Příslušníci StB dostali za akci Asanace podmínky. Trest udělil odvolací soud i těm, kteří se mu původně měli vyhnout

Události: Příslušníci StB dostali za akci Asanace podmínky (zdroj: ČT24)

S podmíněnými tresty odešli od odvolacího soudu všichni čtyři bývalí příslušníci Státní bezpečnosti obžalovaní z podílu na šikaně disidentů při akci Asanace. Jejich cílem bylo přinutit odpůrce komunistického režimu k odchodu do zahraničí. Verdikt je pravomocný. Odvolací soud v minulosti rozsudky nad čtveřicí zrušil a zastavil trestní stíhání, Nejvyšší soud ale případ znovu otevřel.

K Městskému soudu v Praze přišli bývalí příslušníci StB Karel Hájek a Rudolf Peltan s nepravomocnými dvouletými podmínkami, proti nimž se odvolali. U Zbyňka Dudka a Jiřího Šimáka první instance upustila od potrestání, proti čemuž se odvolal státní zástupce. Odvolací soud Hájkovi a Peltanovi potvrdil dvouleté podmíněné tresty, zatímco Dudkovi a Šimákovi nově uložil tříapůlleté podmíněné tresty.

Obvodní soud zdůvodnil upuštění od potrestání u dvou obžalovaných tím, že oba dříve dostali za týrání odpůrců komunistického režimu nepodmíněné tresty tři a půl roku vězení. Nyní se ale okolnosti změnily. „V době, kdy rozhoduje odvolací soud, již bylo toto rozhodnutí zahlazeno,“ upozornil předseda odvolacího senátu Pavel Benda. Soud proto podle něj mužům tresty uložit musel. Předseda odvolacího senátu zdůraznil, že jsou na spodní hranici trestní sazby.

K městskému soudu se případ vrátil zhruba po roce podruhé. Původně zrušil verdikt nad všemi obžalovanými a zastavil jejich trestní stíhání s tím, že je promlčené. Odvolací senát se domníval, že se na případ nevztahuje zákon o protiprávnosti komunistického režimu. Novější normu lze podle něj aplikovat jen v případě, že je pro obžalované příznivější, což není tento případ.

Nejvyšší soud ale tento rozsudek zrušil, případ znovu otevřel a vrátil ho městskému soudu k novému projednání. Rozhodl, že je zákon o protiprávnosti komunistického režimu speciálním ustanovením a má přednost před jinými předpisy. Ze zákona vyplývá, že se do promlčecí doby nezapočítává období od 25. února 1948 do 29. prosince 1989.

Někdejší příslušníci StB na přelomu 70. a 80. let šikanovali člena hudební skupiny The Plastic People of The Universe Vratislava Brabence, zpěváka kapely Extempore Jaroslava Neduhu a chartisty Janu Převratskou a Jiřího Chmela. Bezdůvodně je zadržovali a opakovaně prohledávali jejich byty. Všichni čtyři poškození se na počátku 80. let vystěhovali z Československa.

Původně bylo obžalováno pět bývalých členů StB. Jeden z nich Jaroslav Maryško se loni v únoru dohodl se státním zástupcem na dvouletém podmíněném trestu. Zbylá čtveřice ale vinu odmítala. Obžalovaní tvrdili, že se s oběťmi nesetkali a že dělali u StB jinou práci. Všichni navíc tvrdili, že se nemohli účastnit akce Asanace, byla podle nich zrušena v roce 1978. Obžaloba se týká skutků spáchaných po roce 1980.