TÉMA

Veronika Vrecionová

Žádné volby, ale nesvoboda, komentuje Západ víkendové dění v Rusku. Nelegální hlasování na okupované Ukrajině EU neuzná

Prezidentské „volby“ v Rusku nebyly svobodné, a o skutečné volby tak nešlo. V tomto smyslu hodnotí tamní víkendové dění řada západních politiků, například reprezentanti Litvy, Německa, Francie či Evropské unie. Odsoudili také uspořádání „voleb“ na okupovaných ukrajinských zemích, neboť takové hlasování je zcela nelegální. Naopak představitelé autoritářských států a diktatur, mezi nimi Čína, Severní Korea, Indie či Írán, ruskému vůdci Vladimiru Putinovi gratulují.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 20:23|

Migraci je třeba omezit a neúspěšné žadatele o azyl deportovat, shodli se zástupci ANO, KDU-ČSL a ODS

Česko by mělo tlačit na to, aby EU důsledně hlídala své hranice, zrychlila azylový proces a deportovala neúspěšné uchazeče, shodli se Veronika Vrecionová (ODS), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Tomáš Helebrant (ANO) v Událostech, komentářích. Spíš než na péči o příchozí by se soustředili na prevenci.
6. 12. 2023|

Zrušení práva veta v EU zvýší akceschopnost, míní Kolaja. Podle Vrecionové to nahraje populismu

Právo veta v hlasování členských zemí by se mělo zrušit, Evropská unie kvůli němu není akceschopná a rozhodná, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda Pirátů a europoslanec Marcel Kolaja. Je přesvědčen, že některé státy EU právo zneužívají k prosazování vlastních zájmů v oblastech, které s vetem nesouvisí. Evropská poslankyně Veronika Vrecionová (ODS) mu naopak oponovala, že zrušení práva veta může nahrát populismu žádajícímu vystoupení z EU, jelikož bude docházet k přehlasování menšiny kvalifikovanou většinou v otázkách zahraniční, bezpečnostní nebo daňové politiky.
2. 11. 2023|

Nerudová a Farský povedou STAN do eurovoleb

Hnutí Starostové a nezávislí povedou do evropských voleb ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s exposlancem hnutí Janem Farským. Jejich nominaci ve čtvrtek podle očekávání schválil celostátní výbor STAN, oznámil předseda hnutí Vít Rakušan. Podle Farského chce hnutí kompletní kandidátku, na niž pozve další liberální proevropské osobnosti, představit v lednu příštího roku, kdy také určí, kdo bude na kandidátce na prvním místě.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 20:39|

Zahradil nechává svou politickou budoucnost otevřenou. Posun ODS do středu se mu nelíbí

O tom, že dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS) nebude příští rok obhajovat mandát v Evropském parlamentu (EP), je jasno už od začátku června. Kde bude jeho kariéra pokračovat? V Interview ČT24 naznačil několik možností. Svou politickou budoucnost nechává prozatím otevřenou.
16. 6. 2023|

Zahradil nebude obhajovat mandát europoslance, klub teď povede Vrecionová

Dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS) nebude v příštím roce obhajovat svůj mandát. Zůstane členem občanských demokratů a dle vlastních slov chce politickou dráhu později ukončit na domácí scéně. V čele klubu europoslanců ODS ho okamžitě vystřídá bývalá senátorka a poslankyně Veronika Vrecionová.
5. 6. 2023|

Nejednotná EU by nahrávala Putinovi, míní Vrecionová. Dle Teličky musí být Fiala aktivní

Evropská unie dokáže v postoji k Rusku najít jednotu, shodli se europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička v Událostech, komentářích. V rámci předsednictví by Česko podle nich mělo dalším unijním zemím nabízet řešení, kompromisy a vyzývat k jednotě.
5. 7. 2022|

Ratifikujte Istanbulskou úmluvu, vyzval europarlament Česko a pět dalších zemí

Evropští poslanci ve čtvrtek v debatě o násilí páchaném na ženách v Evropské unii vyzvali Česko a pět dalších členských zemí, aby neprodleně ratifikovaly Istanbulskou úmluvu, která se zaměřuje na boj s domácím a sexuálním násilím. Mnozí zákonodárci míní, že není třeba čekat, až úmluvu schválí jednotlivé členské státy. Ty by podle nich měly dokument potvrdit na unijní úrovni kvalifikovanou většinou.
25. 11. 2021|

