně obsazovaný herec Leoš Noha. „No, byla to věru krušná práce, ale jsem se svým výsledkem spokojený,“ řekl Noha v pořadu Interview ČT24 o tom, jak dostat do role vtip.
2. 4. 2024|

Nový zákon dusí zbytky odporu v Hongkongu. Prohřeškem může být kniha i žert

Správce Hongkongu John Lee zdůraznil, že lidem odsouzeným na základě zákona o státní bezpečnosti nebude běžně umožňováno předčasné propuštění. Vyjádřil se tak poté, co místní média uvedla, že úřady zablokovaly pondělní předčasné propuštění aktivisty Ma Chun-mana.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 20:13|

Sněmovna označila za největší bezpečnostní hrozbu ruský režim

Za největší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku označila ve středu sněmovna nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. Českým zájmem je nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodních strukturách, uvedla dolní komora v usnesení, které na návrh koalice přijala na závěr mimořádné schůze k bezpečnostním hrozbám po zhruba devatenáctihodinovém jednání. Sněmovna také podpořila pokračování pomoci Ukrajině. Mimořádnou schůzi nechaly svolat koaliční strany v reakci na postupy i některé výroky předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Ten schůzi označil za „antibabišovskou“. Program řádné schůze, která měla následovat po mimořádném jednání, poslanci neschválili. Sněmovna se znovu sejde zřejmě 9. dubna.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 23:21|

Redaktorka československé sekce BBC léta spolupracovala s StB, napsal Daily Mail

Někdejší redaktorka československé sekce a až do roku 2005 šéfka slovenského vysílání BBC World Service Terézia Javorská podle archivních materiálů působila jako spolupracovnice a později agentka Státní bezpečnosti (StB) komunistického Československa. Server Hlídací pes ve středu upozornil na to, že informace z archivů StB dohledal v Praze reportér britského deníku Daily Mail Tom Kelly.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 22:36|

Za šikanu chartisty dostal někdejší příslušník StB Hataš dvouletou podmínku

Odvolací soud pravomocně potvrdil dvouletou podmínku třiasedmdesátiletému někdejšímu příslušníkovi komunistické Státní bezpečnosti (StB) Janu Hatašovi. Zrušil mu ale peněžitý trest ve výši 150 tisíc korun. Podle spisu muž šikanoval právníka, který podepsal Chartu 77, psychicky ho ničil, nechal jej připravit o práci či mu rozvracel rodinu. Hataš vinu odmítá a tvrdí, že se pouze řídil pokyny nadřízených.
14. 12. 2023|

Tajemník arcibiskupa pravoslavné církve končí. Býval agentem StB

Česká pravoslavná církev obměnila vedení a chystá kontrolu hospodaření. Funkci opustil jeden z klíčových můžu – tajemník arcibiskupa Igor Střelec. Čelil kritice některých duchovních a věřících kvůli minulosti v StB i kvůli kontaktům s ruskými podnikajícími politiky.
2. 12. 2023|

Reportéři ČT: Komunisté poslali Pospíchala do vězení rovnou ze školy. Mladého disidenta prý tloukli nejvíc ze všech

Když před 34 lety odstartoval zásah komunistických bezpečnostních složek proti studentům revoluci, nechyběl v Laterně magice Petr Pospíchal. Výjimečný byl tím, že byl nejmladším politickým vězněm normalizačního režimu. Přišli si pro něj do třídy na učiliště. Pak se podílel na organizaci činnosti disentu, ale jeho přátelé na něj také vzpomínají jako na nejvíce mláceného disidenta. O Petru Pospíchalovi točil pro Reportéry ČT David Vondráček.
22. 11. 2023|

Říct ne StB mě vždycky něco stálo. Demokracie je jediná možnost, říká pamětnice

Společnost Post Bellum jako každý rok ocenila osobnosti, které čelily nacistické nebo komunistické totalitě. Jednou z nich je také Eva Karvašová ze Slovenska. Říká, že by nikdy spolupráci se Státní bezpečností (StB) nepodepsala. Domnívá se, že lidé dnes věci berou na lehkou váhu a nevědí, co je to totalita. Karvašová byla hostem Událostí, komentářů na Národní třídě.
18. 11. 2023|

Kritiky režimu tajně sledovali v civilu. Spisy StB dosud uchovává Archiv bezpečnostních složek

