Tajemník arcibiskupa pravoslavné církve končí. Býval agentem StB

Události: Výměna v pravoslavné církvi (zdroj: ČT24)

Česká pravoslavná církev obměnila vedení a chystá kontrolu hospodaření. Funkci opustil jeden z klíčových můžu – tajemník arcibiskupa Igor Střelec. Čelil kritice některých duchovních a věřících kvůli minulosti v StB i kvůli kontaktům s ruskými podnikajícími politiky.

Igor Střelec – exdůstojník StB a donedávna pravá ruka arcibiskupa Michala Dandára – ve funkci teď stejně jako šéf úřadu arcibiskupství Jan Beránek skončil.

Důvody změny jsou jasné. „Byla to nespokojenost s jejich prací, kdy nenaplnili představy vladyky Michala o tom, jakou práci by měli odvádět,“ vysvětlil mluvčí arcibiskupa Pražské pravoslavné církve Tomáš Jarolím.

Střelec v minulosti podnikal s dnes sankcionovaným poslancem ruské Státní dumy Chizri Abakarovem. Podle archivů studoval v osmdesátých letech v Moskvě a stal se důstojníkem StB. „Byl vyškolený rozvědčík. Řekla bych, že i zkušený,“ říká jeho žena Tatiana.

Změny v hospodaření

Část duchovních i věřících jeho odchod uvítala. „Ten člověk byl skoro nedotknutelný … teď tam bude probíhat následně velká kontrola, která se týká hospodaření církve,“ myslí si věřící Volodymyr Selskyj.

Vedení pravoslavné církve plánuje zavádět výrazné šetření a nevylučuje tak i další propouštění. „Musíme přemýšlet nad tím, jak zeštíhlit investice a zeštíhlit chod církve,“ říká Jarolím. Představený chrámu svatého Vladimíra Josef Hauzar vysvětluje: „My osm let nevíme o tom, kam se investovaly všechny od státu vyplacené restituční náhrady.“ Minulé vedení odmítalo na otázky týkající se hospodaření odpovídat.

„Máme desítky smluv, které, myslím si, nenaplňují potřebu církve,“ sdělil mluvčí Jarolím.

Kritice kvůli spolupráci s StB čelí od lidí v církvi také současný arcibiskup Michal Dandár. StB ho vedla jako spolupracovníka pod krycím jménem Míša. Ani on na dotazy ČT nereagoval. Arcibiskup Michal Dandár vystudoval na konci 60. let v tehdejším Sovětském svazu Leningradskou teologickou akademii. V čele České pravoslavné církve je od roku 2015.