Evropští poslanci schválili dlouho diskutovanou reformu zemědělské politiky

Poslanci Evropského parlamentu (EP) v konečném hlasování schválili reformu společné zemědělské politiky (SZP), která bude ovlivňovat podobu zemědělství v členských zemích evropského bloku v pětiletém období od roku 2023 a určovat způsob přerozdělování evropských zemědělských dotací. Chystané změny mají za cíl zvýšit šetrnost k životnímu prostředí, lepší podporu malých a středních zemědělských podniků a lepší připravenost zemědělského sektoru na případné krize či výkyvy na trhu. Nová pravidla musí ještě schválit členské státy.
24. 11. 2021|

Česko dostane z Bruselu 180 miliard, ministři financí EU schválili plán obnovy

Ministři financí zemí Evropské unie odsouhlasili český Národní plán obnovy. Česko díky tomu může už v září dostat první část ze 180 miliard korun, na něž má nárok v rámci mimořádného unijního fondu obnovy. Celkem může letos v rámci předfinancování projektů inkasovat až 13 procent z této částky, zbytek by mělo získat v příštích letech. Podle místopředsedy Evropské komise Valdise Dombrovskise ale musí Česká republika před první řádnou platbou plánovanou na příští rok vyřešit problematiku střetu zájmů.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 18:56|

Europarlament většinou hlasů schválil usnesení kritizující Babišův možný střet zájmů

Poslanci Evropského parlamentu v pátek večer jasnou většinou hlasů schválili usnesení kritické k možnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Šéf vlády podle europoslanců zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu Evropské unie a zároveň kontroluje holding Agrofert. Ten usnesení Evropského parlamentu kritizuje. Nelíbí se mu, že firmu nikdo z europarlamentu neoslovil.
19. 6. 2020Aktualizováno19. 6. 2020, 23:58|

Hohlmeierová žádá od šéfa europarlamentu reakci na Babišovy výroky

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli zvažuje, že se obrátí na Česko kvůli urážlivým výrokům premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu europoslanců. Sdělila to mluvčí europarlamentu. K reakci vyzvala Sassoliho dopisem předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, kterou Babiš označil za pomatenou. Premiér poté řekl, že europoslankyně urazila české zemědělce a že problematice nerozumí. Své předchozí vyjádření na její adresu považuje za správné.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 23:30|

Vláda zveřejnila investiční plán do roku 2050 za 8 bilionů. Podle ODS tipuje jako ve Sportce

Z celkových investic za osm bilionů korun v Národním investičním plánu je určeno zhruba 6,2 bilionu, tedy 77,4 procenta, na investiční akce v dopravě. Druhý největší objem investic, 423,5 miliardy, je u ministerstva průmyslu a obchodu. Většina je přitom určena na dva nové jaderné bloky. Plán počítá s Dukovany i Temelínem. Pro příští vlády není dokument závazný – premiér Andrej Babiš (ANO) ho považuje za vizi, kam v budoucnu investovat.
16. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 19:40|

Obce chtějí více peněz z daní. Aby zastavily vylidňování, omezily by i příjmy největších měst

Sdružení místních samospráv a Spolek pro obnovu venkova požadují po státu více peněz, aby mohly lépe čelit například vylidňování obcí a odchodu obyvatel do větších měst. Dosáhnout toho chtějí změnou v rozdělování výnosů z daní i tím, že se zastropuje výše příjmu čtyř největších měst v republice. Ministerstvo financí změny nepodporuje.
14. 12. 2019|

České úřady řeší důsledky evropského auditu. Ministerstvo zemědělství doporučuje Agrofert ze soutěží nevyřazovat

České úřady, kterých se týká audit Evropské komise o dotacích, začnou příští týden jednat o dalším postupu. Český překlad do Prahy stále nepřišel, až dorazí, začne běžet dvouměsíční lhůta. Auditoři doporučují některým ministerstvům i pražskému magistrátu zlepšit kontroly tak, aby byl naplněn smysl zákona o střetu zájmů.
6. 12. 2019|
Události komentáře

ČSSD s námi návrhy neprodiskutovala, proto neprošly, tvrdí Radka Maxová z ANO

I když Česku zřejmě nehrozí kvůli proplácení obědů a životnímu minimu pád vlády, neúspěch návrhů sociální demokracie v pondělním hlasování vzbudil nezastírané emoce. Zatímco ČSSD trvá na tom, že jde o nutná opatření, ANO si stěžuje, že s ní koaliční strana návrhy řádně neprodiskutovala. Opozice je pak přesvědčena, že jde pouze o přetahování vládních partají o to, kdo bude moci změny prohlásit za svoji zásluhu. O koaliční rozmíšce diskutovali zástupci politických stran v Událostech, komentářích.
9. 1. 2019|