Zavinil smrt desítek odbojářů, přesto konfident Bednář trestu unikl. Když na něj přišla StB, stal se i jejím spolupracovníkem

UDÁLOSTI: I téměř 80 let po konci druhé světové války odkrývají historici a archivy dosud nepříliš známé příběhy (zdroj: ČT24)

Historici po desítkách let narazili na příběh konfidenta gestapa Jaroslava Bednáře, který podle dosavadních zjištění skončil jeho útěkem do Rakouska před koncem druhé světové války. Bednář byl za německé okupace jedním z nejvýkonnějších spolupracovníků nacistické moci, ale nyní vychází najevo, že neměl problém spolupracovat ani s komunisty, když se StB dostala na jeho stopu. Trestu za své činy tak unikl.

Že by měl být Jaroslav Bednář jedním z nejvýkonnějších konfidentů německé okupační moci, za první republiky nic nenasvědčovalo. „Veřejně se nijakým způsobem nevyjadřoval pozitivně k nacistickému Německu. Ale po březnu 1939 se mu evidentně hodilo spolupracovat,“ poukázal historik České obce sokolské Jan Boris Uhlíř.

Se jménem Jaroslav Bednář se lze občas v různých textech věnovaných československému odboji setkat, spíše však okrajově – jako s „řadovým“ udavačem. Bednář úzce spolupracoval s gestapem a nacistickou stranickou tajnou službou Sicherheitsdienst, kterým neváhal zradit i staré přátele.

Udání kamaráda

Mimo jiné Němcům donášel na Radoslava Seluckého – svého kamaráda z vojny, který za války spolupracoval se sovětskou rozvědkou GRU. Když o jeho odbojové skupině Bednář sesbíral dost informací, Němci Seluckého zatkli – a následně desítky dalších lidí.

„Brutálním mučením z něj vynutili doznání. Nastal dominový efekt, kdy bylo z 250 lidí přes dvě stě odhaleno a zatčeno a zhruba šedesát popraveno,“ vylíčil Jan Boris Uhlíř.

Když se blížil pád nacistického Německa, Jaroslav Bednář zmizel z Československa. Až v 60. letech vyšlo najevo, že se mu podařilo nalézt útočiště v Rakousku. Státní bezpečnost se o něj začala živě zajímat. Původně předpokládala, že dál spolupracuje s Němci – nyní však již se západoněmeckou tajnou službou – a chystala proces s ním. Nakonec na to ale nedošlo.

„Po několika měsících intenzivního vyšetřování se náhled na něj změnil do takové míry, že se snažili získat ho na svou stranu,“ ozřejmil historik.

Snaha StB byla úspěšná. Jaroslav Bednář se dvě desítky let poté, co donášel gestapu a Sicherheitsdienst, upsal dalšímu ďáblu. Co všechno pro něj udělal, historik Uhlíř zatím zjišťuje.