Během 17. listopadu 1989 sehráli významnou roli příslušníci StB, kteří sledovali studentskou manifestaci a poté řešili zásah proti demonstrantům. Archiv bezpečnostních složek uchovává spisy, které ukazují, jakým způsobem StB v dekádách před sametovou revolucí sledovala oponenty režimu, často v civilním oblečení a škodovkách. Velké množství materiálů mapujících práci StB se již podařilo digitalizovat a jsou dostupné v rámci eBadatelny, řekl v pořadu Události, komentáře zástupce ředitele Archivu bezpečnostních složek Tomáš Bursík.
17. 11. 2023|

Reportéři ČT: Pokuty a penále pro ÚSTR dosahují až 84 milionů

Někdejší sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v Praze na Žižkově zůstává neobyvatelné kvůli nepovedené rekonstrukci, která vznikla za bývalého vedení. Finanční úřad pro hlavní město Prahu vyměřil instituci čtyři pokuty. Jejich zaplacení ale nebude možné ani letos, ani v roce 2024, míní náměstek ředitele ÚSTR Kamil Nedvědický. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli redaktor Karel Vrána a kameraman Roman Šantúr.
14. 11. 2023|

Žalobci odmítli znovuotevřít takzvaný případ Olšanských hřbitovů, nemají prý nové informace

Státní zástupci odmítli znovu otevřít takzvaný případ Olšanských hřbitovů, ve kterém místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr odsoudil v osmdesátých letech na základě vyšetřování StB tři mladíky kvůli vandalismu a dalším trestným činům. O tom, že by byly výpovědi vynucené nebo došlo k mučení, policie důkazy nemá. Kauza byla jedním z důvodů, proč se Fremr vzdal nominace na Ústavní soud.
3. 11. 2023|

Pomáhal vězňům a pašoval jejich dopisy. Odbojáře Hadaše s kolegy odsoudili k smrti

Archivy stále vydávají nové příběhy protinacistických i protikomunistických odbojářů. Většina z nich končila na popravištích. Stejně jako Vladislav Hadaš a jeho dva spolubojovníci. Od jejich oběšení teď uplynulo 70 let.
31. 10. 2023|

Lituji, že jsem se k bratrům nemohla připojit. Boj proti zlu je povinnost, řekla Mašínová v ČT

První státní vyznamenání v sobotu udělil a propůjčil prezident Petr Pavel. Mezi laureáty je i Zdena Mašínová. V souvislosti s oslavami 28. října se debatovalo, zda má prezident ocenit také její bratry Ctirada a Josefa, kteří se za komunistického režimu se zbraní v ruce probojovali z Československa, při čemž zemřelo šest lidí. Zdena Mašínová o jejich činech nikdy neměla pochybnosti. Proti režimu, který v 50. letech panoval, bylo nutné něco dělat, řekla v Interview ČT24.
29. 10. 2023|

Před třiceti lety si bývalý agent StB Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu na Svobodnou Evropu

Před třiceti lety si bývalý agent StB Pavel Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu v mnichovském sídle rádia Svobodná Evropa. Do vězení kvůli tomu ale nikdy nenastoupil. Nadřízená instance čtyřletý trest zrušila a státní zástupci už pak u soudů neuspěli.
17. 9. 2023|

Slovenský soud potvrdil, že Babiš v kauze evidence u StB nesprávně žaloval Ústav paměti národa

Slovenský nejvyšší soud potvrdil dřívější verdikt bratislavského krajského soudu, že předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v kauze evidence u československé tajné policie StB žaloval nesprávnou instituci, a to slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Agentuře ČTK to ve středu sdělil Babiš.
13. 9. 2023|

Příslušníci StB dostali za akci Asanace podmínky. Trest udělil odvolací soud i těm, kteří se mu původně měli vyhnout

S podmíněnými tresty odešli od odvolacího soudu všichni čtyři bývalí příslušníci Státní bezpečnosti obžalovaní z podílu na šikaně disidentů při akci Asanace. Jejich cílem bylo přinutit odpůrce komunistického režimu k odchodu do zahraničí. Verdikt je pravomocný. Odvolací soud v minulosti rozsudky nad čtveřicí zrušil a zastavil trestní stíhání, Nejvyšší soud ale případ znovu otevřel.
7. 9. 2023|

Praha chce nová pravidla pro reklamní plochy, podle kritiků by nahrála jediné firmě

Praha chce zavést nová pravidla pro reklamní plochy. Návrh radního pro majetek Adama Zábranského (Piráti) nyní kritizuje opozice i některé firmy z oboru. Tvrdí, že plánované předpisy splňuje pouze jediná společnost, a to firma Borise Monoszona. ČT už dříve odhalila, že tento podnikatel pocházející z Ruska spolupracoval s StB i KGB.
6. 9. 2023|

Zavinil smrt desítek odbojářů, přesto konfident Bednář trestu unikl. Když na něj přišla StB, stal se i jejím spolupracovníkem

Historici po desítkách let narazili na příběh konfidenta gestapa Jaroslava Bednáře, který podle dosavadních zjištění skončil jeho útěkem do Rakouska před koncem druhé světové války. Bednář byl za německé okupace jedním z nejvýkonnějších spolupracovníků nacistické moci, ale nyní vychází najevo, že neměl problém spolupracovat ani s komunisty, když se StB dostala na jeho stopu. Trestu za své činy tak unikl.
24. 8. 2023|

Robert Fremr se vzdal nominace na ústavního soudce

Místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr se rozhodl vzdát kandidatury na ústavního soudce. Uvedl, že nedokázal eliminovat nedůvěru části veřejnosti kvůli jeho předlistopadovému působení. Podle svých slov nechce ohrozit důvěryhodnost Ústavního soudu.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 22:42|

„Grilování“ Fremra na plénu trvalo neobvykle dlouho. Mnozí ústavní soudci mají podobnou minulost, řekla senátorka Šípová

Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) ocenila sebereflexi kandidáta na ústavního soudce Roberta Fremra při jeho projevu v Senátu. Jeho „grilování“ v horní komoře podle ní trvalo neobvykle dlouho. Současně konstatovala, že Fremrovo mezinárodní renomé je výjimečné a Ústavní soud (ÚS) by podle ní mohl čekat na podobnou osobnost dalších deset nebo dvacet let. Šípová byla hostem pořadu Interview ČT24.
12. 8. 2023|

Zvažuji, že bych se kandidatury vzdal, řekl Fremr

Kandidát na ústavního soudce Robert Fremr zvažuje, že by se kandidatury vzdal. Počká ale na výsledky prověrky, kterou si kvůli jeho profesní minulosti vyžádal prezident Petr Pavel. Fremr to řekl ve čvrtečním Interview ČT24. Podle něj také existuje možnost rezignace i v případě, kdy by ho hlava státu po prověření okolností stále chtěla jmenovat. Nechce totiž ohrozit respekt k Ústavnímu soudu.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 22:52|

Fremr podle archivů odsoudil v 80. letech za emigraci 172 lidí, uvádí Ústav pro studium totalitních režimů

Soudce Robert Fremr odsoudil v letech 1983 až 1985 za emigraci 172 lidí ve 124 samostatných případech. Vyplývá to z aktualizovaného seznamu rehabilitačních spisů Obvodního soudu pro Prahu 4, které si vyžádal Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) z Archivu hlavního města Prahy. ÚSTR, který se nyní zabývá Fremrovým působení v komunistické justici, to uvedl na svém webu.
10. 8. 2023|

Prezident Pavel si vyžádal z archivů informace k soudci Fremrovi, rozhodne podle nich

Prezident Petr Pavel požádal o informace k soudci Robertu Fremrovi z Archivu bezpečnostních složek a Archivu hlavního města Prahy. Rozhodnutí, zda Fremra jmenuje ústavním soudcem, hlava státu zveřejní, až se s informacemi seznámí. Pavel to ve středu napsal na sociální síti X, dříve Twitteru. Fremr, jehož nominaci na ústavního soudce minulý týden schválil Senát, čelí kritice za rozsudky v době komunistického režimu, mimo jiné nad emigranty.
9. 8. 2023|

Fremrova přítomnost na Ústavním soudu je nevhodná, napsali senátoři Pavlovi

Přítomnost místopředsedy pražského vrchního soudu Roberta Fremra na Ústavním soudu je nevhodná, napsali v osobním dopisu prezidentu Petru Pavlovi senátoři Marek Hilšer z klubu Starostů a Hana Kordová Marvanová z klubu ODS a TOP 09. Uvedli, že Fremr podle historických záznamů odsoudil mezi lety 1983 a 1985 více než sto lidí za emigraci, což si oba senátoři vykládají jako účast na politické kauze. Napsal to server Echo24. Fremr by neměl být jmenován, dodal Hilšer na sociální síti.
6. 8. 2023|